fbpx

Ο πρώην σύζυγος αφήνει τα παιδιά σε μια άγνωστη. Τί πρέπει να κάνω;

| 23 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

«Ο πρώην σύζυγος δεν βλέπει τα ανήλικα παιδιά μας 7 και 10 ετών όπως έχει συμφωνηθεί και εκδικαστεί στο προ έτους συναινετικό μας διαζύγιο. Η επικοινωνία γίνεται μόνο όταν ο ίδιος μπορεί σχεδόν μία με δύο φορές το δίμηνο. Στις φετινές διακοπές του Πάσχα ζήτησε να πάρει τα παιδιά για 4 μέρες.

Από την πρώτη μέρα διαπίστωσα πως μαζί τους είναι και μια άγνωστη προς εμένα και τα παιδιά γυναίκα η οποία μένει και κοιμάται στο σπίτι του. Είχε έρθει προ ημερών από άλλη περιοχή της Ελλάδας όπου διαμένει μόνιμα, όπως με πληροφορούν σε τηλεφωνική επικοινωνία μας τα παιδιά. Ο ίδιος ο πρώην σύζυγος δεν με έχει ενημερώσει καθόλου για την νέα αυτή κατάσταση. Με την επιστροφή των παιδιών στο σπίτι μας, με ενημερώνουν για ερωτήσεις της γυναίκας αυτής σχετικά με το αν είμαι καλή μητέρα, αν με αγαπούν και τι κάνουμε μαζί στο σπίτι μας. Επίσης πως μια ολόκληρη μέρα (με εξαίρεση μία ώρα το μεσημέρι) από τις 4 μέρες που ήταν με τον μπαμπά τους έμειναν μόνα τους με την γυναίκα αυτή ενώ εκείνος δούλευε. Δεν με ενημέρωσε γι’ αυτό επίσης. Φρόντισε μάλιστα να διασφαλίσει την καθημερινή απογευματινή τηλεφωνική μου επικοινωνία την μία μεσημεριανή ώρα που ήταν στο σπίτι του (υποθέτω προκειμένου να μην μάθω για την απουσία του από το σπίτι).


ADVERTISEMENT

Επισημαίνω πως όλα τα μάθαινα από τα παιδιά και όχι από τον ίδιο ο οποίος αρνήθηκε και απαξίωνε να το συζητήσει μαζί μου κάθε φορά που τον ρωτούσα. Επίσης τα σπίτια μας έχουν απόσταση 500μ, θα μπορούσαν τα παιδιά να έρθουν σπίτι μας εκείνη την ημέρα αφού εργαζόταν. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Μπορεί νομικά να εκθέτει τα ανήλικα παιδιά μας σε άγνωστο προς τα ίδια και εμένα άνθρωπο, να τα αφήνει όλη μέρα μόνα τους μαζί του και να μην με ενημερώνει καθόλου; Αν όχι, ποιες είναι οι νομικές κινήσεις που πρέπει να κάνω ώστε να διασφαλίσω την ασφάλειά τους όταν είναι μαζί του και ποιες αυτές που πρέπει να κάνω σε επόμενη ανάλογη περίπτωση. Θέλω να πιστεύω πως ο νόμος με κάποιο τρόπο τα προστατεύει. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή φίλη,


ADVERTISEMENT

Η νόμος επεμβαίνει σε περιπτώσεις που αφορούν κακομεταχείριση των παιδιών, έκθεσης σε κίνδυνο και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις γι’ αυτά. Εάν δεν έχετε να καταμαρτυρήσετε στον πατέρα των παιδιών κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή περιστατικό που συνιστά πραγματικό κίνδυνο (και όχι εικασίες και  εύλογους ή μη φόβους) δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Ο νόμος δεν προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας των παιδιών στο σπίτι του πατέρα οφείλει αυτός να σας δίνει αναφορά για κάθε τι που συμβαίνει, καθώς αυτό ανάγεται στην σφαίρα των διαπροσωπικών σας σχέσεων που ενδεχομένως να είναι τεταμένες. Οφείλει όμως , να σας ενημερώνει για κάθε σοβαρό θέμα που αφορά στα παιδιά και προκύπτει κατά τον χρόνο παραμονής τους στην οικία του. Την επικοινωνία δε, με τα τέκνα τη διαχειρίζεται εκείνος όπως το κρίνει σκόπιμο, εκτός εάν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών (πχ. τα αφήνει αφύλακτα και μόνα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εργασίας του). Το γεγονός ότι τα παιδιά επικοινωνούν μαζί σας είναι δε, υπέρ του πατέρα των παιδιών, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν τα έχει αποκομμένα από εσάς.

Σε περίπτωση δε, που προσφύγετε στο δικαστήριο για τον περιορισμό της επικοινωνίας με βάση αφηρημένους φόβους και μη συγκεκριμένα περιστατικά, κινδυνεύετε σφόδρα να πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Η κυρία Όλγα Σαββίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ