fbpx

Tι πιθανότητες έχω να κερδίσω την επιμέλεια τουλάχιστον της μεγάλης μου κόρης;

| 27 Ιουλίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, έχω 2 κοριτσάκια 5 και 3 ετών αντίστοιχα. Με τη γυναίκα μου δεν τα πάμε καλά και σκεφτόμαστε να χωρίσουμε. Είμαι ο μόνος που δουλεύει στην οικογένεια, η γυναίκα μου σταμάτησε πρίν μερικά χρόνια, λίγο πρίν μείνει έγκυος στην 2η κόρη μας . ‘Εχουμε ένα στεγαστικό δάνειο 50-50, και ένα δάνειο για το αυτοκίνητο, το οποίο και αυτό είναι 50-50 και έληγε το 2014, αλλά εξαγόρασα την ιδιωτική μου ασφάλεια και το ξεπλήρωσα .Μπορώ να διεκδικήσω επιπλέον χρήματα σε περίπτωση πώλησης του, γιατί η γυναίκα μου δεν συνέβαλε τα ίδια χρήματα με εμένα στην αποπληρωμή του; Μπορώ να διεκδικήσω το ίδιο και για το σπίτι που υπάρχει το στεγαστικό δάνειο;

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν οι μπαμπάδες έχουν ελπίδες να κερδίσουν την επιμέλεια των παιδιών τους, αν η μαμά τους δεν πάσχει απο κάποιο ψυχολογικό θέμα, που πιστεύω ότι μόνο για αυτό το λόγο μπορεί να τη χάσουν απο το δικαστήριο. Το λέω αυτό γιατι με το που γυρίζω απο τη δουλειά εγω τα βγάζω βόλτα στο πάρκο με το αυτοκίνητο , με τα ποδήλατα τους ενώ η μητέρα τους μένει στο σπίτι. ‘Εχω πολλούς μάρτυρες στην παιδική χαρά που πάμε κάθε απόγευμα και συζητάμε. Τα Σαββατοκύριακα πρέπει να φεύγω απο το πρωί με τα παιδιά να γυρίζω το μεσημέρι, και το απόγευμα να τα ξαναπαίρνω και να ξαναφεύγω. Το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει απο τη μεγάλη μου κόρη να να πεί τη γνώμη της ή είναι πολύ μικρή; Tι πιθανότητες έχω να κερδίσω τη γονική επιμέλεια τουλάχιστον της μεγάλης μου κόρης;


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Κατά το άρθρο 1400 ΑΚ αν ο γάμος λυθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή.

Από την αναφορά των δεδομένων σας αντιλαμβανόμαστε ότι το σπίτι σας και το αυτοκίνητο σας ανήκει κατά 50 % εξ αδιαιρέτου σε καθένα από εσάς. Συνεπώς η σύζυγός σας έχει μετά το γάμο στην κυριότητά της 50% εξ αδιαιρέτου από ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, σε περίπτωση διαζυγίου, έχετε το δικαίωμα να απαιτήσετε να σας αποδοθεί το μέρος της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική σας συμβολή η οποία, κατόπιν απόδειξης, μπορεί να οριστεί και μεγαλύτερη του 1/3. Μπορείτε όντως να στηριχτείτε στο ότι μόνο εσείς εργάζεστε στην οικογένεια σας και ουσιαστικά έχετε αποπληρώσει ήδη το δάνειο του αυτοκινήτου ενώ από το εισόδημά σας αποπληρώνετε μηνιαίως και το δάνειο του σπιτιού. Βέβαια, η συνεισφορά της συζύγου σας υπάρχει, παρόλο που δεν εργάζεται, καθώς ασχολείται με την φροντίδα των παιδιών και τη λειτουργία του οικογενειακού σας οίκου (καθαριότητα, ετοιμασία φαγητού), σε μικρότερο πάντως βαθμό.


ADVERTISEMENT

Ως προς την ανάθεση της επιμέλειας των τέκνων σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης, η οποία αποτελεί μέρος της γονικής μέριμνας που ανήκει και στους δύο γονείς, ο νόμος στο άρθρο 1513 ΑΚ ορίζει ότι ρυθμίζεται από το δικαστήριο και μπορεί να ανατεθεί στον έναν από τους γονείς. Κατά το ίδιο άρθρο για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδερφούς του καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου σχετικά με την επιμέλεια και τη διοίκηση της περιουσίας του.

Όντως είθισται η επιμέλεια των τέκνων να ανατίθεται στη μητέρα αλλά δεν είναι απόλυτο για την κρίση του δικαστηρίου. Ευνοεί βέβαια τη μητέρα το γεγονός ότι αυτή, εν προκειμένω, δεν εργάζεται, οπότε θα αφιερώνει όλο το χρόνο της στα παιδιά και ότι δεν κρίνεται από ψυχικής ή σωματικής άποψης ανίκανη για την επιμέλεια των παιδιών. Όμως και ο πατέρας μπορεί να αποδείξει ότι είναι ικανός να ασκεί την επιμέλεια είτε και των δύο παιδιών είτε μόνο του ενός και ότι μπορεί να διανείμει το χρόνο του σωστά και στην εργασία του και στο μεγάλωμα των παιδιών του. Επίσης μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν ήδη ισχυροί δεσμοί με τα τέκνα του (βόλτες, δημιουργικό παιχνίδι).

Στην διαμόρφωση της κρίσης του δικαστηρίου μπορεί να ζητηθεί η άποψη του τέκνου ανάλογα με την ωριμότητά του. Ως εκ τούτου θωρούμε πολύ δύσκολο να ζητηθεί η γνώμη από ένα 5χρονο παιδί. Ως προς την επιμέλεια της μεγάλης σας κόρης ισχύουν τα ίδια με παραπάνω, με την σημείωση ότι το δικαστήριο εκτιμά τη σχέση των αδερφών μεταξύ τους, οπότε ίσως να θεωρήσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον του ο αποχωρισμός από το αδερφάκι του.

Πάντως κατά το άρθρο 1520 ΑΚ ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Τα σχετικά με την επικοινωνία καθορίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο, εφόσον δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά οι σύζυγοι μεταξύ τους.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ