fbpx

Το παιδί μου γράφτηκε στο όνομα του πρώην συζύγου και ο πατέρας του εξαφανίστηκε. Πώς θα το γράψω στο όνομά μου;

| 28 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλημερα σας, ψάχνω να βρώ την απάντηση στο θέμα μου,  μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε; ‘Οταν έμεινα έγκυος, ήμουν ακόμα παντρεμένη, αλλά έχουμε ήδη κάνει αίτηση διαζυγίου. Σε αυτό το διάστημα έμεινα έγκυος με ένα τρίτο πρόσωπο. Τελικά όταν ανακοίνωσα οτι είμαι έγκυος, δεν το ήθελε και εξαφανίστηκε, εγώ όμως το κράτησα και το γέννησα. Το διαζύγιο βγήκε πρίν γεννήσω, αλλά το παιδί στο μαιευτήριο το γράψανε στο όνομα του πρώην συζύγου (300 μέρες έχουν περάσει σχεδόν). Δεν είναι όμως δικό του παιδί και τώρα πρέπει να δώσω όνομα στο παιδί μου. Ποιά είναι η διαδικασία, ποιά δικαιολογητικά να μαζέψω; Το παιδί δεν έχει πατέρα, θα το γράψω στο όνομα μου. Τι προβλέπει ο νομος; Μπορείτε να μου απαντήσετε; Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Έχει σημασία το πότε γεννήσατε το παιδί σας. Αν το τέκνο σας γεννήθηκε εντός των 300 ημερών που ορίζει ο νόμος, θα αναφερθεί στο ληξιαρχείο ο πρώην σύζυγος σας ως πατέρας. Στην περίπτωση αυτή έχετε προθεσμία πέντε ετών να κάνετε τη νόμιμη διαδικασία για την προσβολή της πατρότητας του τέκνου μας με αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας σας. Εάν εσείς δεν πράξετε τα νόμιμα εντός της αποσβεστικής προθεσμίας των πέντε ετών, ο βιολογικός πατέρας μπορεί να ασκήσει αγωγή αναγνώρισης της πατρότητας του εντός δύο ετών, ο φερόμενος ως πατέρας έχει προθεσμία ενός έτους από τότε που έμαθε ότι δεν είναι ο φυσικός πατέρα του τέκνου και το παιδί εντός ενός έτους από την ενηλικίωσή του πια.

Στην περίπτωση αμετάκλητης της απόφασης για την προσβολή της πατρότητας του τέκνου σας και μόνο τότε, μπορεί να αλλάξει η διοικητική πράξη αναγραφής του ονόματος του πρώην συζύγου σας στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού σας.  Πριν από την αμετάκλητη ανατροπή του τεκμηρίου καταγωγής από γάμο και την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου δεν δημιουργείται δεσμός συγγένειας μεταξύ του τέκνου και του φυσικού πατέρα. Η με την παραδοχή της αγωγής δημιουργούμενη κατάσταση είναι νέα, γιατί ιδρύεται νέα νομική συγγένεια που μεταβάλλει τις έννομες σχέσεις μεταξύ των διαδίκων. Έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης που δέχεται την αγωγή το τέκνο έχει το τεκμήριο καταγωγής από τον γάμο, με πατέρα τον σύζυγο της μητέρας του. Με την αμετάκλητη απόφαση με την οποία γίνεται δεκτή η αγωγή προσβολής πατρότητας το τέκνο χάνει την ιδιότητα γεννημένου σε γάμο και κατ’ ακολουθίαν εντάσσεται στην κατηγορία των γεννημένων χωρίς γάμο τέκνων


ADVERTISEMENT

Όσον αφορά σε ποια οικογενειακή μερίδα θα δηλωθεί το τέκνο σας, αυτό αναγράφεται κυρίως στη μερίδα του φερόμενου πατέρα. Καθώς ο φερόμενος πατέρας – τέως σύζυγος σας, δεν θα ενδιαφερθεί να το  δηλώσει στη μερίδα του, θα το δηλώσετε εσείς στη δική σας μερίδα και πάντως σε δευτερεύουσα καταχώρηση. Ενδεχομένως, να σας ζητήσει το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας σας υπεύθυνη δήλωση από τον φερόμενο πατέρα ότι δεν έχει δηλώσει το τέκνο στην οικογενειακή του μερίδα.

 Με εκτίμηση,

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ