fbpx

O εργοδότης μου οφείλει πάνω από 15.000 ευρώ. Τι μπορώ να κάνω;

| 8 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

“Εργάζομαι σε μια Α.Ε. εμπορίας αυτοκινήτων εδώ και 3 χρόνια και από τον πρώτο μήνα εργασίας μου δεν έχω πληρωθεί ακέραιο τον μισθό μου, παρά μόνο ένα μικρό ποσό έναντι και κάποιους μήνες καθόλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το ποσό των δεδουλευμένων που μου χρωστάει σήμερα ο εργοδότης μου να ανέρχεται στο ποσό των 15.000 €. Τι πρέπει να κάνω για να πάρω τα λεφτά μου και να παραιτηθώ, για να απαλλαγώ από την προβληματική επιχείρηση; Αντιμετωπίζω και χρόνιο πρόβλημα με την υγεία του παιδιού μου, το οποίο όταν το γνωστοποίησα στην επιχειρηματία το αγνόησε προκλητικά”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/στρια,

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ως μισθός, στο πλαίσιο της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, νοείται η αντιπαροχή για την προσφερόμενη εργασία, δηλαδή το οικονομικό αντάλλαγμα και η οικονομική αποτίμηση της αξίας της προσφερόμενης εργασίας, που αποτελεί μία συνεχή και τακτική στον χρόνο παροχή, σταθερά ορισμένη και ανεξάρτητη από τον επιχειρηματικό κίνδυνο και τα κέρδη του εργοδότη. Στην έννοια του μισθού υπάγονται επιπροσθέτως και τα επιδόματα εορτών, οι αποδοχές αδείας, η αμοιβή υπερωριών, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη παροχή μπορεί να οφείλεται στα πλαίσια συγκεκριμένης σύμβασης εργασίας (π.χ. bonus παραγωγικότητας). Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς καταβολή του οφειλόμενου μισθού, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να προστατευθεί με τους κάτωθι τρόπους:

α) Μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στην κατά τόπον αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του εργοδότη, έχει τη δυνατότητα να του επιβάλει διοικητικό πρόστιμο, καθώς και να αναφέρει την παράβαση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ώστε να κινηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη. Σημειωτέον ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών συνιστά ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του Ν. 3385/2005, το οποίο επισύρει για τον εργοδότη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 Ευρώ. Η ποινική διαδικασία μπορεί να κινηθεί και από τον ίδιο τον εργαζόμενο χωρίς τη μεσολάβηση της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας μέσω υποβολής έγκλησης κατά του εργοδότη.


ADVERTISEMENT

β) Μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας, δηλαδή να δηλώσει στον εργοδότη (επιδίδοντάς του σχετική εξώδικη δήλωση όπου θα εκτίθενται με σαφήνεια οι λόγοι της επίσχεσης) ότι διακόπτει την εργασία του μέχρι να του καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος δεν έχει την υποχρέωση να προσέρχεται στην εργασία του, ενώ ο εργοδότης οφείλει σε αυτόν επιπλέον και τις αποδοχές του κατά το χρονικό διάστημα της επίσχεσης, σαν να εργαζόταν κανονικά. Με την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών παύει η επίσχεση εργασίας και ο μισθωτός οφείλει να επιστρέψει στην εργασία του.

γ) Μπορεί να διεκδικήσει δικαστικώς τους καθυστερούμενους μισθούς, με το νόμιμο τόκο από τη χρονική στιγμή που κατέστησαν απαιτητοί, ασκώντας αγωγή κατά του εργοδότη στο καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξίωση του εργαζομένου για καταβολή του μισθού υπόκειται, σύμφωνα με το άρθρο 250 ΑΚ, σε πενταετή παραγραφή, η οποία αρχίζει μόλις λήξει το έτος στο οποίο συμπίπτει η έναρξή της. Η διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών είναι, μάλιστα, δυνατή και μέσω της υποβολής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων προσωρινής επιδίκασης απαίτησης κατά τα άρθρα 728 – 729 ΚΠολΔ σε περίπτωση πιθανολόγησης επικείμενου κινδύνου ή επείγουσας περίπτωσης. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, ο εργαζόμενος επιτυγχάνει την ταχεία ικανοποίησή του, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας αγωγής του, έχοντας μάλιστα την δυνατότητα να προστατευθεί, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, και από την εκ μέρους του εργοδότη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του, λ.χ. μέσω καταδολιευτικών εκποιήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο της επιλογής σας, ο οποίος θα μπορέσει, εκτιμώντας τις ειδικότερες συνθήκες της υπόθεσής σας, να σας καθοδηγήσει αποτελεσματικά, με σκοπό την πλήρη προάσπιση των εννόμων συμφερόντων σας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ