Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ (και να πάτε διακοπές!)

0

Αν και το ποσό που ξοδεύουμε για το σούπερ μάρκετ έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα ακόμη και από μικρά ποσά. Η οικονομική ανάγκη μας έχει ήδη βάλει στη διαδικασία να επινοούμε τρόπους για να ψωνίζουμε φθηνά αλλά κάποια από τα παρακάτω tips μπορεί να μην τα γνωρίζετε και να σας βοηθήσουν σημαντικά.

Μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ νηστικοί
Έρευνες έχουν δείξει πως όταν ο μέσος καταναλωτής πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι, τείνει να ψωνίζει περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζεται, κυρίως τρόφιμα. Επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ χορτάτοι ώστε να μην υποκύψετε στο πειρασμό να ψωνίσετε κάτι που δεν χρειάζεστε. Και τη τσέπη σας θα ωφεληθεί αλλά και η σιλουέτα σας!

Φυλλάδια προσφορών
Μπαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, μην ξεχάσετε να περάσετε πρώτα από τα ταμεία για να προμηθευτείτε το σχετικό φυλλάδιο με τις προσφορές της ημέρας ή της εβδομάδας. Όλα τα σούπερ μάρκετ εκδίδουν ειδικά φυλλάδια στα οποία αναγράφονται οι προσφορές και οι εκπτώσεις που προσφέρουν και που συνήθως προμηθευόμαστε όταν φτάνουμε στο ταμείο και έχουμε ήδη πληρώσει. Την επόμενη φορά λοιπόν ξεκινήστε… «ανάποδα». Μπορεί να βρείτε κάτι στις σελίδες τους που να σας αφορά και να σας εξοικονομήσει χρήματα από μία προσφορά που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε ότι υπήρχε!

Κρατήστε μικρό καλάθι
Ακόμη κι αν έχετε πεταχτεί για 10-15 πράγματα, προσπαθήστε να μην πάρετε καρότσι. Πρώτον διότι λόγω μεγέθους, οι καταναλωτές τείνουν να γεμίζουν το καρότσι αλλά να το σκέφτονται διπλά όταν πρέπει να γεμίσουν το καλάθι. Δεύτερον διότι κουβαλώντας το καλάθι σε όλους τους διαδρόμους, θα κουραστείτε γρήγορα οπότε θα θελήσετε να πάρετε μόνο αυτά που χρειάζεστε και να τελειώνετε για να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. Μην προτιμήσετε τα καινούρια καλάθια με τα ροδάκια και την ειδική λαβή που επιτρέπουν στον πελάτη να τα σέρνει, διότι θα είναι σαν να έχετε πάρει καρότσι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, κάτι ήξεραν εκείνοι που τα επινόησαν!

Μείνετε στη λίστα
Παλιότερα μπορεί να πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα, έχοντας στο μυαλό μας τι περίπου χρειαζόμαστε ώσπου καταλήγαμε με τα διπλά και τα τριπλά πράγματα. Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι και απαιτούν λίστα την οποία καλό είναι να τηρήσετε. Αν έχετε και λίγο παραπάνω χρόνο, μπορείτε δίπλα από κάθε προϊόν της λίστας σας, να γράψετε περίπου πόσο κοστίζει το προϊόν ώστε να ξέρετε από πρίν το κόστος κατά προσέγγιση. Σε περίπτωση που θελήσετε να πάρετε κάτι εκτός λίστας σκεφτείτε α) αν πραγματικά το χρειάζεστε β) αν μπορείτε να βγάλετε κάτι άλλο από τη λίστα σας που τελικά δεν χρειάζεστε τόσο για να πάρετε αυτό που θέλετε εκείνη τη στιγμή και γ) αν τελικά δεν μπορείτε να αντισταθείτε, αγοράστε το, δεν θα σας πάρουμε το κεφάλι. Απλά προσπαθήσετε να θυμάστε πως όσο μένετε στη λίστα, τόσο λιγότερα ξοδεύετε!

Οικογενειακές συσκευασίες
Μεγάλη προσοχή στις οικογενειακές συσκευασίες. Υποτίθεται ότι κοστίζουν φθηνότερα από ότι αν αγοράσετε μεμονωμένα τα προιόντα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Για παράδειγμα , μου έχει συμβεί να πάρω πακέτο μωρομάντηλα των τριών τεμαχίων που επάνω είχαν την ένδειξη «μείον 50 λεπτά» και να πληρώσω 4,50 ευρώ ενώ αν έπαιρνα τρία ξεχωριστά πακέτα μωρομάντηλα της ίδιας μάρκας και εκτός πακέτου, θα μου κόστιζαν πάλι 4.50 ευρώ. Που σημαίνει ότι η υποτιθέμενη προσφορά υπήρχε μόνο στο μυαλό του διευθυντή μάρκετινγκ της εταιρίας, ώστε να παρακινήσει τους πελάτες να ψωνίσουν περισσότερα και όχι φθηνότερα. Για αυτό μεγάλη προσοχή, κάποιες προσφορές στη πραγματικότητα δεν ισχύουν ή μπορεί στο τέλος να σας βγούν και πιο ακριβές!

Με το βλέμμα χαμηλά
Είναι γνωστό ότι τα πιο ακριβά προϊόντα είναι τοποθετημένα στα ψηλά ράφια του σούπερ μάρκετ, ώστε να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με το μάτι του μέσου ανθρώπου. Εγώ όμως που είμαι 1.52 και ένα Μιλκομπούκαλο, έχω μάθει να κοιτάζω στα χαμηλά ράφια όπου είναι τοποθετημένα τα πιο φθηνά προϊόντα και τα λιγότερο επώνυμα,  αυτά που λέμε«ετικέτας» (δηλαδή τα είδη που αποτελούν παραγωγή του εκάστοτε σούπερ μάρκετ και που είναι το ίδιο ποιοτικά, απλώς πωλούνται φθηνότερα λόγω έλλειψης διαφημιστικής δαπάνης). Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να είστε…χαμηλοβλεπούσοι!

Πολύ φθηνό για να είναι αληθινό
Μερικά είδη που άλλοτε πωλούνταν ακριβά, μπορεί να τα βρείτε σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να θελήσετε να τα αγοράσετε. Πρίν το κάνετε, τσεκάρετε τις ημερομηνίες λήξης. Υπάρχουν σούπερ μάρκετ ή εταιρίες που βγάζουν σε προσφορά προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής. Αν σκοπεύετε να καταναλώσετε αυτά τα προϊόντα άμεσα, έχει καλώς ωστόσο και πάλι εξαρτάται από το τι προϊόντα είναι αυτά. Αν για παράδειγμα μιλάμε για γαλακτοκομικά είδη, σοκολάτες ή χυμούς, δεν θα σας το συνιστούσαμε διότι οι πιθανότητες να είναι αλλοιωμένα σε ποιότητα και γεύση, είναι μεγάλη. Το ίδιο ισχύει και για τα είδη μακιγιάζ. Σε σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ πωλούνται είδη μακιγιάζ σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές συγκριτικά με τα μεγάλα καταστήματα καλλυντικών. Πρίν απλώσετε το χέρι σκεφτείτε ότι το κατάστημα καλλυντικών έχει τη διπλάσια κατανάλωση στα συγκεκριμένα είδη από ότι το σούπερ μάρκετ. Άλλο να αγοράσετε μία μάσκαρα ενός μηνός και άλλο τριών μηνών, που το πιο πιθανό είναι να λήξει γρηγορότερα. Στις παραπάνω περιπτώσεις, καλύτερα να αποφύγετε να «επωφεληθείτε» των προσφορών.

Μόδα δίπλα στα τυριά
Πολλά σούπερ μάρκετ εκτός από τα είδη που όλοι γνωρίζουμε, διαθέτουν ρούχα και εσώρουχα σε εξαιρετικές τιμές και μπορώ να πω, με ίδια ή καλύτερη ποιότητα από αντίστοιχα μεγάλων ή μικρότερων καταστημάτων. Προχθές πήγα στο Σκλαβενίτη και βρήκα μπότες τύπου UGG με κουμπιά στο πλάι που κόστιζαν 11 ευρώ και ακόμη βαράω το κεφάλι μου, γιατί τις ίδιες πέρσι τις πλήρωσα σε καλό μαγαζί 40 ευρώ (επί τη ευκαιρία για όσες ενδιαφέρεστε, διατίθενται ακόμη σε γκρί και μαύρο).
 photo JH02-BLACK-5-GYNAIKIES-MPOTES1379596162523af782ea20e_zps1c72cfe9.jpg
Το ίδιο ισχύει και για τα μικρο-έπιπλα, μπορείτε να βρείτε καρέκλες γραφείου ή τραπέζια κήπου πολύ καλής ποιότητας σε πολύ καλύτερη τιμή από ότι σε ένα κατάστημα επίπλων και ειδών σπιτιού. Το ξύλινο τραπέζι στο μπαλκόνι μου αλλά και τη καρέκλα του γραφείου μου τα έχω πάρει από μεγάλο σούπερ μάρκετ, σε τρομερά χαμηλή τιμή. Γι’ αυτό μην περιφρονείτε τις αγορές τέτοιων ειδών από το σούπερ μάρκετ, όχι μόνο ως προς τη τιμή αλλά και ως προς τη ποιότητα.

Εξοπλιστείτε
Τρία πράγματα μην ξεχνάτε πρίν φύγετε από το σπίτι: Λίστα, κάρτες μέλους, κουπόνια.
Οι κάρτες μέλους είναι αυτές που εκδίδουν σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ προκειμένου οι πιστοί τους πελάτες να συλλέγουν πόντους τους οποίους εξαργυρώνουν σε αγορές. Τα δε κουπόνια μπορείτε να τα βρείτε σε πολύ γνωστά site ειδικά για αυτό το σκοπό όπως επίσης και σε Κυριακάτικες εφημερίδες. Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις κάρτες μέλους και τα εκπτωτικά κουπόνια μεγάλων εταιριών και site, μπορείτε να δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να χρειάζονται χρόνο και προετοιμασία, αλλά αν είναι να σώσετε τη τσέπη σας, αξίζει τον κόπο. Πέρυσι που το έβαλα σκοπό να είμαι πιο προσεκτική στα ψώνια του σούπερ μάρκετ ,οπότε ό,τι περίσσευε το φυλούσα σε ειδικό κουμπαρά, με τα χρήματα που εξοικονόμησα πήγα το παιδί μου διακοπές. Γιατί όχι κι εσείς;