fbpx

Θέλω να έχω την συνεπιμέλεια των παιδιών μου. Πως μπορώ να το πετύχω;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας. Με ασφαλιστικά μέτρα έχει ρυθμιστεί η επιμέλεια του παιδιού μου, από τότε που ήταν λίγων μηνών βρέφος. Τώρα, που είναι 3,5 ετών σχεδόν, θα ήθελα για το καλό του να αλλάξει αυτό το καθεστώς, της αποκλειστικής επιμέλειας, και να μετατραπεί σε συνεπιμέλεια. Πώς μπορεί να γίνει αυτό δεδομένου ότι εκκρεμεί χρόνια τώρα η οριστική απόφαση για την αποκλειστική επιμέλεια, και δεν έχει βγεί (γιατί δεν έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη για να προχωρήσει η όλη διαδικασία), αλλά εγώ πλέον προτιμώ την συνεπιμέλεια. Επίσης δεν υπάρχει συμφωνία και από την άλλη πλευρά για τη συνεπιμέλεια. Παρόλαυτα, θα ήθελα να μου πείτε αν κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περίπτωσή μου μπορεί να επιτευχθεί και πώς; Ευχαριστώ πολύ.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Ενδεικτικά σας αναφέρω την απόφαση του  Αρείου Πάγου  952/2007 όπου  το δικαστήριο αποφάσισε την ανάθεση της γονικής μέριμνας των τέκνων στον πατέρα, διότι είχε τη δυνατότητα να τους εξασφαλίσει μόνιμη κατοικία και καλή οικονομική κατάσταση για την διατροφή και την εκπαίδευσή τους. Παράλληλα, διατυπώνει την καινοτόμο άποψη ότι παραδοσιακά η γονική μέριμνα των μικρής ηλικίας τέκνων πρέπει να ανατίθεται στη μητέρα τους λόγω του ότι έχουν ανάγκη της μητρικής στοργής και ιδιαιτέρων περιποιήσεων, όμως κατά τις νεώτερες ιατρικές παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες, αυτό ισχύει μόνο για τη νηπιακή ηλικία, για την οποία αναγνωρίζεται σαφής βιοκοινωνική υπεροχή στη μητέρα, ενώ για τον μεταγενέστερο χρόνο αναγνωρίζεται ο σοβαρός ρόλος του πατέρα στη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι εξακολουθεί να δίνεται προτεραιότητα στις μητέρες από τα Ελληνικά Δικαστήρια παρά τις Νομολογιακές εξαιρέσεις (βλ.πιο πάνω).

Θεωρώ ότι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που δεν μας δίνετε και υποθέτοντας ότι είστε ο πατέρας των παιδιών, που επίσης δεν μας διευκρινίζετε, ότι το μόνο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να διεκδικήσετε εσείς την επιμέλεια του παιδιού σας. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να μελετήσει την υπόθεση σας προσεκτικά Δικηγόρος Οικογενειακού Δικαίου  ώστε να έχετε μια ρεαλιστική εκτίμηση για τις πιθανότητες ευδοκίμησης μιας τέτοιας διεκδίκησης.


ADVERTISEMENT

Όσον αφορά το ζήτημα της συνεπιμέλειας αυτή μπορεί να διαταχθεί από το Δικαστήριο εφόσον συμφωνούν οι γονείς, έχουν καλή επικοινωνία μεταξύ τους και εφόσον συντρέχουν άλλες πρακτικής φύσης προϋποθέσεις. (πχ Κατοικία των δύο διαζευγμένων γονέων σε διαφορετικά διαμερίσματα επί της ιδίας πολυκατοικίας ή σε κοντινά ακίνητα κτλ). Επειδή εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο δεν συντρέχει στην περίπτωση σας δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ