fbpx

Πρέπει να δηλωθεί το παιδί και στην χώρα του αλλοδαπού πατέρα;

ADVERTISEMENT

“Είμαι 40 ετών , Ελληνίδα. Το 2013 απέκτησα εν αγόρι ,εκτός γάμου, με αλλοδαπό τρίτης χώρας,ο οποίος δεν διαθέτει άδεια παραμονής.Έχει όμως διαβατήριο.Το παιδί το αναγνώρισε αμέσως, με συμβολαιογραφική πράξη. Πήρε το επίθετό του , με οικογενειακή μερίδα στον δήμο στον οποίο κατοικώ.Γάμος ακόμη δεν έχει γίνει. Το ερώτημά μου είναι, το παιδί αυτό θα πρέπει να δηλωθεί και στην χώρα από την οποία κατάγεται ο πατέρας ,επειδή έχει το επίθετό του; Ευχαριστώ για την προσοχή σας”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Η απόκτηση και η απώλεια της ιθαγένειας μιας πολιτείας από ένα πρόσωπο ρυθμίζονται από το δίκαιο της πολιτείας αυτής. Ο κώδικας ελληνικής ιθαγένειας ορίζει ότι το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννηση του την ελληνική Ιθαγένεια. Αν το πρόσωπο έχει ελληνική και ξένη ιθαγένεια, ως δίκαιο ιθαγένειας εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο. Συνεπώς το τέκνο έχει σίγουρα ελληνική ιθαγένεια και εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο και από το ελληνικό δίκαιο δεν προκύπτει κάποια υποχρέωση δήλωσης του στην αλλοδαπή.

Το αν έχει αποκτήσει και την ξένη ιθαγένεια το ορίζει το κράτος προέλευσης του συντρόφου σας και ισχύει η νομοθεσία του κράτους αυτού. Μέσω της πρεσβείας του ξένου κράτους μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την ενδεχόμενη υποχρέωση τέτοιας δήλωσης.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ