fbpx

Ο πρώην άντρας μου, φέρεται άσχημα και δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο παιδί. Πώς να τον χειριστώ;

| 28 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μάθω με ποιόν τρόπο μπορώ να σταματήσω τον πατέρα της κόρης μου και πρώην άντρα μου ,να μου μιλάει άσχημα,να παίρνει το παιδί όποτε εκείνος θέλει,χωρίς καμία προειδοποίηση και να με βρίζει με τα πιο χυδαία λόγια; Δεν μας προσφέρει τίποτα,μου κάνει την ζωή μου άνω κάτω και όταν βλέπει το παιδί,το μόνο που κάνουν είναι να ασχολούνται με το tablet του,χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο παιδί του.Αν δεν του πω να την ταίσει το παιδι θα ερθει ατάιστο.Ευτυχώς που το βλέπει για 1-2 το πολύ ώρες και δεν μου δίνει αναφορά στο πού θα το πάει και τί ώρα θα το επιστρέψει.Δεν αντέχω άλλο…………..»


ADVERTISEMENT

Απαντάει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας, κυρία Μαρία Βουλγαράκη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Φαντάζομαι ότι η καλύτερη λύση θα ήταν νομικής φύσεως, καθώς αυτή ορίζει (και στη δική σας περίπτωση, υποθέτω) συγκεκριμένα τις ημέρες και τις ώρες των συναντήσεων του πατέρα με το παιδί. Κάτι τέτοιο τουλάχιστον θα περιόριζε τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα της κόρης σας (καθώς «την παίρνει και την επιστρέφει όποτε θέλει..») μια και είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα στη ζωή της. Ιδιαίτερα μάλιστα μέσα σε ένα τέτοιο κακό κλίμα μεταξύ σας, καθώς εκείνος φαίνεται να είναι πολύ θυμωμένος μαζί σας. Δείτε αν μπορείτε να την υλοποιήσετε (την απόφαση του δικαστηρίου) με τη συνδρομή του δικηγόρου σας. Επειδή όμως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο θυμό και νέες κατηγορίες, σα πρώτη κίνηση προσπαθήστε να του μιλήσετε όχι για εσάς (να του το διευκρινήσετε, γιατί με τα συναισθήματα που τρέφει στη παρούσα στιγμή πάλι θα επικεντρωθεί σε σας) αλλά για το παιδί σας, και να του τονίσετε τη αναγκαιότητα οι μεταξύ σας διαφορές να μένουν μακριά από τη μικρή σας. Εξηγήστε του ότι δε πλήττει τη σχέση σας με την κόρη σας αλλά τη δική της με το εαυτό της και με τα συναισθήματά της κάτι που μπορεί να βλάψει την γενικότερη ψυχική της ισορροπία.


ADVERTISEMENT

Εάν, ωστόσο, δε εισακουστείτε, χρειάζεται να προστατεύσετε την κόρη σας τόσο μέσω της νομικής οδού όσο και μέσω της ίδιας..(ιδιαίτερα μάλιστα αν κι εκείνη δυσφορεί στις συναντήσεις τους) με το να αραιώσουν όσο γίνεται οι μεταξύ τους επαφές και αναλόγως με τη ηλικία της  (δεν την έχετε τονίσει στο γράμμα σας) κι αφού τη διαβεβαιώστε ότι εκείνη σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για το θυμό του μπαμπά να την ενθαρρύνετε να μην δίνει (όσο γίνεται!) σημασία στα λόγια του μπαμπά καθώς «είναι πολύ θυμωμένος με τη μαμά και μέσα στο θυμό του λέει άσχημα λόγια για κείνη». Πάντως, το γεγονός ότι την παίρνει για λίγο είναι καλό και ίσως το ότι «ασχολούνται με το tablet» είναι ένας δικός του τρόπος να «σχετίζεται» μαζί της. Αφήστε τον, καθώς λιγότερη ουσιαστική επικοινωνία à λιγότερη κακή επικοινωνία στην περίπτωση του.

Μαρία Βουλγαράκη
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας

Χαρ. Τρικούπη 2 & Δωδεκανήσου
Άλιμος, Αττική
Κινητό: 6937 087217

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ