fbpx

Τα πεθερικά μου πλήρωσαν το δικηγόρο μου και μου πήραν το παιδί. Βοηθήστε με!

| 22 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, αν και ξέρω ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι, ίσως να υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που να έχουν ακόμα καρδιά. Ο σύζυγος μου με εγκατέλειψε, και τα πεθερικά μου πλήρωσαν το δικηγόρο μου ο οποίος με πούλησε και έτσι μου πήρανε το παιδί. Ότι και να έκανα έβρισκα πάντα έναν τοίχο μπροστά μου, και φέτος το καλοκαίρι, έμαθα ότι έστειλαν το παιδί στην κουνιάδα μου χωρίς να μου πούν τίποτα. Κατέθεσα μήνυση και έκανα ασφαλιστικά μέτρα για να πάρω πίσω το παιδί, το οποίο και στρέψανε εναντίον μου, και πρίν ένα μήνα που είχε έρθει να με δεί δεν με άφηνε να το πλησιάσω. και καμμιά φορά μου έλεγε να το πάρω απο εκεί. Τι μπορώ να κάνω; Το 2007 έγινε το δικαστήριο, δεν με κάλεσαν, και η πρόεδρος πήρε μόνη της την απόφαση επειδή της είπαν ψέμματα. Το παιδί είναι πλέον 16 ετών, μπορώ να πάρω την επιμέλεια μέχρι να γίνει η μήνυση που κατέθεσα, γιατί το στείλανε 600 km μακρυά για να μην μπορώ να το παρω σπίτι μου τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Θέλω πίσω το γιό μου και με πονάει όλο αυτό, θέλω να είμαι μαζί του και δεν με αφήνουν. Σας παρακαλώ βοηθήστε με! Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1510 του Αστικού Κώδικα, η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων, οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια, την διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του παιδιού σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του τέκνου. Σε περίπτωση διαφωνίας ή διακοπής της έγγαμης συμβίωσης ή διαζυγίου του γάμου των γονέων, το δικαστήριο αποφασίζει ποιος θα ασκεί την γονική μέριμνα, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως το συμφέρον του ανήλικου τέκνου, όπως ορίζουν ρητά τα άρθρα 1512-1514 του Αστικού Κώδικα.

Βάσει του κειμένου που μας αποστείλατε, συμπεραίνουμε ότι η εκδοθείσα δικαστική απόφαση ανέθεσε την επιμέλεια (προσωρινή ή μόνιμη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, καθότι δεν παραθέτετε περισσότερα στοιχεία) του ανήλικου τέκνου σας στον πατέρα του ή στους γονείς του – πεθερικά σας, εφόσον εκείνοι αποφάσισαν την μετοίκηση και προσωρινή διαμονή του ανήλικου τέκνου σας στην Αλεξανδρούπολη. Η ανωτέρω δικαστική απόφαση που επικαλείστε, θα έχει ρυθμίσει- οπωσδήποτε, αν και δεν το αναφέρετε
σαφώς- την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα που δεν διαμένει με αυτό, με συγκερκιμένες μέρες και ώρες που μπορείτε να επικοινωνείτε με το παιδί σας. Η επικοινωνία σας με το παιδί είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας που αναγνωρίζει και προβλέπει ο νόμος, συγκεκριμένα στο άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα.

Το γεγονός ότι η επικοινωνία σας με το τέκνο παρεμποδίστηκε, λόγω των ενεργειών των γονέων του πατέρα, όπως μας περιγράφετε, συνιστά παραβίαση διάταξης δικαστικής απόφασης, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 232Α του Ποινικού Κώδικα. Η μήνυση που καταθέσατε λοιπόν, από τα λεγόμενά σας, αντιλαμβανόμαστε ότι αφορούσε την μη συμμόρφωση του πατέρα ή των γονέων του – δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος δεν τήρησε τους όρους της απόφασης, ούτε προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρετε- στη δικαστική απόφαση ως προς τη διάταξη επικοινωνίας σας με το παιδί.


ADVERTISEMENT

Εν πάσει περιπτώσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ανήλικο τέκνο επιθυμεί, όπως μας αναφέρετε, να διαμένει μαζί σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα δικηγόρο και να ασκήσετε στο αρμόδιο δικαστήριο την σχετική αγωγή για την ανάθεση της επιμέλειας του ανήλικου τέκνου σε εσάς.

Σε αυτήν την περίπτωση, το δικαστήριο, αφού συνεκτιμήσει το σύνολο των πραγματικών περιστατικών που θα εκθέσετε, το πραγματικό συμφέρον και τις επιθυμίες του παιδιού, μπορεί να αναθέσει σε εσάς την επιμέλεια. Είναι συνήθης κανόνας, μάλιστα, λόγω της ηλικίας και του βαθμού ωριμότητας του παιδιού, ο δικαστής, κατά πάγια δικαστηριακή πρακτική, να ζητήσει να συζητήσει μαζί του, εκτός δικαστικής αίθουσας, προκειμένου ο ανήλικος να εκφράσει τη γνώμη του και ο δικαστής να διαπιστώσει ποια λύση είναι καταλληλότερη προς όφελος του παιδιού.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ