fbpx

Σε περίπτωση διαζυγίου πώς μοιράζονται οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα δάνεια;

ADVERTISEMENT

Γεια σας, θέλω να ρωτήσω τα εξής σε περίπτωση διαζυγίου τα χρέη προς τρίτους ( ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΗΜΟ, ΔΑΝΕΙΑ) μοιράζονται; Και με ποιό τρόπο;

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Αξιότιμε Κύριε/Κυρία,

Παραθέτω μια σύντομη ανάλυση των γενικών συναφών κανόνων αναφορικά με τις σxέσεις των συζύγων από το γάμο πριν απαντήσω τα ερωτήματα σας

Σύμφωνα με το άρθρο 1389 ΑΚ «Οι σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να συνεισφέρουν από κοινού ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, για την αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας. Η συνεισφορά γίνεται με την προσωπική εργασία, τα εισοδήματα τους και την περιουσία τους.


ADVERTISEMENT

Σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης ο καθένας από τους συζύγους δικαιούται να παραλάβει τα κινητά που του ανήκουν, ακόμα και αν τα χρησιμοποιούσαν και οι δύο ή μόνος ο άλλος σύζυγος. Υποχρεούται όμως να παραχωρήσει στον άλλο σύζυγο τη χρήση των οικιακών αντικειμένων που είναι απολύτως απαραίτητα για την χωριστή του εγκατάσταση, αν το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας. (άρθρο 1394 ΑΚ)

Το θέμα της οικογενειακής στέγης επίσης ρυθμίζεται από το Νόμο στο άρθρο 1393 ΑΚ βάσει του οποίου το δικαστήριο αν κρίνει ότι λόγοι επιείκειας και οι γενικότερες συνθήκες το επιβάλλουν, ιδίως δε το συμφέρον του τέκνου, να διατάξει την αποκλειστική χρήση της οικογενειακής στέγης από τον ένα σύζυγο ανεξάρτητα αν αυτός είναι κύριος του ακινήτου.

Αναφορικά με τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που αναφέρετε μετά το διαζύγιο αυτοί αφορούν τον ιδιοκτήτη (κύριο) ή τον μισθωτή του ακινήτου.

Yπόχρεοι δε για τα δάνεια απέναντι στα Τραπεζικά Ιδρύματα είναι οι συμβαλλόμενοι (Πρωτοφειλέτες και εγγυητές). Συνεπώς ουδόλως αφορά την Τράπεζα η προσωπική κατάσταση των συμβαλλομένων. Εφόσον κάποιος έχει υπογράψει την δανειακή σύμβαση είναι υπόχρεος απέναντι στην δανείστρια Τράπεζα σύμφωνα με τους εκάστοτε συμβατικούς όρους. Σε περίπτωση μη πληρωμής του δανείου από οποιονδήποτε από τους συμβαλλομένους δεδομένου ότι αυτοί ενέχονται εις ολόκληρον (συνολικά) απέναντι της, η τελευταία μπορεί να ασκήσει όλα τα νόμιμα εκ της σύμβασης δικαιώματα της. Ενδεικτικά: εγγραφή προσημείωσης υποθήκης, καταγγελία της δανειακής σύμβασης, έκδοση διαταγής πληρωμής, κατάσχεση, πλειστηριασμό κτλ.

Στη διάθεση σας,

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ