fbpx

Θέλω να εργαστώ στο εξωτερικό και μετά να πάρω το παιδί. Θα θεωρηθεί εγκατάλειψη συζυγικής στέγης;

| 15 Απριλίου 2016
ADVERTISEMENT

“Κανονίζαμε εδώ και ένα χρόνο να φύγουμε εξωτερικό με τον σύζυγό μου και το 4 ετών παιδί μας, σε μια χώρα που έχω υπηκοότητα και θεωρώ ότι θα έχουμε καλύτερο μέλλον για μας και το παιδί. Ενώ είχα ετοιμάσει όλα τα γραφειοκρατικά και μου είχαν μείνει μόνο τα χαρτιά από γιατρό, ο σύζυγός μου αποφάσισε ότι δεν θέλει να κάνει τέτοιο βήμα. Εγώ επιμένω και αυτός μου λέει να βγάλω διαζύγιο αν θέλω να φύγω. Σκέφτομαι να πάω μες το καλοκαίρι για να ψάξω για δουλειά. Και αν καταφέρω να βρω μες το μήνα, να τους καλέσω. Τι πρέπει να κάνω για να προστατευτώ νομικά ως προς το παιδί για να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη συζυγικής στέγης;”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Η εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης αποτελεί, σύμφωνα με το άρθρο 1439 παρ. 2 ΑΚ μαχητό τεκμήριο κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης, το οποίο παρέχει στον έτερο σύζυγο το δικαίωμα να ζητήσει την λύση του γάμου με διαζύγιο. Ειδικότερα, εγκατάλειψη είναι η αδικαιολόγητη αθέτηση της υποχρέωσης για έγγαμη συμβίωση, που χαρακτηρίζεται αφενός από την πρόθεση οριστικής άρσης της συμβίωσης και αφετέρου από κάποια μονιμότητα. Δεν αποτελεί, επομένως, εγκατάλειψη η απλή άρση της συγκατοίκησης, σε περιπτώσεις λχ που ο σύζυγος σπουδάζει ή εργάζεται πρόσκαιρα στο εξωτερικό, είναι φυλακισμένος ή έχει πάει στον πόλεμο, αφού στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει το στοιχείο της πρόθεσης διάσπασης της συμβίωσης. Αν βέβαια το στοιχείο αυτό εμφανιστεί αργότερα, τότε η άρση της συγκατοίκησης είναι δυνατόν να μετατραπεί σε εγκατάλειψη. Ως εκ τούτου, εφόσον, όπως μας περιγράφετε, προτίθεστε να μετοικήσετε προσωρινά στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και δεν υφίσταται, επομένως, πρόθεση διάσπασης της έγγαμης συμβίωσής σας, ο σύζυγός σας δεν θα μπορεί να ζητήσει την λύση του γάμου σας λόγω εγκατάλειψης. Προς το σκοπό της πληρέστερης εξασφάλισης των εννόμων συμφερόντων σας και για αποδεικτικούς λόγους, μπορείτε να κοινοποιήσετε στον σύζυγό σας εξώδικη δήλωση, με την οποία θα αναφέρετε ακριβώς ότι η μετοίκησή σας δεν έχει τον σκοπό διάσπασης του γάμου σας και είναι προσωρινή, αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στην εξεύρεση εργασίας.

Από την άλλη μεριά, όμως, εάν πράγματι μετοικήσετε αφήνοντας το ανήλικο παιδί σας στον σύζυγό σας, τότε ο τελευταίος θα μπορεί αργότερα να προβάλλει κακή άσκηση εκ μέρους σας της γονικής σας μέριμνας και να ζητήσει μελλοντικά την αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών και την αποκλειστική της ανάθεση σε αυτόν. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγετε στο εξωτερικό, αφήνοντας το ανήλικο τέκνο σας στον σύζυγό σας. Δεδομένου δε ότι η επιλογή του τόπου διαμονής του τέκνου αποτελεί περιεχόμενο της επιμέλειας του τέκνου και ότι αυτήν την στιγμή ασκείτε από κοινού με τον σύζυγό σας την επιμέλεια του παιδιού, αυτό που μπορείτε να κάνετε για να είστε εξασφαλισμένη εάν ο σύζυγός σας εξακολουθεί να διαφωνεί, είναι να αιτηθείτε δικαστικώς να επιτραπεί η μετοίκησή σας με το τέκνο στο εξωτερικό για λόγους επαγγελματικούς, εκθέτοντας ότι η μετοίκησή σας είναι άκρως απαραίτητη για βιοποριστικούς λόγους, καθώς και ότι πρόκειται για την συμφερότερη για το συμφέρον του ανηλίκου λύση.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση, σας προτρέπουμε να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο της επιλογής σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει εμπεριστατωμένα, έχοντας πλήρη γνώση όλων των λεπτομερειών της υπόθεσής σας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ