fbpx

Ο πρώην άντρας μου και η ψυχικά άρρωστη μητέρα του θέλουν να μου πάρουν τα παιδιά. Τι να κάνω;

| 28 Απριλίου 2016
ADVERTISEMENT

“Έχω χωρίσει πριν δύο χρόνια με συναινετικό διαζύγιο και έχω την επιμέλεια των παιδιών.Ο πατέρας τους, δίνει 400€ για τα δύο παιδιά.Εγώ δυστυχώς είμαι άνεργη. Χθες μου ανακοίνωσε,ότι από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει  διαδικασίες για να πάρει τα παιδιά.Μένω σε ενοίκιο,έχω μόνο το επίδομα σίτισης και το επίδομα ενοικίου σαν έσοδα.Κινδυνεύω να μου τα πάρει;Τα μικρά είναι 9 και 10 χρόνων.Αυτός μένει στο σπίτι μας,με τη μητέρα του που έχει ψυχολογικά προβλήματα. Τι μπορώ να κάνω για να μην χάσω τα παιδιά μου; Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Ο πρώην σύζυγός σας έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων σας, δυνάμει του άρθρου 1532 ΑΚ, ισχυριζόμενος ότι κάνετε κακή άσκηση του λειτουργήματός σας και αδυνατείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες επιμέλειας των τέκνων σας.

Η δε επιμέλεια του προσώπου του τέκνου αφορά ιδίως, κατά το άρθρο 1518 ΑΚ, την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του.

Ωστόσο, για να αποφασίσει το Δικαστήριο να σας αφαιρέσει την επιμέλεια, λαμβανομένης υπόψη μάλιστα της ιδιαίτερα μικρής ηλικίας των τέκνων σας, θα πρέπει ο πρώην σύζυγός σας να αποδείξει ότι τα παιδιά ζουν σε ένα ιδιαίτερα νοσηρό και ακατάλληλο περιβάλλον (που συνήθως αφορά σε χρήση ναρκωτικών ουσιών, άσκηση σωματικής βίας κ.ο.κ.).


ADVERTISEMENT

Σημειώστε δε ότι το Δικαστήριο πάντα αποφασίζει με γνώμονα το συμφέρον των τέκνων, ενώ, πλέον, καλεί τα ίδια να εκφράσουν τη γνώμη τους ενώπιόν του, γνώμη η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της κρίσης του. Είθισται, βεβαίως, αυτό να γίνεται με παιδιά που έχουν υπερβεί το δέκατο έτος της ηλικίας των. Λαμβανομένου δε υπόψη ότι, πέραν των άλλων, τα παιδιά σας είναι τόσο νεαρά, ώστε η μητρική φροντίδα να είναι ακόμη ιδιαίτερα αναγκαία, δεν προκύπτει η θεμελίωση λόγων αφαίρεσης της επιμέλειας των τέκνων, στην περίπτωσή σας.

Τέλος, το γεγονός ότι η μητέρα του πρώην συζύγου σας, με την οποία συγκατοικεί, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση του, εφόσον δε φαίνεται να δύναται να αντιπαραβάλει ο ίδιος ένα υγιές και κατάλληλο περιβάλλον ανατροφής των παιδιών σας.

Θα σας παροτρύναμε, μάλιστα, στην περίπτωση που είστε έστω και εν μέρει συνιδιοκτήτρια του σπιτιού στο οποίο πλέον κατοικεί ο πρώην σύζυγός σας, να κάνετε αίτηση στο Δικαστήριο, διεκδικώντας να μείνετε εσείς με τα παιδιά σας στο ιδιόκτητο σπίτι, ώστε να μη χρειάζεται να καταβάλετε ενοίκιο, ιδίως από τη στιγμή που εσείς έχετε αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών. Σημειωτέον, ότι εφόσον τα ανήλικα τέκνα σας μεγάλωσαν στο σπίτι αυτό, αποτελεί για αυτά το φυσικό τους χώρο.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ