fbpx

Ο σύντροφός μου αρνείται να παντρευτούμε. Πώς μπορώ να κατοχυρωθώ νομικά;

| 26 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

«Είμαι μαζί με το σύντροφό μου εδώ και 12 χρόνια. Εγώ έχω μια κόρη από τον πρώτο μου γάμο 15 ετών κι εκείνος έναν γιο 20 από τον προηγούμενο γάμο του. Ο σύντροφός μου αρνείται να παντρευτούμε, αν και γνωρίζει ότι είναι όνειρο ζωής για μένα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουμε δημιουργήσει κάποια πράγματα από κοινού (1 μαγαζί και ένα σπίτι) όλα είναι στο όνομά του, γιατί εγώ είχα φορολογικά μπλεξίματα και υποχρεώσεις, λόγω ενός μαγαζιού της μητέρας μου που ήταν στο όνομά μου! Έχω αρχίσει να ανησυχώ λίγο γιατί αισθάνομαι λίγο ξεκρέμαστη. Μεγαλώνω και μαζί και οι ανασφάλειές μου, κυρίως για την κόρη μου γιατί το βρίσκω άδικο όλο αυτό που συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές σκέφτομαι και δρω συναισθηματικά και λέω δε με νοιάζει μακάρι να είμαστε μαζί μέχρι τα βαθιά μας γεράματα, όμως όταν το σκέφτομαι πιο πρακτικά νιώθω να πνίγομαι. Έχουμε συζητήσει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και δεν είναι αρνητικός, όμως όλο κάτι προκύπτει και το αναβάλλουμε… Πως αλλιώς θα μπορούσα να κατοχυρωθώ νομικά; Ευχαριστώ για το χρόνο σας»

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

το γεγονός ότι δεν είστε παντρεμένοι με το σύντροφό σας, δε σημαίνει ότι χάνετε το δικαίωμά σας να διεκδικήσετε τυχόν συμμετοχή σας σε ό,τι δημιουργήσατε ή αποκτήσατε από κοινού κατά τη διάρκεια της σχέσης σας. Φυσικά, αυτό γίνεται δια της δικαστικής οδού, καθώς πλέον τα ελληνικά δικαστήρια αποδέχονται ότι, κι αν ακόμη το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο, αν αποδειχθεί ότι υπήρχε στη σχέση τους το σωματικό και βουλητικό στοιχείο (δηλαδή η συμβίωση και η βούληση να είναι ζευγάρι), μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την από κοινού δημιουργία ή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Όπως όμως σημειώσαμε, αυτό γίνεται δια της δικαστικής οδού, δηλαδή απαιτείται να προσφύγετε, αν τυχόν λυθεί η σχέση σας, στο δικαστήριο και να ζητήσετε την αναγνώριση των δικαιωμάτων σας και των τυχόν περιουσιακών στοιχείων που σας αναλογούν. Εννοείται, βέβαια, ότι η δικαστική διεκδίκηση ενέχει τον κίνδυνο της ενδεχόμενης μακροχρόνιας, πολυδάπανης διαδικασίας, αλλά και την αβεβαιότητα της έκβασής της, καθώς για να αποδείξετε ότι συμμετείχατε στη δημιουργία αυτής της περιουσίας χρειάζεστε στοιχεία-δεν καλύπτεστε από το τεκμήριο του 1/3 που ισχύει στον γάμο.


ADVERTISEMENT

Θα μπορούσατε, πέραν του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, το οποίο είναι ευχερές, ολιγοδάπανο και προσιτό λόγω της ευκολίας του, να μεριμνήσετε για τη σύνταξη ιδιωτικών συμφωνητικών που να διέπουν τα περιουσιακά σας στοιχεία και θα αποτελούν τον τρόπο διαφύλαξής σας. Περαιτέρω, επειδή έχετε αποκτήσει από κοινού κι ένα σπίτι, καλό θα ήταν να προβείτε με συμβολαιογραφικό έγγραφο σε χωρισμό του σπιτιού, ώστε να αποκτήσετε αυτό κατά 50% εξ αδιαιρέτου. Φορολογικά και νομικά δεν θα έχετε πρόβλημα ως προς το σπίτι, καθώς θα το έχετε από κοινού. Μία άλλη λύση είναι να μεταβιβαστεί το 50% του σπιτιού (ή και του μαγαζιού) στην κόρη σας. Θεωρώ ότι καλώς τα σκέφτεστε όλα αυτά, καθώς θα πρέπει και η κόρη σας να είναι κατοχυρωμένη και να λάβει κάποια στιγμή ό,τι είχε δημιουργήσει η μητέρα της για εκείνη.

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ