fbpx

Πώς μπορώ να εγγράψω το παιδί στην οικογενειακή μερίδα μετά την υιοθεσία;

| 30 Ιουνίου 2015
ADVERTISEMENT

“Η ερώτηση μου αφορά την υιοθεσία . Με τον σύζυγο μου δεν έχουμε παιδιά, μετά από 13 χρόνια γάμου και θέλουμε να υιοθετήσουμε. Εγώ είμαι 41 ετών και ο σύζυγος μου 61. Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία δεν θα μπορούσαμε να το πράξουμε επειδή ο σύζυγος μου έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του. Ευτυχώς, έχω δύο υπηκοότητες – Ελληνική και Βουλγάρικη και έχω δυνατότητα να ζητήσω να υιοθετήσω παιδί ως Βουλγάρα υπήκοος στην Βουλγαρία. Εκεί επιτρέπεται να υιοθετήσει μόνο ένας από τους συζύγους (έτσι θ’ αποφύγουμε την απαίτηση γνωμάτευση από τις Ελληνικές αρχές εάν ο σύζυγος μου είναι κατάλληλος να γίνει γονιός που ξέρουμε πως θα ήταν αρνητική λόγω ηλικίας). Το ερώτημα μου είναι: Ποια είναι η διαδικασία μετά από την υιοθεσία για την εγγραφή του παιδιού στην Ελλάδα και σε ποια οικογενειακή μερίδα στο Δήμο θα εγγραφεί το παιδί αφού ο σύζυγος μου δεν θα είναι πατέρας του αλλά εγώ θα είμαι η μητέρα του; Ευχαριστώ εκ’ προτέρων για την απάντηση.”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου


ADVERTISEMENT

Καταρχάς, να σας πληροφορήσω ότι το γεγονός ότι ο σύζυγός σας έχει ξεπεράσει το 60ο έτος της ηλικίας του δεν αποτελεί αξεπέραστο κώλυμα για την τέλεση της υιοθεσίας στην Ελλάδα, διότι αρκεί που εσείς πληροίτε τις ηλικιακές προϋποθέσεις.

 Σύμφωνα με το άρθρο 1543 ΑΚ «Αυτός που υιοθετεί ανήλικο πρέπει να είναι ικανός για δικαιοπραξία, να έχει συμπληρώσει τα τριάντα χρόνια του και να μην έχει υπερβεί τα εξήντα». Ενώ και το πρώτο εδάφιο του άρθρου 1544 ΑΚ, μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 28 του Ν.2721/1999, ορίζει: «Αυτός που υιοθετεί ανήλικο πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ, αλλά όχι και περισσότερο από πενήντα χρόνια. Ο περιορισμός της ηλικίας δεν ισχύει για εκείνον από τους συζύγους που επιθυμεί να υιοθετήσει τέκνο που υιοθετείται ή που έχει ήδη υιοθετηθεί από το σύζυγό του».

Τέλος, στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 1545 ΑΚ ορίζεται επίσης ότι: «Σε περίπτωση υιοθεσίας και από τους δύο συζύγους, οι προϋποθέσεις οι οποίες τάσσονται από τα άρθρα 1543 και 1544, αρκεί να συντρέχουν μόνο στο πρόσωπο μόνο του ενός».


ADVERTISEMENT

Έτσι, ο νομοθέτης δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην περίπτωση που υιοθετούν δύο σύζυγοι, ένας εκ των οποίων δεν πληροί τα ηλικιακά όρια, να μην δημιουργηθεί κώλυμα και απαράδεκτο της αιτήσεως ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της ενεργητικής νομιμοποίησής του, διότι η οριοθέτηση της ηλικίας αρκεί να συντρέχει για τον έναν σύζυγο. Εκτός βέβαια αν η ηλικία του 61 ετών συζύγου σας συνοδεύεται και από χαρακτηριστικά που θα δυσχεράνουν τον ρόλο του ως πατέρα. Χαρακτηριστική είναι ενδεικτικά η υπ’ αρ. 33/2010 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θηβών στην οποία κρίθηκε : «…Αντίθετα, ο 2°s αιτών, ο οποίος γεννήθηκε την 23η-2-1934 (βλ. το ανωτέρω πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης), έχει υπερβεί το εξηκοστό έτος της ηλικίας του και είναι μεγαλύτερος από τον ανήλικο κατά 62 έτη, γεγονός, ωστόσο, που δεν κωλύει από μόνο του την τέλεση της ένδικης υιοθεσίας, αφού η προϋπόθεση της νόμιμης ηλικίας συντρέχει στο πρόσωπο της επίσης υιοθετούσας συζύγου του (αρθρ. 1545 παρ. 2 ΑΚ)».

Πάντως σε κάθε περίπτωση μπορείτε να υιοθετήσετε στην Ελλάδα ακόμη και μόνη σας.

 Αν πάντως επιλέξετε την τέλεση της υιοθεσίας στην Βουλγαρία, να έχετε υπόψη σας ότι αφού εκδοθεί η απόφαση στη Βουλγαρία θα πρέπει να «επικυρωθεί» και στην  Ελλάδα. Η διαδικασία λέγεται αναγνώριση δεδικασμένου αλλοδαπής απόφασης. Αφού εκδοθεί στην Ελλάδα η δικαστική αυτή απόφαση περί αναγνώρισης της υιοθεσίας (αν δεν κριθεί ότι προσκρούει σε ελληνικούς κανόνες δημόσιας τάξης), τότε αυτή θα καταχωρηθεί στο Δήμο σας ως δικό σας παιδί.

 Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ