fbpx

Τι δικαίωματα έχει το παιδί μου στην ακίνητη περιουσία του πρώην συζύγου;

ADVERTISEMENT

“Καλημέρα σας. Με τον άντρα μου από όταν παντρευτήκαμε μένουμε στο σπίτι που του αγόρασαν οι γονείς του και είναι στο δικό του όνομα. Η αγορά έγινε πριν το γάμο μας. Έχουμε ένα παιδάκι πέντε ετών. Τώρα που χωρίσαμε, λόγω οικονομικών δυσχερειών και λόγω του ότι έχει πρόβλημα με τους γονείς του για το σπίτι, μου πρότεινε να νοικιάσει αυτό το σπίτι που μένουμε και εγώ με το παιδί να μείνουμε στο ενοίκιο που θα καλύπτει εκείνος. Η φορολογική μας δήλωση που ακόμη είναι κοινή είναι μηδενική εγώ είμαι άνεργη και εκείνου οι δουλειές δεν είναι στα καλύτερα τους. Το παιδί μου έχει κάποιο δικαίωμα σε αυτό το σπίτι; Nομικά μπορώ να κατοχυρώσω κάπως το παιδί μου; Γιατί πολύ φοβάμαι ότι αυτό που μου έχει προτείνει αφήνει το παιδί μας ξεκρέμαστο. Κι αν εγώ δεν βρω δουλειά; Aν αυτός μετά μας πει δεν έχω να πληρώνω; Αν αύριο μεθαύριο κάνει άλλη οικογένεια; Τι γίνεται με το παιδί μου; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 1393 του Αστικού Κώδικα, προσωρινά και σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας, ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακινήτου, που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των ίδιων (οικογενειακή στέγη), ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα της χρήσης του. Η απόφαση του δικαστηρίου υπόκειται σε αναθεώρηση, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αυτό μπορεί να διαταχτεί και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση το ανήλικο τέκνο έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, το μέτρο της οποίας προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του (ανάλογη διατροφή). Η διατροφή περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση του δικαιούχου και επί πλέον τα έξοδα για την ανατροφή, καθώς και την επαγγελματική, αλλά και την εν γένει εκπαίδευσή του.

Σε περίπτωση που η διατροφή, που καταβάλλει ο πατέρας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του τέκνου, έχετε το δικαίωμα ως ασκούσα την επιμέλεια αυτού να ζητήσετε αρχικά με ασφαλιστικά μέτρα και έπειτα με τακτική αγωγή την αύξηση της συνεισφοράς του πατέρα στη διατροφή.


ADVERTISEMENT

Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του υποχρέου, δύναται να επιδικάσει μεγαλύτερη διατροφή και με τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτελέσεως μπορεί να πραγματοποιηθεί κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του πατέρα προς ικανοποίηση της απαίτησης. Αν και εφόσον το σπίτι νοικιαστεί υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει κατάσχεση των μισθωμάτων κατά το άρθρο 982 του ΚΠολΔ, που κανονικά θα εισέπραττε ο πατέρας ως ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Την πλήρη κυριότητα του ακινήτου, όπως μας περιγράψατε, έχει ο σύζυγός σας, οπότε μόνο στην περίπτωση, που ο ίδιος αποφασίσει να τη μεταβιβάσει στο τέκνο σας, τότε αυτό θα έχει δικαιώματα επί του ακινήτου. Ειδάλλως μπορείτε, αν δε σας καταβάλλει διατροφή να προβείτε στις παραπάνω αναφερόμενες ενέργειες.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ