fbpx

Ο αρραβωνιαστικός μου μετά τον γάμο μας θα θεωρείται προστάτης οικογενείας;

| 21 Ιανουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Είμαι 23 ετών, άνεργη, παιδί μονογονεϊκής οικογένειας καθώς έχω χάσει τον πατέρα μου. Η μητέρα μου τελεί σε καθεστώς αναπηρίας άνω του 67% (νεφρική ανεπάρκεια η οποία πλέον υποστηρίζεται μόνο με φαρμακευτική καθημερινή αγωγή χωρίς αιμοκάθαρση – έκανε στο παρελθόν). Προσφάτως έμεινα και άνεργη και τα μόνα εισοδήματα είναι η αναπηρική σύνταξη της μητέρας μου συν ένα επίδομα το δίμηνο. Σκέφτομαι με τον αρραβωνιαστικό μου να τελέσω γάμο. Στη περίπτωση όλων των ανωτέρω (ένας γονέας με αναπηρία και ανεργία) ο μέλλων σύζυγος μου μπορεί να θεωρείται προστάτης οικογενείας; Σας ευχαριστώ και ευελπιστώ σε μια σύντομη απάντησή σας “.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Καταρχάς η απάντηση στο ερώτημά σας εξαρτάται άμεσα από τον λόγο και τον φορέα στον οποίο θέλετε να το αποδείξετε.

Σε διευκρίνιση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (αναφερόμενη στο άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) σχετικά με τον ορισμό του/της προστάτη μονογονεϊκής οικογένειας και το τέκνο που τον/την βαρύνει φορολογικά ορίζεται ότι «προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας θεωρείται αυτός που ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις: χηρεία, ελεύθερη συμβίωση χωρίς σύμφωνο συμβίωσης, τέκνο γεννημένο εκτός γάμου, υιοθεσία τέκνου από ένα μόνο γονέα».

Από την άλλη, στο νόμο 3838/2010 (που τροποποιεί το άρθρο 3812/2009 και αφορά τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα) ορίζεται ότι «Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας νοείται ο γονέας εκείνος ο οποίος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πρόσληψης, ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από τον/την γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.


ADVERTISEMENT

Όσον αφορά στα τέκνα της μονογονεϊκής οικογένειας, είναι εκείνα τα οποία μέχρι την ενηλικίωση τους είχαν τον ένα μόνο γονέα τους. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και τα τέκνα τα οποία στερήθηκαν και τους δύο γονείς πριν την ενηλικίωσή τους. Το δικαίωμα υποβολής αίτησης πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα ασκείται από το τέκνο μέχρι και τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας του.

Με βάση τα όσα μας αναφέρετε και την ισχύουσα νομοθεσία, ο μέλλων σύζυγός σας μάλλον δεν μπορεί να θεωρηθεί προστάτης οικογένειας, και αυτό διότι, δεν συνδέεται με βαθμό εξ’ αίματος με εσάς ή την μητέρα σας, κανένα από τα «προστατευόμενα» πρόσωπα εν προκειμένω δεν είναι ανήλικο, και σε κάθε περίπτωση ο επικείμενος γάμος σας θα αποτελέσει αφετηρία για τη δημιουργία πυρηνικής και όχι μονογονεϊκής οικογένειας.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ