fbpx

O σύντροφος της φίλης μου αρνείται να φύγει από το σπίτι της επειδή λέει ότι έχει δικαιώματα. Ισχύει;

| 30 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

«Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας. Η φίλη μου εδώ και 8  μήνες συγκατοικεί με  έναν άνδρα στο δικό της ιδιόκτητο σπίτι . Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν έντονοι καβγάδες με αποτέλεσμα η φίλη μου να του ζητήσει-απαιτήσει να  μαζέψει τα πράγματα του και να αφήσει το σπίτι της. Στην απαίτηση της αυτή η απάντηση του ήταν ότι από την στιγμή που συγκατοικούν έχει και αυτός δικαιώματα στο σπίτι (βάση νομου ;!;!) και ότι δεν είναι απλή υπόθεση το να φύγει. Όταν η αδερφή μου κάλεσε την αστυνομία για να την βοηθήσει  και ως ” μάρτυρες”  και καταγραφή του περιστατικού (ότι ζητάει να φύγει από το σπίτι της και ο σύντροφος είναι αρνητικός) ο αστυνομικός την ενημέρωσε ότι όντως  τα πράγματα ακόμα και στην συγκατοίκηση δεν είναι τόσο απλά και ότι και ο “σύντροφος” έχει δικαιώματα. Αυτό που δεν γνωρίζω και με κάνει δύσπιστη όσον αφορά τις υποδείξεις του αστυνομικού  είναι το γεγονός ότι ο σύντροφος της φίλης μου είναι απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Παρακαλώ για μια άμεση απάντηση σας που  ειλικρινά  είναι πολύτιμη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.  Σας ευχαριστώ θερμά!»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου


ADVERTISEMENT

Οικογενειακή στέγη είναι το ακίνητο (μονοκατοικία, διαμέρισμα ή άλλος ανάλογος χώρος) που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των συζύγων ανεξάρτητα από το αν ανήκει στον ένα ή και στους δύο συζύγους ή σε τρίτο. Ως κύρια διαμονή νοείται ο πραγματικός χώρος στον οποίο οι σύζυγοι αναπτύσσουν την κοινή συζυγική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα από την έννομη σχέση που τους συνδέει με το ακίνητο. Η οικογενειακή στέγη διαρκεί από τη σύναψη του γάμου μέχρι τη λύση του και προσδιορίζεται κατά τη συμβίωση από τους ίδιους τους συζύγους στο πλαίσιο των άρθρων 1386 και 1387 του ΑΚ (Αστικού Κώδικα).

Ως εκ τούτου η προστασία της οικογενειακής στέγης ισχύει για την προστασία της οικογένειας και των τέκνων μετά τη σύναψη του γάμου. Για ζευγάρι που συμβιώνει σε ελεύθερη ένωση και διασπά την εν λόγω συμβίωση, δεν υπάρχει προστασία οικογενειακής στέγης. Αν ένα μέρος δεν αποχωρεί από την οικία του άλλου τότε πρέπει να γίνει δικαστική διαδικασία για την αποβολή του από το ακίνητο και συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα νομής.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr


ADVERTISEMENT

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ