fbpx

Έχω στεγαστικό δάνειο για σπίτι που πήραμε με τη πρώην σύζυγο. Πώς μπορεί να φύγει από πάνω μου αυτό το σπίτι;

| 30 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

«Καλησπέρα, Είμαι διαζευγμένος πατέρας με δύο παιδιά 4 και 7 ετών. Το διαζύγιο βγήκε συναινετικό , δίνω διατροφή 350€ και καταβάλουμε από μισά με τη σύζυγο τη δόση στεγαστικού δανείου, για σπίτι που αποκτήσαμε από κοινού μετά το γάμο μας. Στο συναινετικό παραχώρησα την κατοικία στη σύζυγο και τα παιδιά, παίρνοντας μόνο τα προσωπικά μου αντικείμενα. Προσπαθώ να είμαι σωστός απέναντι στις υποχρεώσεις μου , άλλα τα πράγματα επαγγελματικά έχουν δυσκολέψει και για να μπορώ να ανταπεξέρχομαι στις υποχρεώσεις μου αλλάζω δουλείες, πράγμα που επηρεάζει την ορισμένη επικοινωνία μου με τα παιδιά, πάραυτα προσπαθώ να περνώ μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.

Το τελευταίο εξάμηνο, κυρίως γιατί αδυνατώ οικονομικά άλλα και για ηθικούς λόγους-η πρώην μου συζεί πλέον, με τον ευκατάστατο φίλο της, ο όποιος έχει διαμέρισμα δικό του και μονοκατοικία στην οποία μένουν αρκετά συχνά-έχω σταματήσει να πληρώνω τη δόση του στεγαστικού και έχω ζητήσει να βρούμε από κοινού μια λύση, είτε να το νοικιάσουμε, είτε να το πουλήσουμε. Μετά από αρκετές συζητήσεις καταλήξαμε να γίνει μεταβίβαση στο όνομα της, έχει γίνει μια σχετική αίτηση αλλά όλα αυτά μόνο στα λόγια. Δεν έχει δώσει κανένα χαρτί στο δικηγόρο και απαντάει εδώ και 3 μήνες ότι περιμένει απάντηση. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω νομικά, για να φύγει από πάνω μου αυτό το σπίτι, του οποίου τις δόσεις για δέκα χρόνια που ήμασταν παντρεμένοι τις πλήρωνα εξ ολοκλήρου;»


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητέ φίλε,

Σε περίπτωση στεγαστικού δανείου σε ακίνητο που προφανώς είναι προσημειωμένο, πριν γίνει η όποια μεταβίβαση πρέπει να υπάρχει και η συναίνεση της προσημειούχου τράπεζας.


ADVERTISEMENT

Προφανώς η σύζυγός σας έχει αιτηθεί προς την τράπεζα την συναίνεσή της ώστε η μεταβίβαση του ακινήτου να μην πάσχει νομικά και να μην προκληθεί η αντίδραση της τράπεζας με αγωγή περί καταδολίευσης δανειστών, μηνύσεις κλπ και προς τους δύο σας.

Η τέως σύζυγός σας ορθώς έχει πράξει και αναμένει την έγκριση της τράπεζας. Συνεπώς, εσείς αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να οχλήσετε την τράπεζα προκειμένου να εγκρίνει την μεταβίβαση του ακινήτου στο όνομα της συζύγου σας το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει (διότι η τράπεζα δεν θα το εγκρίνει, κατά τα ανωτέρω), ενδεχομένως να μπορούσατε να κάνετε ένα προσύμφωνο πώλησης του μεριδίου σας στην ίδια με την εξόφληση του δανείου με αυτοσύμβαση, με την αντίστοιχη υποχρέωση της τέως συζύγου σας να πληρώνει εξ ολοκλήρου το δάνειο. Αυτό φυσικά , δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής των σχετικών φόρων επί του ακινήτου (πχ. ΕΝΦΙΑ).

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ