fbpx

Τα βαφτιστήρια μπορούν να κληρονομήσουν το νονό τους;

| 9 Αυγούστου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω εαν τα βαφτιστήρια ειναι κληρονόμοι του νονού τους. Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/στρια,

Ο Αστικός Κώδικας αναγνωρίζει κληρονομικό δικαίωμα εξ αδιαθέτου στους συγγενείς του κληρονομουμένου που ανήκουν σε τέσσερεις γενεές, τις οποίες ονομάζει τάξεις, δηλαδή τη γενεά του ίδιου του κληρονομουμένου, των γονέων του, των παππούδων του και των προπαππούδων του και συνεπώς αποκλείονται από την εξ αδιαθέτου διαδοχή συγγενείς που ανήκουν σε παραπέρα γενεές.

Έτσι, στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομούμενου, δηλαδή τα τέκνα, οι εγγονοί και οι δισέγγονοι. Στην δεύτερη τάξη καλούνται οι γονείς του κληρονομουμένου και οι αδελφοί του, καθώς και τα τέκνα και οι εγγονοί των αδελφών αν οι τελευταίοι δεν ζουν. Στην τρίτη τάξη καλούνται οι παππούδες και οι γιαγιάδες του κληρονομούμενου, ενώ στην τέταρτη τάξη καλούνται οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες του κληρονομούμενου. Ο/η σύζυγος που επιζεί καλείται με τους συγγενείς της πρώτης τάξης σε ποσοστό 25% και με τους συγγενείς των υπόλοιπων τάξεων σε ποσοστό 50%. Αν δεν υπάρχουν συγγενείς των ανωτέρω τεσσάρων τάξεων, καλείται μόνο ο/η σύζυγος στην πέμπτη τάξη, ενώ εάν δεν υπάρχει ούτε συγγενής ούτε επιζών σύζυγος καλείται το Δημόσιο. Με βάση τα ανωτέρω, συνάγεται ότι τα βαφτιστήρια δεν μπορούν να κληρονομήσουν με βάση την εξ αδιαθέτου διαδοχή, διότι δεν είναι συγγενείς του κληρονομούμενου και δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω τάξεις.


ADVERTISEMENT

Τα βαφτιστήρια μπορούν να κληρονομήσουν τον νονό τους μόνο με βάση την εκ διαθήκης διαδοχή, ήτοι μόνο εάν ο κληρονομούμενος τα καταστήσει κληρονόμους του με διαθήκη. Στην περίπτωση αυτή πάντως, δεν θα πρέπει να προσβάλλεται το δικαίωμα νόμιμης μοίρας των στενών συγγενών του κληρονομούμενου, ήτοι των τέκνων και των γονέων του, καθώς και του/της επιζώντος συζύγου, το οποίο αντιστοιχεί στο μισό από αυτό που θα ελάμβαναν εάν κληρονομούσαν με την εξ αδιαθέτου διαδοχή, δηλαδή εάν δεν υπήρχε διαθήκη.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ