fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου ζητάει να του δώσω την επιμέλεια για να πάρει την άδεια του δημοσίου. Ισχύει;

| 14 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

«Είμαι ανύπαντρη μητέρα, ενός παιδιού 3 χρόνων. Για κάποιους λόγους, ο πατέρας του παιδιού δεν το έχει αναγνωρίσει ακόμη και είναι κάτι που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος είναι δημόσιος υπάλληλος και θέλει να πάρει την 9μηνη γονική άδεια που του παραχωρείται από τον Νόμο. Γι’ αυτό μου ζητάει μαζί με την αναγνώριση να του δώσω και την επιμέλεια του παιδιού. Μπορείτε να με καθοδηγήσετε; Χρειάζεται όντως να γίνει κάτι τέτοιο; Σας ευχαριστώ.».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου


ADVERTISEMENT

Αναγνώριση τέκνου γεννηθέντος εκτός γάμου των γονέων του.

Η αναγνώριση ενός τέκνου που έχει γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων του μπορεί να γίνει εκουσίως δηλαδή με τη θέληση του πατέρα ή δια της δικαστικής οδού.

Εκούσια αναγνώριση


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τα άρθρα 1475 και 1476 του Α.Κ. ο πατέρας του τέκνου μπορεί εκουσίως και με τη συναίνεση της μητέρας να προβεί σε αναγνώριση του τέκνου σας. η διαδικασία λαμβάνει χώρα ενώπιον Συμβολαιογράφου, συντάσσεται η σχετική πράξη αναγνώρισης, συναποφασίζεται το επώνυμο του τέκνου με τη συμμετοχή στην εν λόγω συμβολαιογραφική πράξη και τη δική σας ήτοι της μητέρας του τέκνου. Ως εκ τούτου το τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου και αναγνωρίσθηκε εκουσίως με συμβολαιογραφική πράξη από τον πατέρα του αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει και ένα τέκνο που γεννήθηκε σε γάμο (ήτοι συγγενικές σχέσεις με τους συγγενείς του πατέρα του, κληρονομικό δικαίωμα, δικαίωμα διατροφής κλπ).

Το αναγνωρισθέν με εκούσια αναγνώριση τέκνο λοιπόν έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν σε γάμο. Όμως στην περίπτωση τέκνου εκτός γάμου που έχει αναγνωρισθεί εκουσίως η γονική μέριμνα ασκείται αποκλειστικά από τη μητέρα. Ο πατέρας έχει δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο καθώς και υποχρέωση διατροφής. Εν προκειμένω είπατε ότι το παιδί είναι 3 και πλέον ετών οπότε δεν τίθεται θέμα γονικής άδειας και ως εκ τούτου κακώς σας ζητάει την επιμέλεια την οποία δεν υπάρχει λόγος να δώσετε γιατί αυτό θα σημαίνει συν τοις άλλοις ότι το τέκνο σας θα συμβιώνει με τον πατέρα του.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ