fbpx

Ο πατέρας της κόρης μου πέθανε χωρίς να την αναγνωρίσει. Τί μπορώ να κάνω;

| 11 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

«Γεια σας. Είμαι ανύπαντρη μητέρα κοριτσιού 4,5 ετών που ο μπαμπάς της πέθανε χωρίς να την αναγνωρίσει. Υπάρχει και ένας προηγούμενος γάμος από τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά. Ήθελα να ρωτήσω, αν κάνω δικαστήριο για ν’ αναγνωρισθεί η κόρη μου, δικαιούται κομμάτι από την περιουσία του θανόντος η οποία είχε δεσμευτεί από την πρώην γυναίκα του λόγω μη καταβολής της διατροφής;»

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,
Το ζήτημα που σας απασχολεί είναι θέμα αρχικά αναγνώρισης πατρότητας. Η αναγνώριση γίνεται με δύο τρόπους: (α) εκούσια και (β) δικαστικά.
Η εκούσια αναγνώριση γίνεται από τον πατέρα συμβολαιογραφικά ή με διαθήκη για τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου, εφόσον συναινεί σε αυτό και η μητέρα. Αν ο πατέρας έχει πεθάνει η αναγνώριση μπορεί να γίνει από τον παππού ή τη γιαγιά της πατρικής γραμμής. Δεν χωρά ανάκληση.
Αποτέλεσμα της εκούσιας αναγνώρισης είναι ότι το τέκνο αποκτά τη νομική θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο. Συνεπώς έχει συγγενικό δεσμό με τον πατέρα και τους συγγενείς του, την ύπαρξη κληρονομικού δικαιώματος, δικαίωμα νόμιμης μοίρας, δικαίωμα διατροφής κλπ. Ο πατέρας δε, αποκτά γονική μέριμνα του παιδιού με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του φυσικού πατέρα.
Δικαστικά η αναγνώριση γίνεται μα αγωγή, την οποία μπορούν να εγείρουν:
1-το ίδιο το τέκνο – εντός 1 έτους από την ενηλικίωσή του
2-η μητέρα του τέκνου – εντός 5ετίας από τον τοκετό
3-ο βιολογικός του πατέρας (εφόσον η μητέρα αρνείται να δώσει την συναίνεσή της σε εκούσια αναγνώριση) και οι γονείς του βιολογικού πατέρα, εντός 2 ετών από τότε που η μητέρα αρνήθηκε την αναγνώριση.

Μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για την αναγνώριση της πατρότητας, το παιδί δεν έχει αναγνωρισμένο κληρονομικό ή άλλο δικαίωμα έναντι του πατέρα. Ως εκ τούτου μετά την τελεσιδικία της αποφάσεως και μόνο, το παιδί σας μπορεί να διεκδικήσει το μερίδιο του από την περιουσία του αποθανόντος πατρός , συμπεριλαμβανομένου και του συντηρητικά δεσμευμένου ακινήτου από την μητέρα του πρώτου παιδιού. Σε περίπτωση δε, διακινδύνευσης του εν λόγω ακινήτου (πχ. από ενδεχόμενο πλειστηριασμό εκ του λόγου της μη καταβολής διατροφής) θα πρέπει να εξετάσετε με το νομικό σας παραστάτη το ενδεχόμενο ασφαλιστικών μέτρων.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/


ADVERTISEMENT

Η κυρία Όλγα Σαββίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ