fbpx

Τα παιδιά μου αρνούνται την επικοινωνία με τον πατέρα τους που μας κακοποιούσε. Τι να κάνω;

| 21 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

«Ο πατέρας των παιδιών μου με τον οποίο είμαστε σε διάσταση παίρνει τα παιδιά όπως ορίζει η απόφαση ασφαλιστικών που έχω κάνει (διότι υπήρχε βία προς εμένα και τα παιδιά και καθημερινή χρήση αλκοόλ και ινδικής κάνναβης), όμως τα παιδιά αρνούνται σθεναρά την επικοινωνία αλλά τελικά εξαναγκάζονται να πηγαίνουν και με τις δικές μου παροτρύνσεις για να μη γίνονται φασαρίες. Θα βοηθήσει να απευθυνθώ σε εισαγγελέα ανηλίκων και να αναφέρω όσα συμβαίνουν ;»

Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή


ADVERTISEMENT

Η επικοινωνία αποτελεί δικαίωμα του γονέα με τον οποίο δε διαμένει το παιδί. Ορίζεται στο άρθρο  1520 του Αστικού μας Κώδικα και διασφαλίζει την παρουσία του γονέα στην ομαλή ψυχοσωματική διάπλαση του παιδιού. Εφόσον με αντικειμενικά δεδομένα η παρουσία αυτή είναι προβληματική και μη συμφέρουσα για την ανάπτυξη του παιδιού, τότε μπορεί να διαφοροποιηθεί με δικαστική προσφυγή του γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού, στην οποία περιλαμβάνεται και η προσφυγή στον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων.

Η τελευταία προσφυγή είναι μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει συνεχές και έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους του προσφεύγοντος με συνεχείς οχλήσεις και επισκέψεις για την προώθησή της. Διεξάγεται με εντολή εισαγγελέως ψυχιατρική γνωμάτευση των παιδιών και των γονέων, έλεγχος από κοινωνική υπηρεσία του τόπου διαβίωσης των παιδιών και εκδίδεται πόρισμα επί τη βάσει του οποίου διατάσσεται η συνέχιση ή όχι της επικοινωνίας του προβληματικού γονέα με το παιδί ή και η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του γονέα.

Επιπλέον σε επίπεδο αστικής δίκης, εφόσον τα δεδομένα διαβίωσης του πατέρα είναι επιβαρυντικά του συμφέροντος των παιδιών, τότε θα μπορούσε είτε να μεταρρυθμισθεί άμεσα η ήδη εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επικοινωνίας, περί της οποίας και το σχετικό ερώτημα, με την ταυτόχρονη άμεση εξέταση των παιδιών από τον αρμόδιο δικαστή, είτε τα επιβαρυντικά γεγονότα να  τεθούν στην τακτική αγωγή (που ακολουθεί νομικά και αναγκαία την απόφαση ασφαλιστικών για την οριστική επίλυση του θέματος επικοινωνίας- καθόσον η απόφαση ασφαλιστικών μόνον προσωρινά επιλύει το θέμα), ώστε είτε να μεταρρυθμισθεί, είτε να μειωθεί και γιατί όχι να αποκλεισθεί η επικοινωνία του προβληματικού πατέρα με τα παιδιά του, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια του καλώς νοούμενου συμφέροντός τους.


ADVERTISEMENT

Όλες οι παραπάνω, αποτελούν διαδικασίες που αλληλοβοηθούν η μία την άλλη αποδεικτικά και ουσιαστικά, μπορεί να διενεργηθούν παράλληλα και λόγω της πολυπλοκότητός τους επιβάλλουν την προσφυγή σε ειδικό.

Ράνια Σαλπιστή
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
26ης Οκτωβρίου 43, 6ος όροφος- γρ. 6.10,
Λιμάνι σέντερ, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 286.146
Fax: 2310 283.323
Email: salpisti@yahoo.gr
Web: www.kalesi-salpisti.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ