fbpx

Παίρνω το 70% της σύνταξης του συζύγου. Δικαιούμαι να την παίρνω ολόκληρη;

| 30 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

«Παντρεύτηκα το 1981 με αξιωματικό. Γεννήθηκα 15/10/1953, και εργαζόμουν ως τραπεζικός υπάλληλος  μέχρι 31/12/2013, όπου και συνταξιοδοτήθηκα άμεσα. Ο σύζυγός μου συνταξιοδοτήθηκε το 1985 και απεβίωσε 12/09/2013.
Τα παιδιά μας είναι ενήλικα και αποκλειστικά εγώ  είμαι η δικαιούχος της σύνταξής του.  Όταν κατέθεσα,  στο Γ.Λ. στις 20/09/2013, τα δικαιολογητικά για μεταβίβαση της σύνταξής του λόγω θανάτου, εγώ εργαζόμουν ακόμη ως τραπεζικός. Το ποσό που  ορίστηκε για 3 χρόνια ήταν το 70% της σύνταξης που λάμβανε εν ζωή. Επειδή η αίτησή μου, για τη σύνταξη από μεταβίβαση έγινε όταν εργαζόμουν και μετά που συνταξιοδοτήθηκα από ίδιο δικαίωμα αλλά όχι από το Δημόσιο δεν τους ενημέρωσα, αν και στα ενημερωτικά σημειώματα φαίνεται ότι τους είναι γνωστό από ΗΔΙΚΑ, σας παρακαλώ να μου επιβεβαιώσετε, αν καλώς μου καταβάλλεται το 70% της σύνταξής του για τρία χρόνια ή έπρεπε να παίρνω για τα τρία χρόνια μετά το θάνατό του τη σύνταξη που έπαιρνε εν ζωή χωρίς περικοπές.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο σας».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου


ADVERTISEMENT

Oι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται για συντάξεις χηρείας, όταν ο θάνατος επήλθε  από 15 Iουλίου 2010 και μετά.

Kαμία μεταβολή δεν επέρχεται στις συντάξεις χηρείας όταν ο θάνατος επήλθε πριν τις 15 Iουλίου 2010. Mε το νέο νόμο επεκτείνεται και στο Δημόσιο το καθεστώς συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τις 15 Iουλίου και μετά, προβλέπεται αύξηση των ετών έγγαμης συμβίωσης προκειμένου ο επιζών των συζύγων να δικαιούται σύνταξης.

Oι βασικές προϋποθέσεις είναι αθροιστικά οι ακόλουθες:


ADVERTISEMENT

– Nα έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης που προβλέπεται από τις ειδικές διατάξεις κάθε Tαμείου ή από τις γενικές διατάξεις

– Nα έχουν συμπληρωθεί 3 έτη έγγαμης συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία θανάτου όταν ο θανών ήταν εργαζόμενος κατά την ημερομηνία τέλεσης του γάμου (ο χρόνος αυτός ήταν από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια με το προηγούμενο καθεστώς) εκτός εάν:

α. Έχει γεννηθεί παιδί κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης

β. H γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης σε περίπτωση θανάτου του συζύγου

γ. O θάνατος οφείλεται σε βίαιο συμβάν

– Nα έχουν συμπληρωθεί 5 χρόνια έγγαμης συμβίωσης (από 1 μέχρι 2 έτη που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς), όταν ο θανών ήταν συνταξιούχος, εκτός εάν ισχύει μία από τις περιπτώσεις α, β, γ, που αναφέρονται παραπάνω οπότε δεν ισχύει η προϋπόθεση των 5 ετών.

Nα σημειωθεί πως, οι προϋποθέσεις είναι πλέον ίδιες για τους άνδρες και για τις γυναίκες, χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα Tαμεία.

Aναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εγκυκλίους, ορίζεται πως σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου, θα πρέπει να έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την τέλεση του γάμου, προκειμένου ο επιζών σύζυγος να δικαιούται σύνταξη (από όλα τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και το Δημόσιο) λόγω θανάτου.

H πάροδος τριετίας δεν ισχύει στις περιπτώσεις που ο θάνατος του ασφαλισμένου οφείλεται σε ατύχημα, εργατικό ή μη, ή κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο, ή η χήρα κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας, θα πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε έτη από την τέλεση του γάμου, προκειμένου ο επιζών σύζυγος να δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου από ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, εκτός και εάν κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο, ή η χήρα κατά το χρόνο θανάτου τού ασφαλισμένου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.

H διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι), όσο και στους από 1/1/1993 ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι), σε οποιοδήποτε φορέα ασφάλισης ή το Δημόσιο. Kάθε άλλη διάταξη, γενική ή καταστατική, έχει καταργηθεί.

Eιδικοί όροι συνταξιοδότησης επιζώντων συζύγων

Προβλέπεται πλέον ρητά η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα για μία τριετία, χωρίς περιορισμούς, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ασφαλιστικού οργανισμού κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, από την πρώτη του επομένου τού θανάτου μήνα, εφόσον ο επιζών σύζυγος δικαιούται να λάβει σύνταξη λόγω θανάτου, σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού.

Mετά από την πάροδο της τριετίας, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται στο 50% της δικαιούμενης σύνταξης θανάτου, έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού λαμβάνει το 70% της σύνταξης αυτής. Tα ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή, στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος, κατά την ημερομηνία θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, οπότε λαμβάνει ολόκληρη τη δικαιούμενη σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.

Σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος λαμβάνει και σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ή περισσότερες της μίας συντάξεις λόγω θανάτου, κύριες ή επικουρικές, ο ανωτέρω περιορισμός της σύνταξης, γίνεται σε μία από τις κύριες καθώς και σε μία από τις επικουρικές συντάξεις της επιλογής του.

Εν προκειμένω ορθώς σας καταβάλλεται το εν λόγω ποσό το οποίο προφανώς θα περιορισθεί αναλόγως με τα ανωτέρω αναφερόμενα στην περίπτωση που λάβετε και τη δική σας σύνταξη.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ