fbpx

Ο πρώην μου δεν τηρεί κανέναν από τους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού. Τι μπορώ να κάνω;

| 10 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

“Έχω πάρει συναινετικό διαζύγιο εδώ και 2 χρόνια και έχω την επιμέλεια δύο παιδιών 8 και 10 χρονών. Το συμφωνητικό που υπογράψαμε με τον πρώην σύζυγο και επικυρώθηκε από το δικαστήριο, λέει πως πρέπει να δίνει διατροφή 500 ευρώ και να πληρώνει τη δόση του δανείου που μου αναλογεί για το σπίτι που αγοράσαμε με δάνειο μαζί όταν παντρευτήκαμε. Η συμφωνία αυτή έγινε επειδή ζήτησε αυτός να μείνει στο σπίτι αυτό και εγώ αναγκάστηκα πλέον να ζω στο ενοίκιο. Ωστόσο, δεν τηρεί κανέναν όρο του συμφωνητικού και τον τελευταίο χρόνο μάλιστα δεν έχει δώσει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα να μη μπορώ να αντεπεξέλθω οικονομικά στο μεγάλωμα των παιδιών μόνο με το δικό μου μισθό. Ο πρώην έχει φροντίσει να φαίνεται άνεργος και να μην έχει τίποτα στο όνομά του, οπότε δεν έχω κάτι να διεκδικήσω οικονομικά. Το ερώτημά μου είναι: ποινικά δεν έχει αυτός ο άνθρωπος καμία κύρωση; Έχει κάποιο νόημα να του κάνω μήνυση; Η δικηγόρος που απευθύνθηκα μου είπε ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ευχαριστώ για την προσοχή σας”.

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Στα συναινετικά διαζύγια, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών καθορίζονται εκ του μεταξύ των γονέων συμφωνητικού, το οποίο και επικυρώνεται από το δικαστήριο, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η οποία αποτελεί τίτλο εκτελεστό, κατά τα άρθρα 1438 και 1441 ΑΚ.

Με μόνη τη δικαστική απόφαση, θα μπορούσατε να προβείτε σε κατάσχεση και πλειστηριασμό του μεριδίου του πρώην συζύγου σας στο ακίνητο που από κοινού έχετε, προκειμένου να του ασκήσετε πίεση για την καταβολή της διατροφής. Ωστόσο, σας ενημερώνουμε πως μια τέτοια διαδικασία, αφ’ ενός ενέχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος (το οποίο υπερβαίνει τα 1.000€, για αμοιβή του δικαστικού επιμελητή μόνο, χωρίς να υπολογίζονται δαπάνες και αμοιβή του δικηγόρου), αφ’ ετέρου εφ’ όσον υπάρχει προσημείωση από την Τράπεζα, αυτή θα προηγηθεί στην κάλυψη των αξιώσεών της από το εκπλειστηρίασμα. Πιθανά, λοιπόν, μία τέτοια κίνηση να είναι μη συμφέρουσα για εσάς.

Ακόμη, από τα άρθρα 1487, 1494, 1498 ΑΚ προκύπτει η προστασία του δικαιώματος διατροφής των τέκνων, ή αν μη τι άλλο, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής, η υποχρέωση καταβολής των ήδη οφειλόμενων ποσών διατροφής.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τα άρθρα 682, 688, 691Α, 735 και 947, 951 του ΚΠολΔ, η προστασία, διατήρηση και εξασφάλιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από δικαστική απόφαση συναινετικού διαζυγίου, μπορεί να γίνει με ασφαλιστικά μέτρα. Ειδικά, εν προκειμένω, ο πρώην σύζυγός σας αφ’ ενός παρέβη την υποχρέωση καταβολής του ποσού της διατροφής (500€) για ένα χρόνο, και αφ’ ετέρου την υποχρέωση καταβολής της δόσης του δανείου για το ακίνητο, στο οποίο μάλιστα συνεχίζει να διαμένει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να ζητήσετε από το δικαστήριο με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του πρώην συζύγου σας (και προσωρινής διαταγής λόγω της έκτακτης οικονομικής δυσκολίας στην οποία οδηγηθήκατε εξ αιτίας των ως άνω περιστατικών), την εκτέλεση της ως άνω αποφάσεως στο εξής και την καταβολή των οφειλόμενων ποσών της διατροφής και των δόσεων του δανείου.

Τέλος, θα μπορούσατε να επιδιώξετε να μάθετε πού εργάζεται ο πρώην σύζυγός σας, ο οποίος από τα λεγόμενά σας φαίνεται ότι εργάζεται μεν, αλλά δε φαίνονται πουθενά τα έσοδά του δε. Εφ’ όσον βεβαιωθείτε για το χώρο της εργασίας του, μπορείτε να στραφείτε δικαστικά εναντίον του και να επιδιώξετε την σε εσάς καταβολή των αποδοχών του, ακόμη και εάν αυτές δεν είναι δηλωμένες. Βέβαια, για να αποδείξετε κάτι τέτοιο θα χρειαστείτε μάρτυρες.

Τέλος, εάν αποδείξετε ότι εργάζεται, μπορείτε να του κάνετε και μήνυση, δυνάμει του άρθρου 358 ΠΚ, για παράλειψη υποχρέωσης διατροφής, που επισύρει φυλάκιση μέχρι 1 έτους, στην οποία μάλιστα αυτός δε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι άνεργος.

 

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ