fbpx

Ο γιός μου έφυγε από τη ζωή και ο πρώην άντρας μου διεκδικεί την κινητή του περιουσία. Πώς μπορεί να μείνει σε μένα;

| 19 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Είμαι χωρισμένη εδώ και 17 χρόνια. Με τον πρώην άντρα μου, αποκτήσαμε ένα παιδί το οποίο ζούσε μαζί μου. Είχα αναλάβει εξ ολοκλήρου την επιμέλεια χωρίς καμία δικαστική απόφαση και το διαζύγιο το πήραμε όταν το παιδί ήταν 5 ετών. Ο πρώην άντρας μου, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη η οποία είναι τώρα 11 ετών. Ο γιός μου εδώ και 7 μήνες έφυγε από τη ζωή. Είχε στο όνομά του ένα αυτοκίνητο και μια μηχανή, τα οποία διεκδικεί βάσει νόμου και ο πρώην άντρας μου. Επειδή όμως δεν είχε προσφέρει τίποτα τόσα χρόνια στο παιδί, ούτε ηθικά ούτε υλικά, θα ήθελα να μάθω πώς μπορούν αυτά να μείνουν στην κατοχή μου”.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Λυδία Ζωγοπούλου, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Αγαπητή αναγνώστρια,

Δυστυχώς στην περίπτωση του γιού σας εφαρμογή θα έχουν οι διατάξεις για την εξ αδιαθέτου διαδοχή, αφού δεν έχει συντάξει και αφήσει διαθήκη. Το σύνολο της κληρονομιαίας περιουσίας περνά λοιπόν σύμφωνα με τις διατάξεις 1813 και 1814 ΑΚ, εφόσον δεν υπάρχουν κατιόντες του, οι οποίοι καλούνται στην πρώτη τάξη, στη δεύτερη τάξη συγγενών και συγκεκριμένα στους γονείς και τα αδέρφια που κληρονομούν κατ’ ισομοιρία. Εδώ η ετεροθαλής αδερφή θα μπορούσε να διεκδικήσει και αυτή κάποιο μερίδιο και για την ακρίβεια το μισό του μεριδίου του αμφιθαλούς αδερφού.


ADVERTISEMENT

Το κατανοώ πως ο πατέρας ενδεχομένως ποτέ δε συνεισέφερε κάτι στην ανατροφή του γιού σας και δεν τον στήριξε ψυχολογικά ή οικονομικά όπως εσείς. Ο μόνος τρόπος να μην το διαδεχτεί στην κληρονομία θα ήταν η κατόπιν αγωγής σας, έκδοση δικαστικής απόφασης εναντίον του περί κληρονομικής αναξιότητας, οι διατάξεις της οποίας ωστόσο είναι πολύ αυστηρές και δεν εφαρμόζονται εδώ (απαιτείται για την ακρίβεια για την κήρυξη κάποιου ως κληρονομικά ανάξιου απόπειρα θανάτωσης του κληρονομουμένου ή ψευδής καταμήνυση εις βάρος του για κακούργημα ή παρεμπόδιση σύνταξης διαθήκης ή  αλλοίωσή της κλπ και η απαρίθμηση αυτών των λόγων στο νόμο είναι περιοριστική και όχι ενδεικτική).

Μάλιστα έχει παρέλθει το τετράμηνο από τη γνώση της επαγωγής (από το θάνατο του γιου σας) που έχει ο κληρονόμος – πατέρας για την αποποίηση της κληρονομίας, οπότε την έχει ήδη σιωπηρά αποδεχτεί.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ