fbpx

Ο σύζυγος μου είναι Αιγύπτιος. Ζούμε με τα παιδιά μας στην Κύπρο. Υπάρχει περίπτωση να μπορεί να πάρει την Ελληνική υπηκοότητα;

| 18 Δεκεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας, ο σύζυγος μου ειναι Αιγύπτιος, και είμαστε παντρεμένοι 4 χρόνια. ‘Εχουμε δύο παιδιά και ζούμε στην Κύπρο. Ο γάμος μας τελέστηκε στην Κύπρο, και εκεί γεννήθηκαν τα παιδιά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να πάρει Ελληνική υπηκοότητα ο σύζυγος μου; Ή δεν υπάρχει καμιά περίπτωση; Θα πρέπει να ζούμε αποκλειστικά στην Ελλάδα; Σας ευχαριστώ!

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου


ADVERTISEMENT

Καταρχήν σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ν.3284/2004): « Ο γάμος δεν έχει ως συνέπεια την κτήση ή απώλεια ελληνικής ιθαγένειας». Συνεπώς το γεγονός το γάμου δεν παίζει καμία σημασία, πόσο μάλλον που τελέστηκε και στην Κύπρο που δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Η μόνη δυνατή λύση θα ήταν η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης. Ωστόσο στο άρθρο 5 παρ. 4 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας ορίζεται ρητώς: «……..δ. Να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα για επτά συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Στο χρόνο νόμιμης παραμονής δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης Χώρας. Για τους κατόχους ιθαγένειας κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους συζύγους Έλληνα ή Ελληνίδας με τέκνο, όσους έχουν τη γονική μέριμνα τέκνου Ελληνικής Ιθαγένειας, εφόσον αυτή δεν αποκτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 1Α παρ. 2, τους αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και ανιθαγενείς αρκεί η προηγούμενη νόμιμη διαμονή αυτών στην Ελλάδα επί μια τουλάχιστον συνεχή τριετία. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα. Για τους ομογενείς και για όσους έχουν γεννηθεί και κατοικούν συνεχώς στην Ελλάδα δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της επταετούς διαμονής». 

Συνεπώς, μεταξύ άλλων ουσιαστικών προϋποθέσεων είναι η νόμιμη επταετής παραμονή του αιτούντος πριν την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, εάν όμως ο αιτών είναι παντρεμένος και ο/η σύζυγος έχει την ελληνική ιθαγένεια και έχουν αποκτήσει και τέκνα τότε απαιτείται τριετής νόμιμη παραμονή. Σε κάθε περίπτωση η παραμονή σε έδαφος της ελληνικής επικράτειας είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ