fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου, δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία του μαζί του. Τί να κάνω;

| 27 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Έχω ένα παιδάκι 20 μηνών. Έχει γεννηθεί εκτός γάμου πάραυτα ο πατέρας του τον αναγνώρισε όταν ήταν 13 μηνών και η σχέση μας είχε τελειώσει. Εγώ δεν ήμουν βέβαιη ότι ήθελα την αναγνώριση γιατί είχα αρχίσει να έχω πολύ κακή άποψη για αυτόν τον άνθρωπο αλλά μου είπε ότι θα με πάει δικαστικά και υποχώρησα. Του ζήτησα απλά να φροντίζει να έχει συχνές συναντήσεις με το παιδί γιατί μένει στη Θεσσαλονίκη κι εμείς στην Αθήνα αλλά δεν δεσμεύτηκε πουθενά. Την πρώτη φορά που πήρε τον μικρό ήταν 13 μηνών, θήλαζε ακόμα κ επέμενε να τον πάρει για πέντε μέρες κ να τον κοιμίζει σε ένα ξένο σπίτι ενός φίλου του. Τελικά όταν τον κράτησε για ύπνο μου επέτρεψε να είμαι κ εγώ παρούσα αλλά μου φέρθηκε πολύ άσχημα. Έκτοτε η συμπεριφορά του γίνεται όλο και χειρότερη. Δεν δεσμεύεται ποτέ στο πότε θα έρθει (τώρα έχει να έρθει δύο μήνες), αρνείται την τηλεφωνική επικοινωνία με τον μικρό, δεν προσφέρει καμία οικονομική βοήθεια (εγώ του δίνω ακόμα κ τις πάνες και το φαί του μικρού όταν έρχεται να τον δει), με αναγκάζει και του τον πηγαίνω και τον παίρνω εγώ. Επίσης είναι προσβλητικός και οξύθυμος. Φυσικά το παιδί έχει αρχίσει και δεν τον θέλει, κλαίει όταν τον παίρνει και με τον τρόπο που τον παίρνει. Κάνουμε αρκετό καιρό να συνέλθουμε και εγώ και αυτό. Αν και είμαι άνεργη σκέφτομαι ότι ο μόνος τρόπος είναι να κινηθώ δικαστικά. Φοβάμαι όμως πως μπορώ να αποδείξω όλα αυτά στο δικαστήριο…Επίσης τι θα γίνει στο διάστημα μέχρι να βγει η απόφαση, θα συνεχίσουμε να ταλαιπωρούμαστε τόσο εγώ και το παιδί. Φοβάμαι ότι αν του πω να έρθει να δει το παιδί στο χώρο του, θα το χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο ότι τον εμποδίζω να βλέπει το παιδί».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»

Σύμφωνα με το άρθρο 1515 ΑΚ « Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513…»

Δηλαδή εάν δεν έχετε κάνει ειδική συμφωνία για την από κοινού γονική μέριμνα στο συμβολαιογραφικό έγγραφο της αναγνώρισης του παιδιού, τότε η γονική μέριμνα ανήκει σε σας και εσείς μόνο μπορείτε να την ασκείτε.


ADVERTISEMENT

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχετε την απόλυτη φροντίδα του παιδιού και μπορείτε να αποφασίζετε για το συμφέρον του.

Το άρθρο 1520 του ΑΚ ορίζει ότι «ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με αυτόν….Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο.»

Σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα με το ανήλικο τέκνο, είναι η ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης που υπάρχει μεταξύ τους και η αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσης, η οποία θα ασκούσε βλαπτική επίδραση στην συναισθηματική ωρίμανσή του. Συνεπώς δεν μπορείτε να στερήσετε τον πατέρα από το δικαίωμά του να επικοινωνεί με το παιδί. Όμως όσον αφορά στον τρόπο, στον χρόνο και στην ποιότητα επικοινωνίας έχετε λόγο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε την επικοινωνία με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο θα καθορίζετε και θα αποδέχεστε και οι δύο, κάθε πότε ο πατέρας θα επικοινωνεί με το παιδί, για πόσο χρονικό διάστημα και εάν θα μπορεί να διανυκτερεύει το παιδί εκτός του σπιτιού του, τουλάχιστον όσο είναι μικρό και θηλάζει.

Εάν ο πατέρας του παιδιού αρνείται να έρθει σε συμφωνία μαζί σας για αυτό το θέμα, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε την δικαστική οδό έτσι ώστε οι λεπτομέρειες για την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας να ρυθμιστούν από το δικαστήριο, το οποίο καθορίζει το χρόνο και τρόπο επικοινωνίας. Κατά την άποψη που επικρατεί στη νομολογία, τη ρύθμιση μπορεί να ζητήσει μόνο ο γονέας ο οποίος δεν έχει την επιμέλεια. Ωστόσο, η νομολογιακή αυτή ρύθμιση δεν φαίνεται ορθή, καθώς το άρθρο 1520 Α.Κ. επιτρέπει την ενεργητική νομιμοποίηση και του γονέα που έχει την επιμέλεια. Παρόμοια λύση εξυπηρετεί και το συμφέρον του τέκνου, αφού ο τρόπος με τον οποίο ασκείται το δικαίωμα επικοινωνίας συνιστά κρίσιμο στοιχείο για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συζήτηση μιας τέτοιας αγωγής έως την έκδοση της απόφασης, μπορείτε να ασκήσετε ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία να ζητάτε την προσωρινή ρύθμιση των ως άνω ζητημάτων. Σε κάθε περίπτωση να έχετε στο νου σας ότι ο δικαστής κινείται με βάση το συμφέρον του παιδιού έτσι ώστε να εξασφαλιστεί για εκείνο μια σχετική ισορροπία. Εφόσον αποδειχθεί η οποιαδήποτε σε βάρος του παιδιού δυσμενής από την επικοινωνία συνέπεια, μπορεί να την αποτρέψει με τον περιορισμό της.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ