fbpx

Το παιδί γαντζώνεται επάνω μου και δεν θέλει να πάει στον μπαμπά του. Τι μπορώ να κάνω νομικά;

ADVERTISEMENT

“Καλημέρα σας. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε μέσω της σελίδας σας! Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο ζήτημα που αντιμετωπίζω. Έχω αποκτήσει ένα κοριτσάκι, 3 χρονών σήμερα, εντός γάμου και μετά από πολλές προσπάθειες εξωσωματικών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου ο άντρας μου ανέπτυξε σχέση με άλλη γυναίκα 15 χρόνια μικρότερη του (με την οποία πλέον συζεί). Μόλις γύρισα από το μαιευτήριο μου δήλωσε ότι θα φύγει από το σπίτι, όπως και έκανε αφήνοντας με τελείως μόνη μου σε κατάσταση σοκ.

Αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι που νοικιάζαμε, να μετακομίσω σε άλλο με το παιδί, να γυρίσω στη δουλειά μου και μετά από τρεις μήνες που τον είχαμε χάσει τελείως, αναγκάστηκα να του κάνω ασφαλιστικά μέτρα για επιμέλεια και διατροφή. Η δίκη της αγωγής δεν έχει γίνει ακόμη. Μετά τα ασφαλιστικά είναι τυπικός μεν στην καταβολή της διατροφής και στις επισκέψεις του στο σπίτι αλλά τίποτα παραπάνω. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον παιδικό σταθμό του παιδιού, για τις αρρώστιες του, για τις ανάγκες του, για τίποτα… Να σημειώσω ότι με πολύ προσπάθεια εκ μέρους μου και έχοντας πλήρως διαχωρίσει τα προσωπικά μας, δεν έχω μεταφέρει ποτέ στο παιδί τα συναισθήματα μου για τον μπαμπά της. Θέλω να τον σέβεται και να τον αγαπά. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι κάθε Κυριακή που έρχεται να πάρει το παιδί για κάποιες ώρες όπως έχει ορίσει το δικαστήριο, το παιδί, κλαίει, γαντζώνεται επάνω μου και δεν θέλει επ’ουδενί να πάει μαζί του.


ADVERTISEMENT

Υποφέρω να το βλέπω να κάνει έτσι και να του επιβάλουμε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για εκείνο. Από την άλλη δεν θέλω και να μην τον βλέπει. Όταν του είπα να δει κάποιον ειδικό μήπως κάτι κάνει λάθος η απάντηση του ήταν ότι μάλλον εγώ δίνω πολύ αγάπη στο παιδί και έχει κολλήσει πάνω μου. Αδιέξοδο. Δεν έχω ιδέα σε τι περιβάλλον πάει το παιδί μας, εάν έχει δικό του δωμάτιο, πως του φέρεται η σύντροφός του. Τίποτα. Βλέπω όμως ότι κάτι το ενοχλεί και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέπω άλλο. Θα ήθελα να μάθω πως προστατεύει ο νόμος το παιδί από αυτή τη κατάσταση και πως θα μπορούσα να τη διαχειριστώ με γνώμονα πάντα την ψυχική υγεία του παιδιού μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,


ADVERTISEMENT

Tο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε δεν είναι ασύνηθες. Αυτό, λοιπόν, που συμβουλεύω τις περισσότερες φορές είναι να γίνει μία προσπάθεια κυρίως από την πλευρά σας, εν γνώσει και του πατέρα, ώστε το παιδί να πηγαίνει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα σε εκείνον. Επειδή μάλιστα πρόκειται για παιδάκι αρκετά μικρής ηλικίας, ίσως μπορούν κάποιες αντιδράσεις του να καμφθούν πιο εύκολα σε αντίθεση με μεγαλύτερα παιδιά, π.χ. εφηβικής ηλικίας, που έχουν σαφώς μεγαλύτερη ωριμότητα και πιο σταθερή βούληση.

Εάν, παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειές σας διαπιστώνετε ότι το παιδί συνεχίζει να μην θέλει να περάσει μόνο χρόνο με τον πατέρα θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί του και σε συνεργασία ίσως με κάποιον ειδικό ψυχολόγο να το αντιμετωπίσετε καταλλήλως. Νομικά, η δυνατότητα που έχετε είναι να προσπαθήσετε να μεταρρυθμίσετε την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επικοινωνίας, μόνο που δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την έκβαση της υπόθεσης, εάν δεν έχει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Έχετε υπόψη σας, όμως, ότι η επικοινωνία του πατέρα είναι μία φορά την εβδομάδα για κάποιες ώρες, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ, χωρίς περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, τι είδους μεταρρύθμιση της επικοινωνίας θα μπορούσατε να ζητήσετε. Για αποκλεισμό επικοινωνίας, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ