fbpx

Πώς μπορούμε να πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε από την περιουσία του πατέρα μου, πριν τα πάρει όλα ή ερωμένη του;

| 21 Ιουνίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας,

Ο πατέρας μου ζούσε 30 χρόνια με τη μητέρα μου, χωρις γάμο. Μαζί έκαναν δυο παιδιά, εμένα και την αδερφή μου και μας αναγνώρισε ως νόμιμος πατέρας. Στη διάρκεια συμβίωσης με τη μητέρα μου έκαναν μαζί μεγάλη περιουσία, με μεγάλο κόπο της μητέρας μου και πολλές στερήσεις. Σήμερα έχει περίπου 1000 στρέμματα ιδιόκτητα και τρεις γεωτρήσεις.


ADVERTISEMENT

Εδώ και δύο χρόνια συζεί με μία άλλη γυναίκα, ή οποία είναι παντρεμένη με άλλον άντρα και συζεί με τον πατέρα μου χωρίς να έχει καν διαζύγιο από τον πρώτο γάμο. Ο πατέρας μου από τότε που έμπλεξε με αυτή, ασκεί βία σωματική και ψυχική σε εμένα,την αδερφή μου και τη μητέρα μου και μας απειλεί ότι δεν θα πάρουμε απολύτως τίποτα από την περιουσία. Επίσης φοροδιαφεύγει και τα χωράφια τα δηλώνει σε άλλων ονόματα για να τα κρύψει. Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε από την περιουσία αυτή πριν τα πάρει όλα ή ερωμένη του; Επειδή έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτές είναι οι προθέσεις της.
Παρακαλώ να με ανταποκριθείτε στο ερώτημα μου και να με διαφωτίσετε όσο μπορείτε για το θέμα.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Καταρχήν, όσο είναι εν ζωή ο πατέρας σας δεν μπορείτε να διεκδικήσετε από την περιουσία του, καθώς μόνο με τη βούλησή του είναι δυνατόν να επιχειρούνται οποιεσδήποτε μεταβιβάσεις.


ADVERTISEMENT

Μετά το θάνατό του όμως ο νόμος στο άρθρο 1710 ΑΚ καθιερώνει ότι η περιουσία του ως σύνολο (κληρονομία) περιέρχεται από το νόμο ή από διαθήκη σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, ενώ η κληρονομική διαδοχή από το νόμο επέρχεται όταν δεν υπάρχει διαθήκη ή όταν η διαδοχή από διαθήκη ματαιωθεί ολικά ή μερικά.

Στην περίπτωση που δεν έχει συνταχθεί διαθήκη, τότε κατά το άρθρο 1813 ΑΚ ως κληρονόμοι στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου, ήτοι τα παιδιά του, τα οποία κληρονομούν κατ’ ισομοιρία. Επίσης ο σύζυγος που επιζεί, καλείται ως κληρονόμος εξ αδιαθέτου με τους συγγενείς της πρώτης τάξης στο τέταρτο, ήτοι με τα παιδιά του κληρονομουμένου και παίρνει το ένα τέταρτο (1/4), ενώ τα υπόλοιπα τρία τέταρτα (3/4) μοιράζονται μεταξύ των τέκνων.

Εν προκειμένω, η μητέρα σας δεν έχει τελέσει γάμο με τον πατέρα σας, οπότε δεν μπορεί να τον κληρονομήσει, οπότε κληρονομείται μόνο από εσάς και την αδερφή σας κατά ένα δεύτερο (1/2) η καθεμία. Όσον αφορά την άλλη γυναίκα με την οποία συζεί ο πατέρας σας, μπορεί να είναι κληρονόμος μόνο στην περίπτωση που λυθεί ο προηγούμενος γάμος της με διαζύγιο και παντρευτεί τον πατέρα σας. Αν συμβεί αυτό είναι κληρονόμος κατά ένα τέταρτο (1/4) και μοιράζεστε εσείς και η αδερφή σας τα υπόλοιπα τρία τέταρτα (3/4).

Στην περίπτωση που ο πατέρας σας εν ζωή προβεί σε διαθήκη, μπορεί να εγκαταστήσει κληρονόμο του όποιον αυτός επιθυμεί, οπότε ίσως και την γυναίκα με την οποία συζεί. Βέβαια σε αυτήν περίπτωση εσείς και η αδερφή σας, ως τέκνα του κληρονομουμένου έχετε δικαίωμα νόμιμης μοίρας κατά το άρθρο 1825 ΑΚ, η οποία είναι το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας. Νόμιμη μοίρα δικαιούται και η σύζυγος, όμως στην περίπτωση σας η μητέρα σας δεν δικαιούται, καθώς και δεν είναι έγγαμη με τον πατέρα σας.

Οπότε στην περίπτωση διαθήκης που δεν καταλείπετε περιουσία στους κατιόντες ή η περιουσία που καταλείπετε είναι λιγότερη από αυτή που έπρεπε με βάση της διατάξεις για τη νόμιμη μοίρα, οι κατιόντες μπορούν να προσβάλλουν τη διαθήκη με αγωγή ενώπιον του δικαστηρίου και να ζητήσουν να τους αποδοθεί η νόμιμη μοίρα τους.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ