fbpx

Ο πρώην σύζυγος είναι χρήστης χασίς. Τί μπορώ να κάνω σε σχέση με την επικοινωνία του με τα παιδιά;

| 13 Οκτωβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Ο πρώην άντρας μου ήταν χρήστης χασίς (και δεν ξέρω αν συνεχίζει) να είναι και πάσχει από διπολική διαταραχή. Δεν το παραδεχόταν, είχε κόψει και τα φάρμακα, η συμπεριφορά του ήταν αλλοπρόσαλη και ενίοτε βίαιη και παραλογιζόταν και αυτός ήταν και ο λόγος που χωρίσαμε. Στη συνέχεια νοσηλεύτηκε και για λίγο καιρό ήταν καλά, με φαρμακευτική αγωγή, οπότε τον έπεισα να πάμε συναινετικά σε διαζύγιο και να πάρω εγώ την επιμέλεια των 2 κοριτσιών μας (23 μηνών και 4 χρονών). Η επικοινωνία μας ήταν καλή και τον άφηνα να βλέπει τα παιδιά σχεδόν κάθε μέρα.  Η συμπεριφορά του όμως πάλι χειροτέρεψε και έχει αρχίσει πάλι να παραλογίζεται, λέει ότι τα είχα σχεδιάσει όλα, να κάνω 2 παιδιά και να φύγω, ότι θέλω να του φάω την περιουσία, ενώ εγώ μένω στο σπίτι των γονιών μου και ενώ έχω το δικαίωμα να πάω σπίτι του και να τον διώξω, για να μείνω εκεί με τα παιδιά, όπως έχει οριστεί στο συμφωνητικό, ότι πάω με ζιγκολό τα βράδια, μόλις βαλω τα παιδιά για ύπνο και άλλα πολλά. Πριν λίγο καιρό μου είπε ότι ο στόχος της ζωής του είναι να είμαστε μαζί και 15 μέρες μετά βρήκε γκόμενα, γιατί του είπα ότι είμαι οριστικά μακριά του, οπότε δήλωσε ότι θα κάνει άλλη οικογένεια. Η επικοινωνία που έχουμε ορίσει στο συμφωνητικό είναι 3 ώρες την εβδομάδα, στο σπίτι μου με την παρουσία μου, αλλά εγώ του το έκανα 3 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες, γιατί θεωρώ σημαντική την επαφή του πατέρα με τα παιδιά και γιατί όταν είναι καλά είναι καλός πατέρας. Το ότι χειροτερεύει όμως, ότι έχει αρχίσει να μην αποδέχεται το πρόβλημά του και το ότι είναι ασταθής στη φαρμακευτική του αγωγή με ανησυχεί, γιατί είναι πραγματικά ανυπόφορος και παράλογος και δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά, ειδικά στη μεγάλη που συνεχώς την κοντράρει και της λέει ότι θέλει να είμαστε μαζί, αλλά εγώ δε θέλω. Ανησυχώ λοιπόν και θέλω να μου προτείνετε τι μπορώ να κάνω νομικά, γιατί αν πάθω κάτι και τα παιδιά πέσουν στα χέρια του καταστράφηκαν. Επιπλέον, πώς θα μπορούσα να εξηγήσω στη μεγάλη μου ότι ο μπαμπάς δεν είναι καλά και να μην τον λαμβάνει και πολύ υπ’ όψιν; Είναι έξυπνη και καταλαβαίνει, αλλά δε δέχεται ότι είναι άρρωστος μόνο λέει ότι είναι  χαζός και δεν ακούει αυτό που του λέμε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση η μοναδική λύση είναι να επαναφέρετε την επικοινωνία στα οριζόμενα στο μεταξύ σας συμφωνητικό ήτοι μια φορά την εβδομάδα από 3 ώρες παρουσία σας. Εν συνεχεία και στην περίπτωση που συνεχισθούν τα επεισόδια αυτά μπορείτε να αιτηθείτε από το Δικαστήριο τη διακοπή της επικοινωνίας προσωρινά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω ότι δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω στο πώς θα χειριστείτε το θέμα με το παιδί δεδομένου ότι για το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχολόγο ενδεχομένως. Τέλος σε ό,τι αφορά στο τι θα γίνουν τα παιδιά αν πάθετε κάτι το θέμα έχει ως εξής: Ένας γονέας εκπίπτει της γονικής μέριμνας με το θάνατο, την αφάνεια ή την κήρυξη σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Τούτο σημαίνει ότι αν «πάθετε κάτι» από τα τρια ως άνω αναφερόμενα τότε η γονική μέριμνα θα ανήκει εξ ολοκλήρου στον πατέρα τους. Αν τώρα εκείνος είναι ανίκανος να την ασκήσει τότε θα πρέπει να γίνει όχληση στην Εισαγγελία ανηλίκων για να του αφαιρέσει τη γονική μέριμνα και να την αναθέσει σε κατάλληλος πρόσωπο ή Ίδρυμα.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ