fbpx

Ο σύντροφος της κόρης μου ζητάει συνεπιμέλεια ενώ μένει στην Ιταλία. Τί να κάνουμε;

| 2 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

«Το θέμα αφορά την κόρη μου που έχει παιδί εκτός γάμου από σχέση με Κύπριο που συζούσαν 7 χρόνια στην Ιταλία. Το παιδί γεννήθηκε εκεί και σε ηλικία 21 μηνών αυτός διέλυσε την σχεση.Τωρα από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα μένουν πλέον Ελλάδα [μάνα και παιδί]αυτός μένει στην Ιταλία. Το πρόβλημα είναι ότι κατέθεσε αγωγή στην Ιταλία και ζητάει συν-επιμέλεια. Ζητάει όταν το παιδί αρχίσει τα σχολείο [μετά από 3 χρόνια] να το έχει αυτός στην Ιταλία και να το δίνει μόνο το καλοκαίρι στην μάνα [Ελλάδα]. Βέβαια όλα αυτά είναι παράλογα. Το ερώτημα είναι: είναι αρμόδια τα Ιταλικά δικαστήρια για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και το παιδί που απλά γεννήθηκε εκεί; Σημειωτέον ότι το παιδί το έχει αναγνωρίσει και είναι γραμμένο στην μερίδα της μητέρας του με δικό του ΑΜΚΑ και  είναι και δηλωμένο στην δήλωση στην εφορία ως προστατευόμενο μέλος της μητέρας του. Μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να ξέρουμε τι ισχύει γι’ αυτό το θέμα στο Ιταλικό δίκαιο;»»

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Πρόκειται για μία υπόθεση διακρατικού χαρακτήρα και ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Η αρμοδιότητα των ιταλικών δικαστηρίων κρίνεται με βάση το ιταλικό δίκαιο (ήτοι το δίκαιο του τόπου της τελευταίας κοινής κατοικίας του ζεύγους έστω και εκτός γάμου). Και στο ελληνικό δίκαιο υπάρχει αυτού του είδους η αρμοδιότητα (της τελευταίας κοινής κατοικίας), ενώ προβλέπεται η ειδική κατά τόπον αρμοδιότητα σε παρόμοιες υποθέσεις από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρώ ότι καλύπτει τον σύντροφο της θυγατέρας σας. Καλό θα ήταν να προσλάβετε ιταλό δικηγόρο, ο οποίος να προβάλει ένσταση αναρμοδιότητας ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων καθώς και ένσταση περί της αποκλειστικής επιμέλειας της μητέρας του τέκνου σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο για τέκνα εκτός γάμου  (μεταξύ των άλλων ενστάσεων που δίνατε να κάνει κατά της συγκεκριμένης αίτησης), αλλά και Έλληνα δικηγόρο ο οποίος να προβεί στις σχετικές νομικές ενέργειες στα ελληνικά δικαστήρια επικαλούμενος την υπηκοότητα της μητέρας και του τέκνου (ελληνική και κυπριακή). Δέουσα θα ήταν μια γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Αλλοδαπού Δικαίου, η οποία θα ήταν χρήσιμη στο δικαστήριο στην Ιταλία καθώς και η άσκηση αγωγής για διατροφή στα ελληνικά δικαστήρια. Θεωρώ ότι η εν λόγω υπόθεση έχει νομική βάση υπέρ σας, αλλά θα είναι μία πολυέξοδη διαδικασία.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/


ADVERTISEMENT

Η κυρία Όλγα Σαββίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ