fbpx

Τι μπορώ να κάνω για να μην αλλάξουν περιοχή τα παιδιά μου, τώρα που χωρίζω;

| 25 Μαΐου 2016
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας. Έχω 3 παιδιά και ετοιμάζομαι να χωρίσω.Η πρώην σύζυγος θέλει να τα πάρει και να μείνει σε άλλη περιοχή κι όχι εδώ που μεγάλωσαν και πάνε σχολείο.Θα μπορούσα να κάνω κάτι να διεκδικήσω την περιοχή που θα μείνουν καθώς είναι προς όφελος τους;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ αναγνώστη,

Στο σύντομο ιστορικό που μας παραθέτετε, δεν εκθέτετε το εάν η επιμέλεια των παιδιών σας έχει ανατεθεί δικαστικώς στην πρώην σύζυγό σας (σενάριο που είναι μάλλον το πιο πιθανό από αυτά που περιγράφετε).

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καθορισμός του τόπου κατοικίας του ανήλικου τέκνου γίνεται από τον γονέα που έχει την επιμέλειά του. Αυτό σημαίνει ότι ο γονέας που έχει την επιμέλεια αποφασίζει για τον τόπο της διαμονής, ακόμα και αν αυτός βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατοικίας του άλλου γονέα ή και στο εξωτερικό. Ο άλλος γονέας διατηρεί, πάντως, σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο (1520 ΑΚ), για την ειδικότερη ρύθμιση του οποίου από το Δικαστήριο λαμβάνεται ασφαλώς υπόψη και ο τόπος διαμονής του τέκνου και του γονέα που δεν έχει την επιμέλειά του.


ADVERTISEMENT

Βέβαια, σε ακραίες περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται ότι η επιλογή του τόπου διαμονής από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου είναι επιβλαβής για τα συμφέροντά του, ο έτερος γονέας διατηρεί το δικαίωμα να επικαλεστεί κακή άσκησης της γονικής μέριμνας και να αιτηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο να αποφανθεί αναφορικά με τον τρόπο της ορθής άσκησής της. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αποδεικνύεται η συνδρομή ιδιαζόντων λόγων που καθιστούν μη ανεκτή για το τέκνο την μετοίκησή του σε άλλον τόπο, κάτι που στην πράξη δεν αποδεικνύεται πάντα εύκολα.

Εάν, αντιθέτως, η επιμέλεια ανήκει και στους δύο γονείς (συνεπιμέλεια), η απόφαση για τον τόπο διαμονής του τέκνου λαμβάνεται και από τους δύο (από κοινού) και, σε περίπτωση διαφωνίας τους, από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Σας παροτρύνουμε, πάντως, να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο της επιλογής σας, ο οποίος, εκτιμώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της υπόθεσής σας, θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει αποτελεσματικά για το πώς θα πρέπει να κινηθείτε.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ