fbpx

Έφηβη μονογονέας: Πώς να αντιμετωπίσετε την εγκυμοσύνη της κόρης σας

| 20 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Εάν η κόρη σας είναι έγκυος και σχεδιάζει να κρατήσει το μωρό, ετοιμαστείτε για πολλές αλλαγές στην οικογένειά σας. Και παρ’ όλο που μια τέτοια κατάσταση, δεν είναι αυτό ακριβώς που περιμένουν οι γονείς από τα παιδιά τους, ειδικά για τα Ελληνικά δεδομένα, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Μόνο το 2007, σημειώθηκαν στην Ελλάδα περίπου 5.000 γεννήσεις εκτός γάμου, με το 25% να είναι κάτω των 24 ετών (πηγή: http://www.demography-lab.prd.uth.gr/Demo_News_No16.pdf).

Εάν λοιπόν η έφηβη κόρη σας πρόκειται να γίνει μητέρα, ή ο έφηβος γιός σας πρόκειται να γίνει πατέρας, αντί να αγχώνεστε να φωνάζετε και να αναστατώνεστε, καλύτερα να επικεντρωθείτε στο πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας με όλες τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα στον μεγαλύτερο και καλύτερο ρόλο της ζωής του: Του μονογονέα!


ADVERTISEMENT

Τί μπορεί να νιώθετε
Εάν μόλις μάθατε ότι το έφηβο παιδί σας περιμένει παιδί, πιθανόν να είστε σοκαρισμένοι ή να ανησυχείτε έντονα για το μέλλον του. Μερικοί γονείς νιώθουν ενοχές και μόνο στη σκέψη ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε για να προστατέψουν το παιδί τους από το να έρθουν σε μια τέτοια θέση ενώ άλλοι νιώθουν αμήχανα με την εγκυμοσύνη του παιδιού τους ή φοβούνται τι θα πούν και πώς θα αντιδράσουν οι συγγενείς ή οι γείτονες. Υπάρχουν όμως και γονείς που στο άκουσμα της είδησης συγκινούνται και χαίρονται που θα γίνουν παππούδες, ειδικά αν το παιδί τους έχει περάσει λίγο την εφηβεία και έχει μια σταθερή και ώριμη σχέση στη ζωή του.

Ό,τι συναισθήματα κι αν βιώνετε, πιθανόν αυτή η στιγμή να είναι περισσότερο δύσκολη για την οικογένειά σας, παρά χαρμόσυνη. Το σημαντικό είναι ότι το παιδί σας, ειδικά τώρα, σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ και είναι βασικό να επικοινωνείτε μαζί του. Επιπλέον, οι έφηβες εγκυμονούσες ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία τους κι αν η κόρη σας γνωρίζει ότι δεν θα το περάσει όλο αυτό μόνη της, είναι πιο πιθανό να βιώσει σωματικά και συναισθηματικά, μια πιο υγιή εγκυμοσύνη.

Τι μπορείτε να κάνετε σαν γονιός ενός παιδιού που θα αποκτήσει παιδί στην εφηβεία; Καταρχάς αποδεχτείτε και στηρίξτε το παιδί σας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχετε δικαίωμα να θυμώνετε ή να απογοητεύεστε. Τέτοιες αντιδράσεις είναι συνηθισμένες και φυσιολογικές. Αλλά η πραγματικότητα του ερχομού ενός μωρού, σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακάμψετε τα συναισθήματά σας για χάρη της κόρης σας και του παιδιού της. Εάν χρειάζεστε βοήθεια να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε ή αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ένας ουδέτερος τρίτος άνθρωπος, μπορεί ειδικά αυτή τη στιγμή να αποδειχτεί πολύτιμος.


ADVERTISEMENT

Τι μπορεί να νιώθει το παιδί σας
Μέχρι πρίν λίγο καιρό οι ανησυχίες της κόρης σας ήταν πώς θα βγεί με τους φίλες της και τι ρούχα θα φορέσει στο πάρτυ του τάδε. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρωινές ναυτίες και τις επισκέψεις στο γυναικολόγο, με αποτέλεσμα στον κόσμο της να έχουν έρθει τα πάνω-κάτω.

Οι περισσότερες ανύπαντρες έφηβες, δεν σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες και συνήθως τρομοκρατούνται όταν τις συμβαίνει. Πολλές έφηβες, ειδικά οι νεότερες, κρατάνε την εγκυμοσύνη τους μυστική επειδή φοβούνται τον θυμό και την απογοήτευση των γονιών τους. Μερικές μάλιστα, κρατούν την εγκυμοσύνη τους κρυφή μέχρι και από τον ίδιο τους τον εαυτό, που σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, η επέμβαση των γονιών ώστε το παιδί τους να δεχθεί ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατόν. Η εγκυμοσύνη στην εφηβεία, θεωρείται υψηλού κινδύνου επειδή το σώμα δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται και δεν έχει ωριμάσει πλήρως.

Τα έφηβα αγόρια που πρόκειται να γίνουν γονείς, επίσης χρειάζονται την επέμβαση των γονιών τους. Πολλοί έφηβοι τρομοκρατούνται και νιώθουν ενοχές επομένως χρειάζονται ενθάρρυνση από τους γονείς προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πιέσετε για να οδηγήσετε τον έφηβο γιό σας ή τη κόρη σας σε έναν ανεπιθύμητο γάμο. Συμβουλέψτε το παιδί σας αλλά θυμηθείτε ότι με το να επιβάλλετε τη γνώμη σας ή να εκτοξεύετε απειλές, θα φέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει φιξ λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα, γι΄αυτό παραμείνετε ανοιχτοί στην επικοινωνία σας με το παιδί.

Ανησυχίες εγκύων στην εφηβική ηλικία
Παρ’ όλο που οι περισσότερες έφηβες είναι βιολογικά ικανές να κάνουν υγιή μωρά, αυτό εξαρτάται και από το αν λαμβάνουν ικανοποιητική ιατρική φροντίδα, ειδικά στους πρώτους κρίσιμους μήνες της εγκυμοσύνης.

Οι έφηβοι που λαμβάνουν τη κατάλληλη ιατρική φροντίδα και φροντίζουν πραγματικά τον εαυτό τους, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν υγιή μωρά. Όσες έγκυες δεν λαμβάνουν ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διατρέχουν τον κίνδυνο για:
-ενδομήτριο θάνατο
-υψηλή αρτηριακή πίεση
-αναιμία
-επιπλοκές στο τοκετό
-λιποβαρή μωρό

Όσο πιο νωρίς λάβει το παιδί σας προγεννητική φροντίδα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει για υγιή εγκυμοσύνη. Επομένως, αμέσως μόλις μάθετε ότι είναι έγκυος, συνοδεύστε την στο γιατρό. Ο γυναικολόγος της, θα της πεί πώς να φροντίσει τον εαυτό της και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και πώς να προετοιμαστεί για τη ζωή της ως μητέρα. Μερικά θέματα που θα πρέπει να διαχειριστείτε κι εσείς αλλά και η κόρη σας, είναι:

Ιατρική φροντίδα
Στη πρώτη προγεννητική επίσκεψη του παιδιού σας, το πιο πιθανό είναι να κάνει εξετάσεις αίματος και ούρων. Επιπλέον, ο γιατρός της θα την ενημερώσει σχετικά με το πόσο συχνές θα είναι αυτές οι επισκέψεις, τι μπορεί να αντιμετωπίσει σε συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο, τι αλλαγές ενδέχεται να συμβούν στο σώμα της και πώς να χειριστεί μερικές άβολες επιπτώσεις της εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία ή ο εμετός.

Με το να γνωρίζει η κόρη σας τι να περιμένει από αυτή τη κατάσταση, θα τη βοηθήσει να καταπολεμήσει τους φόβους που μπορεί να έχει για την εγκυμοσύνη της. Επιπλέον, ο γιατρός θα της συνταγογραφήσει προγεννητικές βιταμίνες όπως φολικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο. Το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης διότι συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του μωρού.

Αλλαγές στο τρόπο ζωής
Επιπλέον, ορισμένες αλλαγές που πρέπει να κάνει η κόρη σας στον τρόπο ζωής της-και για τις οποίες θα της μιλήσει και ο γυναικολόγος της-είναι:
-να κόψει το αλκοόλ και το κάπνισμα
-να περιορίσει την καφεΐνη
-να τρώει σωστά (να καταναλώνει φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο,  ασβέστιο, φολικό οξύ) και να καταναλώνει πολύ νερό
-να ξεκουράζεται αρκετά
-να αποφεύγει τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές
-να ασκείται (αν βιώνει μία υγιή εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές)
-να κάνει αν θέλει μαθήματα ανώδυνου τοκετού προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη γέννα αλλά και να έρθει σε επαφή με άλλες μαμάδες
Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι ιδανική για να μπεί η εγκυμονούσα σε δίαιτα. ΑΝ η κόρη σας είναι προκατειλημμένη με το βάρος της, μιλήστε με τον γιατρό της.

Προετοιμασία για νέες ευθύνες
Εκτός από το κομμάτι της υγείας, υπάρχουν και άλλα πρακτικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Η κόρη σας θα μεγαλώσει η ίδια το μωρό ή θα το δώσει για υιοθεσία; Θα συνεχίσει να πηγαίνει σχολείο; Ο πατέρας του μωρού θα συμμετέχει στο μεγάλωμα του μωρού και αν ναι, πόσο;

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, συχνά εξαρτώνται από την υποστήριξη που λαμβάνει η έφηβη κόρη. Μερικές έφηβες μεγαλώνουν το παιδί τους μόνες τους έχοντας ελάχιστη υποστήριξη από τον πατέρα του παιδιού ενώ άλλες στρέφονται αποκλειστικά στην οικογένειά τους για στήριξη και βοήθεια.

Ως γονέας, θα πρέπει να σκεφτείτε για το δικό σας επίπεδο εμπλοκής και δέσμευσης και να συζητήσετε γι΄αυτό με το παιδί σας. Πόση υποστήριξη, οικονομική ή/και άλλη, είστε πρόθυμοι και ικανοί να προσφέρετε; Θα μένει η κόρη σας με το μωρό της, μαζί σας; Θα συμβάλλετε οικονομικά στα έξοδα της γέννας ή στις επισκέψεις στον παιδίατρο; Θα πληρώσετε κάθισμα αυτοκινήτου, κούνια και καρότσι; Μπορείτε να φροντίζετε εσείς το μωρό όσο η κόρη σας θα πηγαίνει σχολείο; Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να ξεδιαλύνετε και να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα.

 

 

 

Για τις έφηβες έγκυες είναι καλύτερο να τελειώσουν το σχολείο ώστε να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες να βρούν στο μέλλον μια καλύτερη δουλειά, άρα να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τις ίδιες και το μωρό τους.  Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολη υπόθεση, ένα 60%-70% εγκαταλείπει το σχολείο και το να ξαναρχίσει μετά, είναι δύσκολο. Επομένως, αν μπορείτε, κάντε ότι είναι δυνατόν να μην αφήσει η κόρη σας το σχολείο διότι αυτό μακροπρόθεσμα, θα ωφελήσει την ίδια και το παιδί της.

Βοηθήστε το έφηβο παιδί σας να κατανοήσει ότι όσο σε αποζημιώνει ο ερχομός ενός παιδιού, άλλο τόσο σε γεμίζει με τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις. Προετοιμάστε τη για τη πραγματικότητα, ότι δηλαδή η φροντίδα ενός μωρού είναι μια μακροχρόνια δέσμευση κι έτσι δεν θα έχει τόσο χρόνο να κάνει τα πράγματα που έκανε παλιότερα και ότι πλέον το μωρό θα είναι η προτεραιότητά της.

Από το ρόλο και τη θέση σας, μπορείτε να έχετε εξαιρετική επίδραση στη ζωή της κόρης σας και του μωρού της. Μπορεί αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο να εύχεστε να είχε κάνει άλλες επιλογές στη ζωή της όμως με το να την υποστηρίζετε και να τη φροντίζετε, θα σας δείξει μακροπρόθεσμα έναν δρόμο στον οποίο θα είστε και οι δύο καλύτεροι γονείς!

Dr. Steven Dowshen και Dr. Krishna Wood White
Πηγή: http://kidshealth.org/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ