fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου, ζητάει συνεπιμέλεια ενώ μένει στο εξωτερικό. Τί μπορώ να κάνω;

ADVERTISEMENT

“Είμαι ανύπαντρη μητέρα ενός μωρού 7 μηνών. Ο πρώην σύντροφος μου το αναγνώρισε, όταν ήμουν έγκυος. Μετά το χωρισμό μας επέστρεψα στην Ελλάδα και εκείνος έμεινε στην χώρα του εξωτερικού, από όπου και κατάγεται. Δεν του αρνήθηκα ποτέ να δει το παιδί και τώρα ξαφνικά, μου ζητά να υπογράψω για να έχει και αυτός την επιμέλεια και επίσης μου έστειλε μέσω mail τα αιτήματα του και μου ζητά να τα δεχτώ, δίνοντας την υπογραφή μου. Μπορώ απλά να τα αρνηθώ;Τι δικαιώματα έχει; Μπορώ να κάνω κάτι, ώστε να έρχεται μόνο εκείνος να βλέπει το μωρό;Εγώ πρέπει να ταξιδεύω μόνη με το μωρό από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλάζοντας σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς!”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα «η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας, ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. Με αίτηση του πατέρα το δικαστήριο μπορεί, και σε κάθε άλλη περίπτωση και ιδίως αν συμφωνεί η μητέρα, να αναθέσει και σ` αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου».

Από τη διάταξη αυτήν προκύπτει ότι η γονική μέριμνα, στην οποία περιλαμβάνεται και η επιμέλεια, του ανηλίκου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει εκτός γάμου των γονέων του, έχει όμως αναγνωρισθεί εκουσίως από τον φυσικό του πατέρα, κατά τους όρους των άρθρων 1475 – 1476 του ΑΚ, ασκείται αποκλειστικά από τη μητέρα, ενώ στον πατέρα αναγνωρίζεται ένας ρόλος αναπληρωματικός, αλλά και η δυνατότητα, όταν υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, να διεκδικήσει δικαστικά το προνόμιο αυτό της μητέρας.

Ο πατέρας του τέκνου, με την εκούσια αναγνώριση του ανηλίκου, απέκτησε μεν αυτοδικαίως και έγινε φορέας της γονικής μέριμνας και επομένως και της επιμέλειας, όχι όμως και της άσκησής τους, αφού, ούτε έπαψε η γονική μέριμνα ή η επιμέλεια σας, ούτε αδυνατείτε να τις ασκήσετε, οπότε ο πατέρας θα αποκτούσε αυτοδικαίως και την άσκησή τους (ΑΚ 1515 παρ. 1β), ούτε, επιπροσθέτως, ανατέθηκε στον πατέρα του τέκνου με δικαστική απόφαση η, αποκλειστική ή από κοινού με εσάς, άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους αυτής (άρθρα 7 της κυρωθείσης με το ν. 1702/87 Ευρωπαϊκής Συμβάσεως, 1515 παρ. 2 Α.).


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωση σας και από τη στιγμή, που είσαστε ικανή να ασκείτε τη γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου σας και εφόσον δεν σας έχει αυτή αφαιρεθεί για οποιοδήποτε λόγο, θα σας συμβούλευα να μην υπογράψετε κάποιο έγγραφο. Τα δικαιώματα, που έχει ο πατέρας του ανηλίκου τέκνου σας είναι αυτά της επικοινωνίας. Μπορεί μάλιστα να τα διεκδικήσει δικαστικά. Όμως όταν πρόκειται για ένα τόσο μικρό ηλικιακά τέκνο και από τη στιγμή που ο πατέρας του βρίσκεται σε ξένη χώρα, θεωρώ από τη δικαστηριακή μου εμπειρία, πως δε θα έχετε κάποιο πρόβλημα. Το καλύτερο θα ήταν να προβείτε σε μία από κοινού συμφωνία σχετικά με τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο επικοινωνίας, έτσι ώστε και να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τυχόν διαφωνίες σας, αλλά και να αποδείξετε στο δικαστήριο ότι δεν επιθυμείτε την αποξένωση του τέκνου σας από τον πατέρα του, αλλά το μόνο που σας αφορά είναι το συμφέρον αυτού.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ