fbpx

Πώς θα πω στο παιδί, ότι ο παππούς του “φεύγει”;

ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Γειά σας!Είμαι 39 χρονών και είμαι χήρα. Μεγαλώνω μόνη μου τα 3 παιδιά μου, ηλικίας 13 11 και 4 ετών. Έχασα τον άνδρα μου πριν 19 μήνες εντελώς ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή.Το παλέψαμε και το παλεύουμε ακόμη με τα παιδιά.Το πρόβλημα που προέκυψε είναι η αρρώστια του πεθερού μου. Δυστυχώς τον περιμένουμε από μέρα σε μέρα να “φύγει”. Πώς θα το πω στον μικρό που είχε δεθεί μαζί του;»


ADVERTISEMENT

Απαντάει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου

Η λέξη θάνατος δεν είναι άγνωστη στα παιδιά μια και στα παιχνίδια τους την χρησιμοποιούν τακτικά λέγοντας  «πέθανες τώρα» ή «θα πεθάνω». Ωστόσο το παιδί της προσχολικής ηλικίας θεωρεί ότι ο θάνατος είναι κάτι προσωρινό και αναστρέψιμο όπως συμβαίνει και στα έργα που βλέπει ή στα παιχνίδια του. Ήδη έχετε βιώσει μια εξαιρετικά σοβαρή απώλεια του συζύγου και πατέρα των παιδιών σας.  Δεν γνωρίζω πως το διαχειριστήκατε και πως έχει αντιδράσει το παιδί.

Είναι γεγονός ότι κάθε παιδί αντιδρά με διαφορετικά τρόπο στην ανακοίνωση που εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως την ηλικία του, την ψυχοσυναισθηματική του ωριμότητα , τη σχέση που διατηρούσε με το άτομο που πέθανε καθώς και από τους χειρισμούς σας. Γενικά όμως το παιδί δεν συμμετέχει στο πένθος με τον τρόπο των μεγάλων, αφού κάποιες στιγμές θα ξεχαστεί , θα παίξει και θα τραγουδήσει.


ADVERTISEMENT

Στη περίπτωση του παππού τώρα , θα τον ενημερώσετε με απλά λόγια λέγοντάς του , ότι ο παππούς είναι άρρωστος βαριά . Αν  συμβεί το μοιραίο, θα του ανακοινώσετε  την αλήθεια με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να την αντιληφθεί  Θα του εξηγήσετε ότι όταν πεθαίνουμε δεν αναπνέουμε, δεν τρώμε, δεν μιλάμε δεν σκεφτόμαστε . Πρέπει όμως να του πείτε  με απλά και ειλικρινή λόγια ότι ο αποχωρισμός από το αγαπημένο πρόσωπο που πέθανε είναι οριστικός . Δεν είναι σε ταξίδι  ή σε κάποιο νοσοκομείο ή απουσιάζει αόριστα .Να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι δεν ξεχνάμε ποτέ ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.

Αν εκφράσει ανησυχία ή φόβο για το θάνατο ,  να τον διαβεβαιώσετε ότι συνήθως πεθαίνουν οι άνθρωποι όταν μεγαλώσουν πολύ και κάνουν το κύκλο της ζωής τους. Εκτός από κάποιες λίγες περιπτώσεις που είναι άρρωστοι. Αν σας ρωτήσει και για το πατέρα του να του πείτε ότι ίσως είχε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του και δεν το γνώριζε.  Διαβεβαιώστε το όμως ότι εσείς είστε εκεί μαζί του και είστε πολύ νέα και υγιής και να μην ανησυχεί.  Πείτε του  ότι ο παππούς ήθελε να είναι χαρούμενος , να παίζει , να γελά. Δίνετέ του την δυνατότητα να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ