fbpx

Το ληξιαρχείο δεν δέχεται την πράξη αναγνώρισης κυοφορούμενου τέκνου. Τί μπορώ να κάνω;

| 25 Απριλίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας,
με αφορμή αυτό το άρθρο https://singleparent.gr/enimerosi/nomika-themata/diadikasia-anagnorisis-paidioy-ektos-gamoy/
και άλλα σχετικά που έχω κατά καιρούς διαβάσει στο singleparent, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

Βρίσκομαι στον 7ο μήνα κύησης και με τον σύντροφό μου σκεφτόμαστε να ακολουθήσουμε την διαδικασία εκούσιας αναγνώρισης τέκνου, καταρχήν κυοφορούμενου και, μετά τη γέννησή του, την προβλεπόμενη διαδικασία αναγνώρισης σε συμβολαιογράφο.


ADVERTISEMENT

Σε πρόσφατο ερώτημά μου όμως, τόσο στο ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων, όσο και στο παράρτημά του που λειτουργεί στο μαιευτήριο ΛΗΤΩ, με ενημέρωσαν ότι δεν δέχονται την συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης κυοφορούμενο τέκνου, ώστε το παιδί να δηλωθεί απευθείας με το επώνυμο του πατέρα του (όπως και επιθυμούμε). Με ενημέρωσαν ότι το παιδί θα δηλωθεί αρχικά με το δικό μου επώνυμο, θα εκδοθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης, και μετά την αναγνώρισή του, με αυτοπρόσωπη παρουσία των δύο γονέων στο ληξιαρχείο, θα γίνει η αλλαγή του επωνύμου. Αντίθετα, το ληξιαρχείο Πειραιά, μου απάντησε ότι δέχεται την πράξη αναγνώρισης κυοφορούμενου (δήλωση εξαρχής του επωνύμου του πατέρα κτλ) και μετά απλά θέλουν να τους προσκομίσουμε την πράξη αναγνώρισης.

Επειδή η δήλωση θα γίνει στο ληξιαρχείο Δ. Αθηναίων, οι οποίοι μου δήλωσαν ότι το επώνυμο του πατέρα μπορεί να ληφθεί εξαρχής μόνο εφόσον υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των γονέων, θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε τι τελικά ισχύει. Υπάρχει περίπτωση να έχουν οι υπάλληλοι άγνοια κάποιου νόμου που μπορώ εγώ να επικαλεστώ (ίσως και με τη συνδρομή δικηγόρου);

Υπάρχει κάτι άλλο που μου προτείνετε, καθώς η προϊσταμένη με την οποία μίλησα, μου έδωσε ευγενικά να καταλάβω ότι δεν υπάρχει τρόπος να δεχτούν κάτι τέτοιο; Και τελικά, εφόσον το μεγαλύτερο ληξιαρχείο της χώρας δε δέχεται την πράξη αναγνώρισης κυοφορούμενου, μήπως στην πράξη δεν έχει κάποια ουσιαστική ισχύ;


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο.
Μαρία

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Η αναγνώριση του κυοφορούμενου είναι μία πράξη αποδεκτή από το νόμο, όμως δεν δίνει το δικαίωμα να δηλωθεί το τέκνο, όταν γεννηθεί, με το επώνυμο του πατέρα. Υπάρχει δηλαδή εξαίρεση στον κανόνα της πλήρους εξομοίωσης. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται όταν αφότου γεννηθεί το τέκνο, ο πατέρας προβεί σε αναγνώριση και δηλωθεί το επώνυμο του πατέρα μέσα σε ένα έτος από την αναγνώριση.  Με απλά λόγια, θα πρέπει πρώτα να γεννηθεί το τέκνο, ύστερα να γίνει αναγνώριση από τον πατέρα και κατόπιν να δηλωθεί το επώνυμο του πατέρα.  Η πράξη αναγνώρισης δηλαδή του κυοφορούμενου ναι μεν είναι νόμιμη, όμως ειδικά για το επώνυμο, κατ’ εξαίρεση, δεν μπορεί να γίνει δήλωση με την πράξη αυτή αναγνώρισης κυοφορούμενου.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ