fbpx

Ο πρώην σύζυγος έκανε αγωγή προσβολής πατρότητας εκπρόθεσμα. Τί γίνεται τώρα;

| 1 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Γεια σας. Ο πατέρας του παιδιού μου έκανε αγωγή προσβολής πατρότητας που σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να το κάνει έναν χρόνο μετά τον τοκετό. Να αναφέρω ότι το παιδί είναι γεννημένο σε γάμο κανονικά. Την αγωγή προσβολής πατρότητας την κατέθεσε 4 μήνες μετά από τον χρόνο που πέρασε ο τοκετός αλλά τον διορισμό ειδικού επίτροπου τον κατέθεσε 2 μέρες πριν να κλειστεί χρόνος από τον τοκετό, από την προθεσμία που δίνει ο νομός δηλαδή, τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Κατοχύρωσε το δικαίωμα λόγω του ότι πρόλαβε και έκανε τον διορισμό ειδικού επίτροπου; Διότι η προσβολή πατρότητας έγινε έκτος προθεσμίας! Να αναφέρω τέλος ότι στην αγωγή ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε τίποτα και ότι μετά πληροφορήθηκε τον τοκετό. Όμως όλα αυτά δεν έχουν βάση διότι ο γάμος έγινε όταν ήμουν 8 μηνών έγκυος και μέναμε μαζί από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης μου. Έχω και το συμβόλαιο του σπιτιού που είχαμε νοικιάσει”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Το τεκμήριο πατρότητας των παιδιών που γεννώνται σε γάμο των γονέων τους (άρθρο 1465 παρ. 1 ΑΚ) μπορεί να ανατραπεί αποκλειστικά και μόνο μέσω της δικαστικής προσβολής της πατρότητας. Το δικαίωμα αυτό το έχει, μεταξύ άλλων, και ο φερόμενος πατέρας, δηλαδή ο σύζυγος της μητέρας, ο οποίος αμφισβητεί ότι το παιδί είναι δικό του (άρθρο 1469 ΑΚ). Η αγωγή προσβολής της πατρότητας που ασκείται από τον σύζυγο της μητέρας ασκείται υποχρεωτικά (δηλαδή επί ποινή απαραδέκτου) κατά της μητέρας και κατά του τέκνου ή του ειδικού επιτρόπου του, εάν το τέκνο είναι ανήλικο και άγαμο (άρθρο 619 παρ. 1 ΚΠολΔ). Ο διορισμός ειδικού επιτρόπου για την δικαστική εκπροσώπηση του τέκνου κρίνεται απαραίτητος σύμφωνα με τον νόμο, διότι θεωρείται ότι το τέκνο έχει αντικρουόμενα συμφέροντα σε σχέση με τους γονείς του στο πλαίσιο της εν λόγω δίκης.

Από την άλλη μεριά, ο νόμος ορίζει ότι το δικαίωμα προσβολής της πατρότητας εκ μέρους του συζύγου της μητέρας αποκλείεται εάν παρέλθει ένα έτος από τότε που αυτός πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν (άρθρο 1470 ΑΚ). Από την διατύπωση του εν λόγω άρθρου, συνάγεται ότι ο νόμος απαιτεί σωρευτικά να έχει λάβει γνώση ο σύζυγος της μητέρας τόσο για τον τοκετό όσο και για τα περιστατικά βάσει των οποίων συνάγεται ότι δεν είναι ο αληθινός πατέρας του παιδιού. Έτσι, αν ο σύζυγος γνώριζε τον τοκετό, αλλά δεν γνώριζε ότι το τέκνο δεν είναι δικό του, το χρονικό σημείο έναρξης της ετήσιας προθεσμίας για την δικαστική προσβολή της πατρότητας εντοπίζεται στον χρόνο της γνώσης ότι το παιδί δεν είναι δικό του, ακόμη και αν έχει παρέλθει περισσότερο από ένα έτος από την γνώση του τοκετού. Με τον τρόπο αυτό, ο νομοθέτης επιδιώκει να προστατεύσει τον σύζυγο της μητέρας ο οποίος πληροφορείται καθυστερημένα ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν. Ωστόσο, προς αποφυγή της καθυστερημένης εκ των υστέρων ανατροπής της πατρότητας του τέκνου, η οποία δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον του τελευταίου, εισάγεται νομοθετικώς απώτατο χρονικό όριο εντός του οποίου μπορεί να ασκηθεί η αγωγή προσβολής της πατρότητας, το οποίο είναι πέντε (5) έτη από τον τοκετό.


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωσή σας, καταρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κίνηση της διαδικασίας διορισμού ειδικού επιτρόπου εκ μέρους του συζύγου σας δεν αποτελεί λόγο αναστολής της ετήσιας προθεσμίας του άρθρου 1470 ΑΚ, καθώς δυνατός είναι και ο διορισμός προσωρινού ειδικού επιτρόπου με χορήγηση προσωρινής διαταγής. Έτσι, καταρχήν ο σύζυγός σας έπρεπε να ασκήσει την αγωγή προσβολής της πατρότητας εντός της προθεσμίας του ενός έτους από τότε που πληροφορήθηκε τον τοκετό, χρονικό σημείο το οποίο, από όσα μας εκθέτετε, φαίνεται να συμπίπτει με τον χρόνο κατά τον οποίο έλαβε πράγματι χώρα ο τοκετός. Ωστόσο, το εναρκτήριο σημείο της ετήσιας προθεσμίας αλλάζει αν ο σύζυγός σας επικαλείται στο αγωγικό του δικόγραφο ότι πληροφορήθηκε εκ των υστέρων τα πραγματικά περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν. Τότε, εφόσον πράγματι αποδείξει τον εν λόγω ισχυρισμό, αν η αγωγή προσβολής της πατρότητας έχει ασκηθεί εντός του έτους από τότε που πληροφορήθηκε τα εν λόγω περιστατικά, η αγωγή του δεν είναι εκπρόθεσμη.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται ως ουσιώδους σημασίας για την προάσπιση των συμφερόντων σας να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο, ο οποίος, κατόπιν πλήρους επισκόπησης των λεπτομερειών της υπόθεσής σας, θα αναλάβει να σας εκπροσωπήσει στο δικαστήριο προς αντίκρουση των ισχυρισμών του συζύγου σας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ