fbpx

Πώς μπορώ να υιοθετήσω τη κόρη του άντρα μου;

| 28 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

«Στην περίπτωση που υπάρχει ανδρόγυνο χωρίς γάμο, που έχουν μαζί δύο παιδιά με συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης αυτών και η γυναίκα θέλει να υιοθετήσει και την 11χρονη κόρη του άντρα, λόγω του ότι έχει πεθάνει η φυσική της μητέρα, είναι εξ΄ ίσου εύκολο όπως οι άλλες κλασικές περιπτώσεις; Της 11χρονης κόρης, ζει η γιαγιά (μαμά της αποθανούσης μαμάς της) που πιθανώς να έχει αντιρρήσεις. Ερωτάται αυτή; Ποια βήματα ακολουθούνται στην περίπτωση που σας περιγράφω;»

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή/έ φίλη/ε,

Η υιοθεσία είναι θεσμός του οικογενειακού δικαίου που ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα . Από τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα θέματα της υιοθεσίας ανηλίκων, προκύπτει ότι για την υιοθεσία ανηλίκου πρέπει: α) ο υιοθετών να είναι ικανός για δικαιοπραξία, να έχει συμπληρώσει τα τριάντα χρόνια και να μην έχει υπερβεί τα εξήντα, β) να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ, αλλά όχι και περισσότερο από πενήντα χρόνια , γ) η υιοθεσία να τελείται προς όφελος του υιοθετούμενου , δ)να δίδεται η συναίνεση των φυσικών γονέων του υιοθετούμενου ενώπιον του δικαστηρίου και άλλες κατά περίπτωση προϋποθέσεις.

Επιπλέον , υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την υιοθεσία του τέκνου του συζύγου , σύμφωνα με την οποία οι δεσμοί του υιοθετούμενου με το φυσικό γονέα και τους συγγενείς του δεν διακόπτονται. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά μόνο τους έγγαμους και όχι όσους συμβιώνουν χωρίς γάμο. Ακόμα και στην πρόσφατη νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης (ν.3719/08), δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε η διάταξη αυτή να αφορά και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.


ADVERTISEMENT

Αναφορικά με την ελεύθερη συμβίωση , την συμβίωση δηλαδή δύο συντρόφων χωρίς οποιαδήποτε θεσμική αναγνώριση της, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι προστατεύεται έμμεσα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο , ως ένα εναλλακτικό οικογενειακό μόρφωμα εν τη ισχύ του οποίου δύο συμβιούντες σύντροφοι μπορούν να αποκτήσουν απογόνους. Ωστόσο, απέχει πολύ από το να εξισώνεται με ισότιμο θεσμό του γάμου και να επιφέρει τις ίδιες έννομες συνέπειες.

Παρά ταύτα, ο γάμος δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την τέλεση της υιοθεσίας, η οποία είναι επιτρεπτή σε ανύπαντρους άντρες και ανύπαντρες γυναίκες .

Στην παρούσα περίπτωση, ο νόμος δεν απαγορεύει στην γυναίκα να προβεί στην υιοθεσία της ανήλικης κόρης του συντρόφου της αλλά ταυτόχρονα, δεν της επιτρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις υιοθεσίας του τέκνου του συζύγου από τον έτερο σύζυγο , με όλες τις έννομες συνέπειες που αυτή συνεπάγεται .

Τέλος, μετά τον θάνατο της μητέρας της ανήλικης, την γονική μέριμνα ασκεί αποκλειστικά ο πατέρας της, εφόσον δεν έχει εκπέσει από αυτή. Βεβαίως , η γιαγιά του κοριτσιού μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά την άσκηση της γονικής μέριμνας.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ