Απογαλακτισμός και πώς να ταΐσω σωστά το μωρό μου

0

Το τάισμα του μωρού είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία συχνά αγχώνει τις μανούλες. Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε. Με τον θηλασμό, το μωρό παίρνει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Θηλάζει και σταματάει να τρώει ανάλογα με τις ανάγκες του. Έτσι, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για το αν έφαγε αρκετά ή αν χόρτασε.

Για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Μέχρι τον πρώτο χρόνο συνεχίζουμε το γάλα και εισάγουμε σταδιακά στερεές τροφές. Αν το παιδί πίνει γάλα από το μπιμπερό, θα πρέπει να του μάθουμε το κύπελλο, καθώς το μπιμπερό μπορεί να κάνει κακό στα δόντια του και να του κόψει την όρεξη. Όταν το παιδί τελειώνει το γάλα του και κλαίει, σημαίνει πως δεν έχει χορτάσει και χρειάζεται στερεά τροφή.

Η καλύτερη ώρα της ημέρας, για να ξεκινήσετε τη στερεά τροφή είναι το μεσημέρι. Του δίνεται στην αρχή λίγο γάλα και πλησιάζετε απαλά το πλαστικό κουταλάκι με το φαγητό κοντά στο στόμα του παιδιού. Εάν δεν ξέρει τι να κάνει με το φαγητό και το σπρώξει έξω, το μαζεύετε και ξαναδοκιμάζετε. Εάν κλαίει και αρνείται, μην το πιέσετε. Δοκιμάστε ξανά την επόμενη ημέρα. Το παιδί θα βάλει στη ζωή του τη στερεά τροφή, όταν εκείνο αισθανθεί έτοιμο. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα, η οποία δεν θα είναι σταθερή κάθε μέρα.

Στέρεες τροφές που μπορώ να δοκιμάσω:

 • Το ριζάλευρο, αναμεμειγμένο με χλιαρό νερό ή γάλα, είναι ιδανικό για την πρώτη επαφή του παιδιού με τη στερεά τροφή.
 • Βραστά και πολτοποιημένα φρούτα, όπως το μήλο, το αχλάδι, η μπανάνα, το ροδάκινο και το βερίκοκο, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο ριζάλευρο.
 • Βραστά και πολτοποιημένα λαχανικά, όπως το καρότο, η πατάτα, το κολοκυθάκι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
 • Το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο μπορούν να μπουν στη διατροφή του παιδιού από τις πρώτες εβδομάδες που θα αρχίσει να τρώει κανονικά, αλλά το αυγό μετά τον πρώτο χρόνο.
 • Με ψάρι καλό θα είναι να τραφεί το παιδί μετά τους πρώτους 9 μήνες και με οστρακοειδή μετά τους 18 μήνες.

Tips:

 • Μπορείτε να εισάγετε καινούριες τροφές στη διατροφή του παιδιού, αλλά θα πρέπει να γίνεται με μία τροφή κάθε φορά και με διαφορά 2-3 ημερών ανάμεσά τους.
 • Καλό είναι οι τροφές να ξεχωρίζουν στο πιάτο, ώστε το παιδί να καταλαβαίνει τις διαφορετικές γεύσεις.
 • Όταν ταΐσετε για πρώτη φορά το παιδί, είναι προτιμότερο να το κρατάτε στην αγκαλιά σας.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και κάντε το τάισμα του παιδιού σας παιχνιδάκι!

Πηγές:

 1. imommy
 2. Paidiatros
 3. iatronet.gr
 4. kougia.gr

*Το παραπάνω άρθρο είναι μία χορηγία του Superpanes.gr Ενημερωθείτε για τις προσφορές και δείτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα, στο site https://superpanes.gr