fbpx

Το παιδί μου αρνείται να δει τον πρώην σύζυγο. Μπορεί εκείνος να ξεκινήσει ασφαλιστικά μέτρα;

| 27 Νοεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση
«Είμαι χωρισμένη από το 2009 και  μητέρα ενός αγοριού 14 χρονών. Ο πρώην σύζυγος έχει φύγει στο εξωτερικό εδώ και 4 χρόνια και έχει δημιουργήσει νέα οικογένεια. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω όλα αυτά τα χρόνια είναι η άρνηση του παιδιού να επισκεφτεί τον πατέρα του εκεί , γιατί τον πρώτο χρόνο που είχε φύγει δεν επικοινωνούσε σχεδόν καθόλου μαζί του και αισθάνθηκε μια απόρριψη από αυτόν. Στη σκέψη και μόνο ότι θα πήγαινε εκεί, παρουσίαζε διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα τα οποία όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστούν.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπει ο πατέρας το παιδί μόνο όταν ο πρώτος έρχεται στην Ελλάδα. Πέρσι μάλιστα είχε έρθει με τη νέα οικογένεια του και πήρε τον γιο μας για 3 εβδομάδες περίπου το καλοκαίρι για διακοπές. Το παιδί δεν εκδήλωσε τη δυσαρέσκεια του ή κάποια αντίδραση για όσο διάστημα ήταν μαζί τους παρά την “εκτόνωσε” όταν γύρισε σπίτι μαζί μου και για ένα τρίμηνο περίπου μετά με χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και με συμπεριφορά που έδειχνε ότι κάτι τον απασχολούσε πολύ. Να αναφέρω εδώ ότι η σύντροφος του πατέρα του είχε 2 παιδιά από τον πρώτο της γάμο.


ADVERTISEMENT

Φέτος το Πάσχα, ήρθαν και πάλι Ελλάδα για να τακτοποιήσουν κάποια δικά τους θέματα και με την ευκαιρία αυτή να δει το παιδί του για λίγες μέρες. Στην επίσκεψη αυτή, του ανακοίνωσαν ότι περιμένουν παιδί και όπως ίσως καταλάβατε, αυτό δημιούργησε και άλλα προβλήματα στον γιο μου.

Το θέμα μου είναι το εξής: όλη αυτή την άρνηση να πάει στο εξωτερικό ο μικρός, ο πατέρας τη μεταφράζει σαν “δάκτυλο” δικό μου και με κατηγορεί, απειλώντας με κάποιες φορές, ότι του στερώ το δικαίωμα να βλέπει το παιδί μας.

Με βάση το συμφωνητικό του διαζυγίου, έχω την πλήρη επιμέλεια του παιδιού και έχουμε από κοινού τη γονική μέριμνα την οποία οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν έτοιμος να μου την παραχωρήσει ώστε να μπορέσει να πάρει το διαζύγιο και να φύγει από Ελλάδα. Δεν ξέρω αν έπραξα κακώς και δεν τον πίεσα να μου τη δώσει και αυτήν τότε, αλλά θεώρησα σωστό να μη κόψω την όποια “γέφυρα” μεταξύ τους.


ADVERTISEMENT

Φέτος από την αρχή της χρονιάς, προσπαθεί να με “εκδικηθεί” πότε μη στέλνοντας τη διατροφή, πότε στέλνοντας λιγότερα χρήματα. Είμαι άνεργη και δυστυχώς νομίζει ότι τα χρήματα αυτά τα εκμεταλλεύομαι για προσωπική μου χρήση. Σκεφτόμουν να κάνω ασφαλιστικά μέτρα για να κατοχυρώσω κατά κάποιον τρόπο τη διατροφή για το παιδί αλλά δε γνωρίζω τις διαδικασίες και το σχετικό κόστος, μια και είναι κάτοικος εξωτερικού.

Η βασικότερη όμως ανησυχία μου είναι αν μπορεί να ξεκινήσει ασφαλιστικά μέτρα αυτός, κατηγορώντας με ότι δεν επιτρέπω στο παιδί να τον επισκεφτεί και τι επιπτώσεις μπορεί να φέρει μια τέτοια διαδικασία.

Αυτά τα Χριστούγεννα, ο γιος μας δέχτηκε να πάει εκεί για λίγες μέρες γιατί θέλει να βγει από την υποχρέωση όπως μου είπε. Είχε κάνει μια συζήτηση με τον πατέρα του και εκείνος του πρότεινε να πάει μια φορά εκεί και αν δεν του αρέσει να μη ξαναπάει.  Αυτά εν ολίγοις. Δε ξέρω αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε κατά κάποιον τρόπο γιατί έχω φτάσει σε ένα αδιέξοδο και πάνω από όλα θέλω να προστατέψω το παιδί μου».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Με βάση τη Σύμβαση της Χάγης, οι υποχρεώσεις διατροφής διέπονται από το δίκαιο του κράτους της συνήθους διαμονής του δικαιούχου διατροφής (διαζευκτικά και από άλλα δίκαια). Κατά τον ΕΚ 4/2009, διεθνή δικαιοδοσία για την έκδοση απόφασης διατροφής έχουν τα δικαστήρια του τόπου συνήθους διαμονής του δικαιούχου διατροφής.  Ως εκ τούτου αφού η συνήθης διαμονή της μητέρας και του δικαιούχου διατροφής ήτοι του τέκνου εν προκειμένω είναι η Ελλάδα μπορείτε να κάνετε όλη την προβλεπόμενη από το ελληνικό Δίκαιο διαδικασία προς το σκοπό να διεκδικήσετε διατροφή από τον πατέρα του παιδιού σας. Ήτοι μπορείτε αρχικά να αιτηθείτε με ασφαλιστικά μέτρα την επιδίκαση προσωρινής διατροφής και εν συνεχεία με τακτική αγωγή την επιδίκαση οριστικής διατροφής.

Τέλος κάνοντας μια μνεία στο θέμα της γονικής μέριμνας που θίγετε στο ερώτημα θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αυτή δεν παραχωρείται!!! Ο γονέας εκπίπτει της γονικής μέριμνας με το θάνατο, την αφάνεια, τη θέση σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και με δικαστική απόφαση κατόπιν παρεμβάσεως της Εισαγγελίας ανηλίκων. Άρα η συζήτηση προς παραχώρηση της γονικής μέριμνας ήταν από μόνη της άτοπη.

Τώρα σε ό,τι αφορά το θέμα της επικοινωνίας με το παιδί σας μπορεί και εκείνος να απευθυνθεί στα Δικαστήρια πλην όμως λόγω των ειδικών συνθηκών που περιγράφετε είναι πολύ δύσκολο να ορισθεί μια τακτική επικοινωνία αφενός  (λόγω αποστάσεων, κινδύνου να ταξιδεύει ανήλικος με αεροπλάνο, υποχρεώσεων του παιδιού σε σχολείο και φροντιστήρια που τώρα τείνουν να αυξηθούν κλπ) και αφετέρου βέβαια ο όποιος Δικαστής δικάσει την υπόθεση θα ερωτήσει και το τέκνο σας.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ