fbpx

Ο γαμπρός μου, δίνει έναντι της διατροφής των παιδιών του. Τι μπορεί να κάνει η κόρη μου;

| 4 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Ο πρώην σύζυγος της κόρης μου δίνει κάτι έναντι της διατροφής των παιδιών που είχε ορίσει το δικαστήριο πριν 10 χρόνια περίπου. Αυτό συμβαίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, με αποτέλεσμα να χρωστά πάνω από 7000 ευρώ. Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι 18 και 16,5 χρονών, με πολύ αυξημένα έξοδα, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να υποχρεωθεί να πληρώσει; Eίναι ελεύθερος επαγγελματίας με περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε αμέσως μετά το διαζύγιο. Δηλώνει ότι έχουν πέσει πολύ οι δουλειές του και ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός είναι άδειος”.

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Από το περιεχόμενο της ερωτήσεώς σας διαπιστώνω, ότι η τελευταία απόφαση που είχε εκδοθεί από Ελληνικό Δικαστήριο για τη διατροφή των παιδιών είναι πριν από δέκα χρόνια, περίπου. Ανεξαρτήτως του γεγονότος για το αν πρόκειται για απόφαση προσωρινής ισχύος, δηλαδή, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ή για απόφαση Δικαστηρίου κατά τη τακτική διαδικασία, αυτή είναι μειωμένης αξίας, διότι ο κανόνας είναι να προσφεύγει στο Δικαστήριο για τον προσδιορισμό της διατροφής αυτός που έχει νόμιμο δικαίωμα, κάθε δύο χρόνια.

Αυτό συμβαίνει διότι η διετία θεωρείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο αλλάζουν ουσιαστικά οι ανάγκες των παιδιών και το ποσό της διατροφής πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ότι ο πρώην σύζυγος πληρώνει κάποιο χρηματικό ποσό σαν διατροφή δεν γνωρίζω αν το κάνει από υποχρέωση εκ της δικαστικής αποφάσεως ή από δική του πρόθεση. Πάντως, αν δεν διαβάσω την δικαστική απόφαση δεν μπορώ να σας βεβαιώσω για το αν οφείλονται στην κόρη σας τα επτά χιλιάδες ευρώ (7.000€).

Διευκρινίζω, ότι η οφειλή αυτή υφίσταται μόνο εάν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση υπέρ της κόρης σας.


ADVERTISEMENT

Συνεπώς, η γνώμη μου είναι να προσφύγετε με νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Δικαστήριο, ώστε να οριστεί προσωρινά νέα διατροφή για τα δύο παιδιά. Το ότι ο πατέρας έχει περιουσιακά στοιχεία, θα σας βοηθήσει για να μπορέσετε να εισπράξετε τη διατροφή αυτή, αν δεν την πληρώνει. Τέλος, εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι εφ’ όσον το ένα παιδί είναι ήδη 18 ετών, άρα ενήλικο, θα πρέπει να δικαιολογήσετε πλήρως την ανάγκη της διατροφής του από τον πατέρα, διότι μετά την ενηλικίωση των παιδιών παύει, κατ’ αρχάς, η υποχρέωση της διατροφής από τους γονείς και απαιτείται δικαστική απόφαση, που να προσδιορίζει για ποιο λόγο παρατείνεται η διατροφή.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ