fbpx

Το παιδί μου είναι αναγνωρισμένο εκτός γάμου. Μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στα ΑΕΙ όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι;

| 20 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση:

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ένα θέμα πού αφορά στα κοινωνικά κριτήρια πού έχει θεσπίσει το υπουργείο παιδείας για την εισαγωγή των μαθητών σε ΑΕΙ με τις πανελλαδικές εξετάσεις και θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω : Είμαι μητέρα ενός αγοριού που αναγνώρισε ο πατέρας του σε ηλικία 3 ετών άλλα την γονική μέριμνα την έχω εγώ κυριολεκτικά αφού δεν υπάρχει κάποια βοήθεια από την πλευρά του. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κατηγορία για το παιδί μου στο τρόπο που θα διεκδικήσει μια θέση σε ΑΕΙ όπως ισχύει για τρίτεκνους και πολύτεκνους;».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή φίλη,

Οι κατηγορίες των κοινωνικών κριτηρίων για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση συνοψίζονται ως εξής:


ADVERTISEMENT

Α) Τέκνα με αδερφό ή αδερφή που είναι ενεργός φοιτητής πρώτου κύκλου σπουδών και σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από την πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.
Επισημαίνεται ότι η πόλη όπου σπουδάζουν θα πρέπει στην ουσία να είναι εκτός του νομού όπου διαμένουν οι γονείς τους. Επίσης, μαθητές που τα αδέρφια τους σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές, σχολές εμπορικού ναυτικού δεν έχουν το δικαίωμα ένταξης στην ειδική κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων.

Β) Υποψήφιοι που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα

Γ) Μαθητές με γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%). Στην κατηγορία αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Δ) Υποψήφιοι που είναι τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α΄)

Ε) Μαθητές που είναι δίδυμα κλπ., εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται  οι δίδυμοι, τρίδυμοι κλπ. Πρέπει να αναφερθεί ότι εάν δυο αδέρφια δίνουν μαζί πανελλήνιες ο ένας για πρώτη φορά και ο άλλος για δεύτερη δεν εντάσσονται στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία.

Επίσης, ο Ν. 4186/2013, στο άρθρο 34 παρ. 1 αυτού προβλέπει δυνατότητα μετεγγραφής για τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών με ετήσιο εισόδημα του γονέα έως 9.000 ευρώ.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι πράγματι, το παιδί σας θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποια ειδική κατηγορία. Πρέπει ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι κάθε χρόνο η νομοθεσία μεταβάλλεται, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση των μνημονίων στην Ελλάδα.

Καλή επιτυχία ευχόμαστε!

Δικηγορικό Γραφείο “Attica Lawyers”
Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978123 649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ