«Αγοράζοντας» την αγάπη των παιδιών, στο διαζύγιο

0

Σχεδόν όλοι όσοι γνωρίζω έχουν παραδεχτεί τα οικονομικά λάθη που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, και ένα από αυτά είναι και τα υπέρογκα έξοδα των παιδιών. Το να κακομαθαίνονται τα παιδιά, ειδικά στην αυγή ενός διαζυγίου, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες. Αφενός μεν διότι σαμποτάρετε την οικονομική σας κατάσταση και τις σχέσεις σας με τον/την πρώην  σύζυγο και αφετέρου διότι βλάπτετε τη σχέση των παιδιών με το χρήμα!

Η Ειρήνη είναι ολοζώντανο παράδειγμα των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν σε όλους όσοι εμπλέκονται, όταν κακομαθαίνουμε τα παιδιά μετά το διαζύγιο.  Η Ειρήνη ήταν πάντα συντηρητική με τα οικονομικά της κατά τη διάρκεια του γάμου της αλλά από τη στιγμή που χώρισε με τον άντρα της, άρχισε να ξοδεύει αλόγιστα ποσά για τις έφηβες κόρες της. Καθώς ο πρώην σύζυγός της πάλευε να πληρώσει τη διατροφή που του αναλογούσε και τους λογαριασμούς του σπιτιού, εκείνη πήγαινε τις κόρες της υπερατλαντικά ταξίδια, τις αγόραζε νέους υπολογιστές και τις συνόδευε σε ολοήμερα ψώνια στα μαγαζιά!

Στην αρχή ένιωθε ηρωίδα. Τα παιδιά της ήταν εκστασιασμένα, αλλά λίγο καιρό αργότερα περίμεναν από τον πατέρα τους πως με μία τους απαίτηση θα έβγαζε επί τόπου την πιστωτική του. Ο πρώην σύζυγος της Ειρήνης, πιέστηκε τόσο πολύ να τις ευχαριστήσει που μερικές φορές, και προκειμένου να «συναγωνιστεί» τη μητέρα τους, αναγκάστηκε να υποκύψει ανοίγοντας έτσι μια μεγάλη τρύπα στις οικονομίες του. Εν τω μεταξύ ήταν έξαλλος που οι κόρες του έδειχναν να τον αποστρέφονται τις περισσότερες φορές που έλεγε όχι στις παράλογες οικονομικές απαιτήσεις τους. Όταν τα έμαθα όλα αυτά, έβαλα κάτω την Ειρήνη και προσπάθησα να της δώσω να καταλάβει πόσο λάθος ήταν αυτή η στάση, πρίν να είναι αργά!

Το διαζύγιο είναι συναισθηματικά δύσκολο για όλα τα μέλη μιας οικογένειας και είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσει κανείς τα χρήματα για να κάνει τα πράγματα φαινομενικά, ευκολότερα και καλύτερα. Οι γονείς πολλές φορές «υπερ-αποζημιώνουν» τα παιδιά τους για διάφορους λόγους: Από ενοχές για το διαζύγιο ή για να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν περνάνε μαζί τους ακόμη και για να τα εντυπωσιάσουν. Όμως το να κακομαθαίνουμε τα παιδιά με χρήματα ή υλικά αγαθά, δεν θα καλυτερεύσει τα πράγματα, τουναντίον μπορεί να τα κάνει χειρότερα.

Επομένως, πού ακριβώς βάζετε τα δικά σας όρια, όταν ο/η πρώην σύζυγος ξοδεύεται συναισθηματικά;

Τί θεωρείται καθημερινότητα και τί ειδική περίσταση; 
Είναι απολύτως φυσιολογικό να δίνετε στα παιδιά σας μερικά δωράκια για να τα ευχαριστήσετε, ειδικά μετά το διαζύγιο. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσετε ποιες περιστάσεις και έξοδα αποτελούν εξαίρεση και ποιές αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Όταν αυτά τα δύο όρια δεν είναι διακριτά, τα παιδιά μπορεί να μπερδευτούν ή να τους δημιουργηθούν νέες υψηλότερες προσδοκίες. Μην βάζετε τον εαυτό σας στη θέση να ξοδεύει περισσότερα από όσα πρέπει και μπορεί, διότι με τον τρόπο αυτό θέτετε βάσεις για κάτι που δεν θα μπορέσετε ούτε θα είστε πρόθυμοι να εκπληρώσετε στο μέλλον.

Ξοδεύετε όσα και πρίν το διαζύγιο;
Με το να διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας βασισμένοι σε ένα ρεαλιστικό budget, συμβάλλετε στην καλή οικονομική σας κατάσταση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Λάβετε υπόψιν ότι ο προϋπολογισμός που διαθέτετε ή τα έξοδά σας, μπορεί να αλλάξουν δραματικά κατά τη διάρκεια του διαζυγίου αλλά και μετά από αυτό, οπότε ίσως να πρέπει προληπτικά, να δείξετε μεγαλύτερη εγκράτεια. Εάν μετά το διαζύγιο ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από ότι πρίν χωρίσετε, αναρωτηθείτε το γιατί. Αυτά τα νέα έξοδα, πόσο απαραίτητα σας είναι και κατά πόσο θα μπορέσετε να τα καλύψετε στο μέλλον; Εάν ήδη διαφαίνεται η δυσκολία σας να αντεπεξέλθετε, βρείτε καινούριους πιο οικονομικούς τρόπους να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας.

Είναι τα έξοδά σας συμβατά με εκείνα που κάνει για τα παιδιά ο/ η πρώην σύζυγός σας;
Τώρα που έχετε χωρίσει, εσείς και ο/η πρώην σύζυγός σας μπορεί να έχετε διαφορετικά εισοδήματα και διαφορετικό τρόπο ζωής. Στην περίπτωση όμως που οι διαφορές αυτές είναι μεγάλες μεταξύ των δύο γονέων, τα παιδιά μπερδεύονται ειδικά αν περνάνε τη μισή εβδομάδα με τη μαμά και την άλλη μισή με τον μπαμπά. Σκεφτείτε τρόπους ώστε να δώσετε στα παιδιά σας, μεγαλύτερη αίσθηση σταθερότητας και προσπαθήστε να διατηρήσετε την ίδια ή παρόμοια φόρμουλα δαπανών με αυτή που χρησιμοποιεί ο/η σύζυγος.

Τι διδάσκετε στα παιδιά σας για το χρήμα; 
Πολλά από όσα μαθαίνουν τα παιδιά για την αξία του χρήματος και την οικονομική εγκράτεια, είναι πράγματα που έχουν δεί εσάς να κάνετε. Ανεξάρτητα από τις διαφορές σας με τον άλλο σύζυγο ή τους λόγους που χωρίσατε, οφείλετε να είστε σωστό πρότυπο για το παιδί σας ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα λεφτά. Θέλετε να διδάξετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το χρήμα, όταν θέλουν να κερδίσουν το ενδιαφέρον ή όταν θέλουν να σταματήσουν να σκέφτονται ό,τι τα πονάει; Εάν δεν θέλετε κάτι τέτοιο, τότε καλό είναι να αποφύγετε πρώτα εσείς μία τέτοια συμπεριφορά.

Εάν όλα τα παραπάνω δεν περιγράφουν εσάς αλλά τον/την πρώην σύζυγό σας, σκεφτείτε πώς μπορείτε να του/της «φέρετε» το συγκεκριμένο θέμα. Το οικονομικό είναι ένα δύσκολο και λεπτό ζήτημα αλλά εάν σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά, προηγείται να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση πρίν πάρει διαστάσεις. Προσπαθήσετε να μην κριτικάρετε την άλλη πλευρά και εστιάστε στο πώς να δημιουργήσετε μαζί ένα σταθερό και συμβατό περιβάλλον για τα παιδιά αλλά και στο πώς θα γίνετε όσο το δυνατόν πιο σωστό γονεικό πρότυπο για αυτά. Μπορεί κάτι τέτοιο να σας πάρει χρόνο ή να πρέπει να τους μιλήσετε για τις οικονομικές σας προσδοκίες, αλλά είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν καλή σχέση με το χρήμα σε όλη την πορεία της τωρινής αλλά και της μετέπειτα ενήλικης ζωής τους.