fbpx

Το παιδί μου είναι διακοπές με τον πατέρα του, τον φοβάται και δεν τρώει. Πώς να τον πάρω πίσω;

| 20 Ιουλίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας.

Εχω χωρίσει εδώ και 2 χρόνια ,μετά απο διάσταση 4 ετών και έχω ένα αγοράκι 8 ετών. Χωρίσαμε για λόγους ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής κακοποίησης…


ADVERTISEMENT

Σε όλο αυτό το διάστημα της διάστασης κατάφερα να προστατέψω το μικρό απο εντάσεις και ξεσπάσματα απέναντι μου… Μετά την υπογραφή του διαζυγίου όμως, έκανε κάποια αψυχολόγητα πράγματα στο μικρό (όπως να τον κουρέψει γουλί και να μη θέλει το παιδί να πάει σχολείο.)

Πρίν ενάμιση χρόνο όμως του συνέβη (του πρώην) ένα σοβαρό ατύχημα και έμεινε για μήνες στο κρεββάτι. Τότε πίστεψα πως ίσως να ηρεμούσαν τα πράγματα και να ηρεμούσε λίγο…Και κάπως έτσι περάσαμε μια πιο ήρεμη περίοδο μέχρι και φέτος το Μάιο.

Μια μέρα επιστροφής του παιδιού, ξέσπασε βίαια εναντίον μου λεκτικά ,το παιδί ήταν μπροστά στις απειλές και τις φωνές, απειλούσε πως θα μου το πάρει, παρακολουθούσε το σπίτι μου και την επομένη το πρωί με έβρισε χυδαία και πήρε το παιδί (γιατί ήταν το Σαβ/κο του). Πήγα το παιδί μου στην παιδοψυχολόγο κ κάπως έτσι διευθετήθηκε η κατάσταση. Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου που ήταν να το πάρει, τηρήθηκε κανονικά το πρόγραμμα, αν και το παιδί έκτοτε πήγαινε αρκετά “μαζεμενο”.


ADVERTISEMENT

Στις 10 Ιουλίου ηταν να φύγει για τις θερινές διακοπές με τον πατέρα του, 2 μέρες πρίν όμως άρχισε να κόβεται η όρεξη του και ξεκίνησε να είναι λίγο μελαγχολικός. Τότε του εξήγησα ότι πάει για να περάσει καλά, να κάνει μπάνια, να κάνει διακοπές και προσπάθησα να του τονίσω όλα τα θετικά της διαμονής του εκεί. Μου είπε πως δεν του αρέσουν τα προγράμματα που έχουμε κάνει, πως έχει κουραστεί και πως δε θέλει να πάει τόσες μέρες (ήταν πολύ στεναχωρημένο).

‘Οταν έφτασε η μέρα της αποχώρησης έκλαιγε και  συνέχιζε να έχει μειωμένη όρεξη. Πίστεψα πως θα περάσει, τον καθησύχασα οσο μπορούσα.

Το θέμα είναι το παιδί είναι στην 6η μέρα της διαμονής του εκεί συνεχίζει να τρώει ελάχιστα, δε μπορεί να με πάρει τηλέφωνο, είναι συνέχεια εκείνος δίπλα του, και το έχει στην ανοιχτή ακρόαση, αρπάζει το τηλέφωνο και με απειλεί, μιλώντας μου με προσβλητικά σχόλια για το παιδί του. Ο μικρός έχει προσπαθήσει πολλές φορές να με πάρει τηλέφωνο στα κρυφά..(γιατί τον φοβάται).

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τρέμω για την ψυχολογία του παιδιού μου(έχει γίνει ένα αγνώριστο παιδί αυτές τις μέρες.) Σας παρακαλώ είμαι απελπισμένη, πείτε μου τι μπορώ να κάνω; Μπορώ να πάρω το παιδί μου νωρίτερα απο το πρόγραμμα των διακοπών; Τι ενέργειες μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Βρίσκεστε μπροστά στην κλασσική περίπτωση που το παιδί (και όχι εσείς) δε θέλει να συμμορφωθεί στην απόφαση επικοινωνίας που έχει οριστεί από το δικαστήριο ή έχει υπογραφεί από τους γονείς του. Δυστυχώς, ως ανήλικο, δεν έχει δικαιοπρακτική βούληση, δηλαδή δεν μπορεί να εισακουστεί. Θεωρείται πως το δικαστήριο ή οι ενήλικες γονείς του γνωρίζουν καλύτερα. Αν πραγματικά όμως νοιώθετε πως το παιδί σας υποφέρει, θα σας έλεγα να αιτηθείτε δικαστικά τη μεταρρύθμιση της απόφασης επικοινωνίας που έχει οριστεί (εφόσον αυτή είναι ακόμα σε ισχύ, γιατί αν δεν είναι σε ισχύ, δε χρειάζεται καν να την ακολουθείτε), προσπαθώντας να εξηγήσετε στο δικαστήριο την υπάρχουσα κατάσταση που έχει αρνητική επίδραση στον ψυχικό κόσμο του τέκνου. Θα βοηθούσε να έχετε γνωμάτευση και από παιδοψυχολόγο. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν το τέκνο θεωρηθεί ώριμο, μπορεί να ακουστεί και το ίδιο στο δικαστήριο. 

Για τις παρούσες διακοπές, αν υπάρχουν ακόμα αρκετές μέρες μπροστά σας, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε την ταχεία διαδικασία της προσωρινής διαταγής και να ζητήσετε από το δικαστή, εξηγώντας του όλα όσα συμβαίνουν, να μην ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα γιατί κινδυνεύει η ψυχική, αλλά και η σωματική (λόγω έλλειψης φαγητού), υγεία του τέκνου. Το δικαστήριο, αν πειστεί, θα διατάξει τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής και θα διακοπεί η επικοινωνία αυτών των διακοπών.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ