fbpx

Η αδερφή μου είναι διαζευγμένη. Τι χρειάζεται για να μετοικήσει με τον γιο της στην Αυστραλία;

| 9 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

«Καλημέρα σας, Επικοινωνώ μαζί σας από την μακρινή Αυστραλία. Πρόκειται για την αδελφή μου η οποία ζει στη Λάρισα με τον 7 χρόνο γιο της. Εδώ και 5 χρόνια είναι  χωρισμένη με τον σύζυγό της ο οποίος μετά τον χωρισμό έφυγε και εργάζεται στη Γερμανία και βλέπει το γιο του 1 φορά τον χρόνο για 15 μέρες.
Κάναμε όλα τα απαραίτητα και η αδελφή μου έχει 100% την επιμέλεια του παιδιού. Ο πατέρας δεν  εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δεν έφερε αντίρρηση  στην απόφαση της επιμέλειας. Η αδελφή μου και ο ανιψιός μου έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα και θέλουν να μετακομίσουν εδώ λόγο της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Προσπαθούμε εδώ με δικηγόρους να πραγματοποιήσουμε μερικές δικαστικές αποφάσεις για να έρθουν και ειδικά ο μικρός με αυστραλιανό διαβατήριο αλλά βρίσκουμε πολλά εμπόδια μπροστά μας.
Μας λένε αν τον φέρουμε  με ευρωπαϊκό διαβατήριο θα έχουμε πρόβλημα  και ότι  θα θεωρείται απαγωγή σύμφωνα με την συνθήκη της Χάγης. Φυσικά κατά το ελληνικό νόμο έχει το δικαίωμα η μάνα που έχει την επιμέλεια να προχωρήσει σε έκδοση διαβατηρίου για τον 8 χρονο γιο της αλλά για την έκδοση του αυστραλιανού διαβατηρίου χρειάζεται η υπογραφή του πατέρα που ζει στην Γερμανία και εν μέρη δίδει από τα 350 ΕΥΡΩ τα οποία το δικαστήριο όρισε, τα 200 ευρω. Έχουμε κολλήσει και δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Ο δικηγόρος μας στη Λάρισα μας λέει ότι η υπόθεση δεν ξανά ανοίγεται και αρκεί η επιμέλεια που έχει η μάνα να το φέρει εδώ.
Περιμένω την απάντηση σας».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου


ADVERTISEMENT

Το άρθρο 1536 Α.Κ. ορίζει ”Αν από τότε που εκδόθηκε δικαστική απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα μεταβλήθηκαν οι συνθήκες, το δικαστήριο οφείλει, ύστερα από αίτηση ενός ή και των δύο γονέων, των πλησιέστερων συγγενών του τέκνου ή του εισαγγελέα, να προσαρμόσει την απόφασή του στις νέες συνθήκες ανακαλώντας ή μεταρρυθμίζοντάς την, σύμφωνα με το συμφέρον του τέκνου, και ιδίως να αποδώσει στους γονείς την άσκηση της γονικής μέριμνας που τους έχει αφαιρεθεί.”

Κατά συνέπεια, η μητέρα νομιμοποιείται και έχει έννομο συμφέρον να υποβάλει σχετική αίτηση στο δικαστήριο, ζητώντας να επιτραπεί η μετοίκηση του τέκνου στο εξωτερικό η οποία θα είναι και προς όφελός τους. Η απόφαση αυτή έχει εκτελεστότητα και προφανώς μπορεί να γίνει σεβαστή και από το Αυστραλιανό κράτος. Για σιγουριά ρωτήστε και ένα δικηγόρο στην Αυστραλία να σας ενημερώσει αν με καινούρια δικαστική απόφαση που να επιτρέπει ειδικά τη μετοίκηση στην Αυστραλία καλύπτεται και για τη μετοίκηση με ελληνικό διαβατήριο.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr


ADVERTISEMENT

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ