fbpx

Χώρισα στη Ρωσία και επιθυμώ να αναγνωριστεί το διαζύγιο μου και στην Ελλάδα. Τι ακριβώς χρειάζεται να κάνω;

| 14 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, επιθυμώ να αναγνωριστεί η απόφαση διαζυγίου από γάμο που έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρωσία. Ο χωρισμός έχει πραγματοποιηθεί στην Ρωσία. Θέλω να με ενημερώσετε ποιά ακριβώς διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω, για να αναγνωριστεί το διαζύγιο και στην Ελλάδα (τι χαρτιά χρειάζομαι), καθώς και αν γνωρίζετε, τη χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για να αναγνωριστεί ο χωρισμός. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με την Ελληνοσοβιετική σύμβαση «περί δικαστικής αρωγής σε αστικές και ποινικές υποθέσεις», υφίσταται μία ρήτρα αυτόματης αναγνώρισης των αποφάσεων που αφορούν την προσωπική κατάσταση (μη περιουσιακής φύσης), οι οποίες αναπτύσσουν αυτοδίκαια στην ελληνική έννομη τάξη την ενέργεια τους, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να οφείλει να προσφύγει ενώπιον Δικαστηρίου, για να ζητήσει την αναγνώριση τους.

Πάντως, η διαδικασία ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων γίνεται παγίως δεκτό ότι μπορεί να ακολουθηθεί, σε περίπτωση κινδύνου αμφισβήτησης της ρωσικής απόφασης από τις ελληνικές αρχές. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να καταθέσετε αίτηση κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, βάσει των διατάξεων των άρ. 323 και 905 ΚΠολΔ, στηριζόμενη και στις διατάξεις των άρ. 23 επ. της Ελληνοσοβιετικής σύμβασης.

Προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ρωσικής απόφασης διαζυγίου στην ελληνική έννομη τάξη, σύμφωνα με την Ελληνοσοβιετική σύμβαση:


ADVERTISEMENT

Κατ’ αρχήν, η ρωσική απόφαση διαζυγίου θα πρέπει να αποτελεί δεδικασμένο, σύμφωνα με το ρωσικό δίκαιο και να έχει καταστεί αμετάκλητη. Θα πρέπει να βεβαιώνεται με πιστοποιητικό, επίσημα μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα, από την αρμόδια αρχή ή υπηρεσία της Ρωσίας, ότι στη δίκη, στην οποία αφορά η ρωσική απόφαση διαζυγίου, ο/η σύζυγος του αιτούντος το διαζύγιο είχε κληθεί νομότυπα και εμπρόθεσμα και, στην περίπτωση που δεν είχε την ικανότητα να παρίσταται, ότι εκπροσωπήθηκε νόμιμα. Θα πρέπει να μην έχει ασκηθεί καμία αγωγή ενώπιον ελληνικού δικαστηρίου για την ίδια υπόθεση πριν από τη δημοσίευση της ρωσικής απόφασης, της οποίας ζητείται η αναγνώριση του δεδικασμένου, το οποίο βεβαιώνεται από πιστοποιητικό που εκδίδεται από το ελληνικό δικαστήριο. Θα πρέπει η υπόθεση να μην ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών, όπου ζητείται η αναγνώριση  του δεδικασμένου.

Στο δε άρ. 26 παρ. 1 της Ελληνοσοβιετικής σύμβασης ορίζεται ότι οι αποφάσεις για υποθέσεις μη περιουσιακής φύσης αναγνωρίζονται στο έδαφος των δύο συμβαλλόμενων μερών χωρίς συμπληρωματική έρευνα.

Στην περίπτωση που κατατεθεί αίτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, θα πρέπει ακόμα να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Η περί διαζυγίου υπόθεση να υπάγεται πράγματι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου, στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της Ρωσίας. Θα πρέπει αμφότεροι οι σύζυγοι να μη στερήθηκαν το δικαίωμα συμμετοχής στην εκδίκαση της υποθέσεως και η απόφαση διαζυγίου να μην έρχεται σε σύγκρουση με την ελληνική δημόσια τάξη και χρηστά ήθη.

Στο τέλος, πρέπει να καταχωρίσετε το διαζύγιο στο Ειδικό Ληξιαρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας και μετά στον Δήμο με την πράξη του Ειδικού Ληξιαρχείου, στο οποίο θα φαίνεται καταχωρημένη η απόφαση.

Η καταχώρηση μπορεί να γίνει από τον έναν εκ των δύο συζύγων είτε από τον παραστάντα δικηγόρο στο δικαστήριο στην Ελλάδα είτε τρίτο πρόσωπο εφοδιασμένο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε για την καταχώριση στο  Ειδικό Ληξιαρχείο είναι τα εξής:

  • Το πρωτότυπο της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης του αλλοδαπού Δικαστηρίου, νόμιμα επικυρωμένο (δηλ. να φέρει apostille) και με επίσημη μετάφρασή του (δηλ. από τη μεταφραστική Υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ή την Ελληνική προξενική αρχή στη Ρωσία, ή από Έλληνα δικηγόρο, ή από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου). (Είναι δυνατή και η κατάθεση αντιγράφου της αλλοδαπής απόφασης νομίμως επικυρωμένου).
  • Πιστοποιητικό ότι η απόφαση είναι αμετάκλητη, εφόσον δεν αναγράφεται στο σώμα αυτής, νόμιμα επικυρωμένο και επίσημη μετάφρασή του.
  • Αναγνώριση του δεδικασμένου της αλλοδαπής απόφασης από τα Ελληνικά Δικαστήρια (στις περιπτώσεις που απαιτείται).
  • Παράβολο χαρτοσήμου :

– εάν η καταχώριση γίνεται έως 30 ημέρες από την έκδοση της απόφασης του Ελληνικού Δικαστηρίου για την αναγνώριση του δεδικασμένου της αλλοδαπής απόφασης, δεν απαιτείται παράβολο.

– Από 30 έως 120 ημέρες το παράβολο είναι 4,50 ευρώ + 20% υπέρ Ο.Γ.Α. = 5.40 ευρώ πραγματικής αξίας.

– Μετά τις 120 ημέρες το παράβολο είναι 13,00 ευρώ +20% υπέρ Ο.Γ.Α. = 15.60 ευρώ πραγματικής αξίας.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ