fbpx

Ο πατέρας μου απεβίωσε και κατείχε το 50% ενός αυτοκινήτου. Τι θα γίνει με αυτό μετά την αποποίηση;

ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα. Είμαι κάτοχος του 50% ενός αυτοκινήτου . Το άλλο 50% το είχε ο πατέρας μου ο οποίος απεβίωσε . Με αποποίηση κληρονομιάς τόσο από εμένα όσο και από τους υπόλοιπους κληρονόμους (λόγω χρεών ) σε ποιόν θα περιέλθει το 50% του πατέρα μου; Πρακτικά τι πρέπει να κάνω; Μπορεί, για παράδειγμα, να κατάσχει η τράπεζα το μισό αυτοκίνητο και με ποιόν τρόπo; Ευχαριστώ πολύ”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1856 του Αστικού Κώδικα, αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομιά, η επαγωγή σε εκείνον που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε και η κληρονομιά επάγεται σε εκείνον που θα είχε κληθεί, αν αυτός, που αποποιήθηκε δε ζούσε κατά τον χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου.

Αν αποποιηθούν, λοιπόν, όλοι οι υπόλοιποι κληρονόμοι, καλείται το Δημόσιο, το οποίο άλλωστε δε διατηρεί δικαίωμα αποποίησης της κληρονομιάς (1848 A.K). Το Δημόσιο εφόσον δεν μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία, η οποία έχει επαχθεί σε αυτό εξ αδιαθέτου, θεωρείται ότι αποδέχεται πάντα την κληρονομία με το ευεργέτημα της απογραφής. Το «ευεργέτημα» συνίσταται στο ότι, ο κληρονόμος ευθύνεται μεν για τα χρέη της κληρονομίας μέχρις, όμως, του ύψους της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, που την αποτελούν, δηλαδή των κινητών, ακινήτων, τίτλων, απαιτήσεων κ.λπ. και όχι και με την προσωπική του περιουσία (ΑΚ 1904). Η πράξη αποδοχής επέχει, μετά τη δημοσίευσή της, θέση κληρονομητηρίου υπέρ του Δημοσίου κατά τις διατάξεις 1956, 1962 και 1963 ΑΚ. Η μεταβίβαση των κινητών περιουσιακών στοιχείων επέρχεται αυτοδικαίως με την έκδοση της πράξης αποδοχής.

Συνεπώς στο Δημόσιο θα περιέλθει το 50% του αυτοκινήτου. Από τη στιγμή όμως, που υπάρχουν χρέη και το Δημόσιο θα κληρονομήσει με το ευεργέτημα της απογραφής, οι πιστωτές του αποθανόντος πατέρα σας μπορούν να προβούν σε κατάσχεση του 50% του αυτοκινήτου. Αυτό βέβαια είναι κάπως δύσκολο, γιατί δε θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον για το 50% του αυτοκινήτου. Όσον αφορά στα διαδικαστικά και στα πρακτικά θέματα, που αφορούν στην άδεια, στην ασφάλεια κ.α θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν λογιστή, τον ασφαλιστή σας και οπωσδήποτε το υπουργείο μεταφορών.


ADVERTISEMENT

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ