fbpx

Πρέπει να απευθυνθώ σε ψυχίατρο επειδή το ζήτησε ο πατέρας του παιδιού μου;

| 21 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

«Είμαι ανύπαντρη μητέρα 5 χρόνου παιδιού. Ο πατέρας αναγνώρισε το παιδί αμέσως αλλά λόγω δικών του οικονομικών προβλημάτων δεν προχωρήσαμε σε γάμο. Εγώ διατηρούσα σχολή χορού στην Αθήνα. Λόγω των οικονομικών του προβλημάτων και οφειλών προς το Δημόσιο έφυγε και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην Βουλγαρία. Εγώ πούλησα την επιχείρησή μου στην Αθήνα και μετακόμισα μαζί με το παιδί και την μητέρα μου σε πόλη κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας  για να είναι κοντά στο πατέρα του το παιδί. Εκεί άνοιξα σχολή χορού και έκανα μία καινούργια αρχή. Οι σχέσεις μου με τον σύντροφό μου και πατέρα του παιδιού σιγά σιγά έπαυσαν αλλά πάντα υπάρχει η επαφή εξαιτίας του παιδιού. Κάθε Σαββατοκύριακο και όποτε το ζητούσε το πήγαινα στα σύνορα και το έπαιρνε για να περάσουν χρόνο μαζί. Αναφέρω ότι μου έστελνε περίπου μηνιαίως 500 ευρώ για οικονομική βοήθεια. Τους τελευταίους μήνες έχει παύσει να στέλνει χρήματα και πρόσφατα μου δήλωσε ότι θα πάρει την επιμέλεια του παιδιού επειδή η ψυχική μου υγεία (κατά δήλωσή του) είναι ταραγμένη. Απαίτησε να απευθυνθώ σε ψυχίατρο και να του δείξω χαρτί ψυχικής υγείας. Μόνο με την σκέψη ότι μπορεί να πάρει το παιδί στο εξωτερικό τότε ναι τρελαίνομαι.

Ερώτηση. Είμαι υποχρεωμένη να απευθυνθώ σε ψυχίατρο επειδή το απαιτεί ο πατέρας του παιδιού μου; Μπορεί έτσι απλά να μου πάρει το παιδί; Mπορώ να τον υποχρεώσω να συνεχίσει να δίνει την διατροφή που είχαμε συμφωνήσει προφορικά;»


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Σύμφωνα με τα άρθρα 1475 και 1476 του Α.Κ. ο πατέρας του τέκνου μπορεί εκουσίως και με τη συναίνεση της μητέρας να προβεί σε αναγνώριση του τέκνου σας. H διαδικασία λαμβάνει χώρα ενώπιον Συμβολαιογράφου, συντάσσεται η σχετική πράξη αναγνώρισης, συναποφασίζεται το επώνυμο του τέκνου με τη συμμετοχή στην εν λόγω συμβολαιογραφική πράξη και τη δική σας ήτοι της μητέρας του τέκνου. Ως εκ τούτου το τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου και αναγνωρίσθηκε εκουσίως με συμβολαιογραφική πράξη από τον πατέρα του αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει και ένα τέκνο που γεννήθηκε σε γάμο (ήτοι συγγενικές σχέσεις με τους συγγενείς του πατέρα του, κληρονομικό δικαίωμα, δικαίωμα διατροφής κλπ).

Το αναγνωρισθέν με εκούσια αναγνώριση τέκνο λοιπόν έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν σε γάμο. Όμως στην περίπτωση τέκνου εκτός γάμου που έχει αναγνωριθσεί εκουσίως η γονική μέριμνα ασκείται αποκλειστικά από τη μητέρα. Ο πατέρας έχει δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο καθώς και υποχρέωση διατροφής.


ADVERTISEMENT

Το εκτός γάμου τέκνο το οποίο έχει αναγνωρισθεί από τον πατέρα του με συμβολαιογραφική πράξη εκούσιας αναγνωρίσεως έχει όλα τα δικαιώματα που έχει ένα παιδί που γεννήθηκε εντός γάμου, ευρίσκεται δηλαδή στην ίδια νομική θέση και κατάσταση με ένα τέκνο που γεννήθηκε διαρκούντος του γάμου των γονέων του. Η πράξη αναγνωρίσεως είναι η απαρχή του συγγενικού δεσμού του τέκνου με τον πατέρα του και τους συγγενείς αυτού. Ως εκ τούτου δικαιούται διατροφής από τον πατέρα του, όπως επίσης έχει και κληρονομικό δικαίωμα στην πατρική περιουσία όπως ορίζει ο νόμος για τους κατιόντες. Ως εκ τούτου έχετε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσετε δια της δικαστικής οδού διατροφή για το ανήλικο τέκνο σας από τον πατέρα του.

Από την άλλη  σε ό,τι αφορά το θέμα της επιμέλειας, καταρχάς θα πρέπει να διεκδικήσει δικαστικώς, να του επιδικασθεί τμήμα της γονικής μέριμνας που τώρα δεν έχει λόγω του ότι δεν έχει υπάρξει γάμος μεταξύ σας. Επιπλέον επ’ ουδενί δεν είσθε υποχρεωμένη να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο επειδή το ζήτησε ο πατέρας του παιδιού σας προφανώς για να  σας τρομοκρατήσει.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ