fbpx

Ποια είναι τα βήματα για να πάρω το διαζύγιο στα χέρια μου;

ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας, η απόφαση διαζυγίου μου (με αντιδικία) βγήκε το 2012. Πριν 3 μήνες πήγα στο Πρωτοδικείο και πήρα το έγγραφο που πιστοποιεί ότι δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα κατά της απόφασης διαζυγίου είτε από εμένα είτε από τον πρώην σύζυγο. Τι άλλο χρειάζομαι για να πάω στη μητρόπολη και να πάρω το διαζευκτήριο; Μου είπε ο ιερέας ότι χρειάζομαι και εισαγγελική παραγγελία προς τη μητρόπολη αλλά αυτό πώς γίνεται; Στέλνω αίτηση στον εισαγγελέα; Και ο εισαγγελέας στέλνει στη μητρόπολη; Κι εγώ πώς ενημερώνομαι; επίσης μπορώ με κάποιο τρόπο να μάθω αν η άλλη πλευρά έχει κάνει αυτή τη διαδικασία; Κι αν την έχει κάνει καταθέτω κι εγώ τα 20 ή 30 ευρώ στη μητρόπολη; Γενικώς, ποια είναι τα βήματα ακριβώς ώστε να πάρω το διαζευκτήριο στα χέρια μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1438 ΑΚ, ο γάμος μπορεί να λυθεί με διαζύγιο. Το διαζύγιο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αμετάκλητη είναι η απόφαση, που δε μπορεί να προσβληθεί με ένδικα μέσα. Τα ένδικα μέσα παρέχονται από το νόμο στους διαδίκους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά της απόφασης του δικαστηρίου, που εξέδωσε την απόφαση και να ζητήσουν τη μερική ή ολική μεταρρύθμιση αυτής και την εκ νέου κρίση της υπόθεσης σε άλλο ομόβαθμο ή ανώτερο δικαστήριο και διακρίνονται σε τακτικά και έκτακτα. Τακτικά είναι η έφεση και η ανακοπή ερημοδικίας, έκτακτα είναι η αναίρεση και η αναψηλάφηση και ασκούνται αυστηρά μέσα στις προθεσμίες, που τάσσει ο νόμος για καθένα από αυτά.

Έτσι, η πρωτόδικη απόφαση του διαζυγίου με την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας άσκησης κατ’ αυτής όλων των ένδικων μέσων, τόσο των τακτικών όσο και των εκτάκτων, δηλαδή μετά την πάροδο συνολικά έξι (6) μηνών, αν η απόφαση έχει επιδοθεί νόμιμα και σε περίπτωση μη επίδοσής της, μετά την πάροδο 3ετίας από την έκδοσή της καθίσταται αμετάκλητη (τριάντα (30) ημέρες για την έφεση για διαδίκους που διαμένουν στην Ελλάδα (ΚΠολΔ 518 παρ. 1), καθώς και εξήντα (60) ημέρες για διαδίκους που διαμένουν στο εξωτερικό ή έχουν άγνωστη διαμονή, έξι (6) μήνες για την αναψηλάφηση, προθεσμία η οποία συντρέχει με εκείνη της αναίρεσης (ΚΠολΔ 538, 539 παρ. 1 εδ. 1, 605) και σε περίπτωση μη επίδοσής της, από την τριετή προθεσμία της έφεσης (ΚΠολΔ 518 παρ. 2) και την συντρέχουσα τριετή προθεσμία της αναψηλάφησης και της αναίρεσης (ΚΠολΔ 54 5 παρ. 5 εδ. 1, 564 παρ. 3 – ΑΠ Ολ 1143/1983, ΑΠ 846/2009, ΑΠ 1502/2009, ΑΠ 358/2008, ΑΠ 1134/2005, ΑΠ 852/2001, ΕφΑΘ 110/2010).

Στην περίπτωση που η απόφαση εκδόθηκε ερήμην, για την έναρξη της προθεσμίας είναι αναγκαία προϋπόθεση η επίδοση της.


ADVERTISEMENT

Επίσης το αμετάκλητο επέρχεται και με παραίτηση από τα ένδικα μέσα με κοινή δήλωση των διαδίκων στη γραμματεία του δικαστηρίου.

Αν ο γάμος είναι θρησκευτικός ακολουθεί και η πνευματική λύση αυτού. Τα βήματα για να επέλθει είναι τα εξής: Θα πρέπει με τη δικαστική απόφαση, την έκθεση και το πιστοποιητικό μη ασκήσεως των ένδικων μέσων να πάτε στον εισαγγελέα, προκειμένου να εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία, με την οποία δίνεται εντολή στη Μητρόπολη να λυθεί πνευματικά ο γάμος. Στη συνέχεια προσκομίζετε τα έγγραφα με την εισαγγελική παραγγελία και το ανάλογο παράβολο, που εκδίδεται στη Δ.Ο.Υ, στη Μητρόπολη, για να εκδοθεί το διαζευκτήριο, το οποίο και προσκομίζετε στο αρμόδιο ληξιαρχείο.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ