fbpx

Ο πρώην μου έφυγε και ξαναπαντρεύτηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο. Πώς να διαχειριστώ τα παιδιά;

| 2 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνετε! Είμαι χωρισμένη μαμά με δυο παιδάκια ένα αγόρι κ ένα κορίτσι. Ο πρώην μου έφυγε κ ξαναπαντρεύτηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο. Επικοινωνία με τα παιδιά έχει όμως βλέπω ότι ειδικά η κόρη μου που είναι δέκα χρόνων ψυχολογικά δεν είναι καλά, όπως κι εγώ φυσικά. Είμαι μόνη σε αυτή τη ζωή, μόνη με τα δυο παιδιά μου, δεν θέλω να τα χάσω κι αυτά! Είμαι άνεργη κ θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω να βοηθήσω εμένα κ το παιδιά μου φυσικά! Που να απευθυνθώ, σε τι φορέα η σε κάποιους παιδοψυχολόγους. Χρήματα αρκετά δεν έχω. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Σας ευχαριστώ!».

Απαντάει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας BSc και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας κυρία Δήμητρα Βαΐτσου 


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Κάθε διαζύγιο ή χωρισμός επιφέρει μία δύσκολη σε διάρκεια διαδικασία, ποτέ δεν ξέρουμε στον καθένα πόσο χρόνο θα χρειαστεί μέχρι κάποια συναισθήματα να επουλωθούν ώστε το άτομο να αρχίσει σιγά-σιγά να «προχωρά». Καθένας το βιώνει με τον δικό το τρόπο, την δική του ένταση και τον δικό του ρυθμό. Αναφέρεται ότι η κόρη σας όπως και εσείς ψυχολογικά «δεν είστε καλά». Όσο το παιδί μεγαλώνει και ιδιαιτέρα η κόρη όπου υπάρχει μία ταύτιση συναισθήματος της μητέρας με την κόρη άθελα σας και χωρίς αυτό να γίνεται σε συνειδητό επίπεδο γίνεται ταυτοποίηση και μίμηση συναισθημάτων. Χρειάζεται να γίνει διαχωρισμός μεταξύ σας, για άλλους λόγους μία μητέρα νιώθει αρνητικά ή δύσκολα συναισθήματα βιώνοντας μία έντονη κατάσταση και για άλλους λόγους το παιδί σας στην προκειμένη η κόρη σας.

Σκεφτείτε ότι και η ίδια μπορεί να «παίρνει» το δικό σας δύσκολο συναίσθημα και αυτό το «μόνη» που μας αναφέρεται να βγάζει ένταση και να είναι εμφανή και στην ζωή της κόρης σας. Από την στιγμή που τα παιδιά σας έχουν μία επικοινωνία με τον πατέρα σας αυτό είναι πολύ βασικό ότι υπάρχει στην ζωή τους αυτός ο άνθρωπος, προφανώς με νέους κανόνες και δεδομένα –υπάρχει όμως-. Μπορεί όχι στην δική σας αλλά αυτό είναι διαφορετικό για τα παιδιά και για την ψυχολογία τους. Χρειάζεται να ξεχωρίσετε τα δικά σας συναισθήματα και το πως βιώνετε αυτόν τον χωρισμό από τα συναισθήματα των παιδιών σας.


ADVERTISEMENT

Όσον αφορά τους κοινωνικούς φορείς που αναφέρατε, εάν θεωρείται ότι είναι χρήσιμο σ’ αυτή την φάση να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό όπου θα σας βοηθήσει σε θέματα παιδιών, μπορείτε να απευθυνθείτε στα Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα της περιοχής σας, ή στον δήμο της περιοχής σας όπου παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη συμβουλευτικής μορφής. Επίσης ορισμένα σχολεία ανάλογα σε ποιον δήμο ανήκετε οργανώνουν ομάδες γονέων όπου εκεί συμμετέχουν γονείς που φέρνουν κοινά θέματα παιδιών, γίνεται έγκαιρη δουλειά και δίνεται η ευκαιρία να ακούγονται απόψεις, γνώμες, δίνεται η ευκαιρία να δει κανείς ότι είναι αρκετοί εκείνοι όπου περνούν παρόμοιες φάσεις ζωής και πως βρίσκουν την δύναμη να ανταπεξέλθουν και να δουλέψουν ζητήματα δύσκολα και επώδυνα μόνο και μόνο για να βοηθηθούν και να νιώσουν καλύτερα.

Τέλος, αφήστε τον χρόνο να κάνει την δική του δουλειά, δηλαδή παρατηρήστε τα συναισθήματα σας, ανακαλύψτε τρόπους ώστε να δυναμώσετε κομμάτια του εαυτού σας που το τελευταίο διάστημα  μπορεί να φαίνονται αδύναμα…..Μέσα από τις δυσκολίες και τα βιώματα σας θα βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να είστε καλά, να βαδίζετε με ισορροπία και να καταλαγιάσετε μέσα σας τα νέα δεδομένα της ζωής σας. Την δική σας και των δύο σας παιδιών.

Δήμητρα Βαΐτσου 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας BSc-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία
Λευκωσίας 12, Νέο Ηράκλειο Αττικής, Τ.Κ. 14122
Τηλέφωνο: 213-0243040
Κινητό: 6942-817404
Email: dvaitsou@gmail.com
Web: http://dimitravaitsou.blogspot.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ